Foto: Koos Groenewold RundveeOpinie

‘Werk aan de winkel in maisteelt’

Behoud van derogatie is cruciaal voor de zuivelsector. Om Brussel te overtuigen, moet Nederland diep door het stof.

Staatssecretaris Martijn van Dam haalde in oktober bakzeil met zijn fosfaatwet; nu moet het door het bedrijfsleven geïnitieerde fosfaatreductieplan soelaas bieden, overigens toch ook weer gehangen in wettelijke kaders.

Ander gevaar: nitraat

Terwijl de politieke focus op fosfaatproductie en dieren ligt, dreigt op een ander terrein gevaar. De hoeveelheid nitraat in grondwater in de zuidelijke en oostelijke zandregio is te hoog. En juist om dit nitraat gaat het in Brussel!

De oorzaak ligt vooral in de maisteelt. Mais neemt vanaf augustus geen stikstof meer op, terwijl de mineralisatie in de bodem nog volop doorgaat. Met als gevolg dat er in de winter meer nitraat uitspoelt. Veehouders zouden de uitspoeling kunnen verlagen door mais te telen op gescheurd grasland, zónder deze te bemesten met stikstof. Het lijkt eenvoudig, maar hier wreekt zich de plantfysiologische behoefte naar fosfaat, met name in de startfase. Juist, afkomstig uit drijfmest omdat fosfaatkunstmest niet altijd mag. Ook op dit terrein schuren de derogatieafspraken.

Stikstofvanggewassen bieden mogelijk uitkomst

Er is werk aan de winkel. In de praktijk lijken stikstofvanggewassen uitkomst te bieden. Voor het komende groeiseizoen zaak om daar nu al over na te denken.

Beheer
WP Admin