Redactieblog

30 reacties

‘NMV vergroot de chaos’

“De melkveehouderij verkeert in chaos, maar de Nederlandse Melkveehouderij Vakbond denkt in oplossingen én luistert naar de leden”, leest Hanna voor van hun website. “Het lijkt er meer op dat ze zelf de chaos veroorzaken”, oordeelt ze hoofdschuddend.

Dat is inderdaad het geval. De NMV stond zij aan zij met LTO en de zuivel aan de wieg van het fosfaatakkoord. Niet allen waren even blij met de baby in de wieg, maar kozen gelukkig voor het gezamenlijk optrekken. Een prima ontwikkeling. Onze belangen en problemen zijn te groot om daar als melkveehouders een verschillend standpunt in te nemen.

“Dat deed de NMV later toch”, zegt Hanna boos. “De leden hebben op 30 december in een vergadering besloten het fosfaatplan te verwerpen. Daarmee ligt de hele samenwerking weer aan diggelen. NMV toont zich een onbetrouwbare partner. Gelukkig is deze afwijzing niet meer van belang voor het fosfaatakkoord. Dat wordt verbindend verklaart door gebruik te maken van een regeling uit de Landbouwwet. Maar de houding van NMV is belabberd en onfatsoenlijk.”

‘NMV toont zich een onbetrouwbare partner’

Ik knik. Het is niet te begrijpen dat de NMV op de eigen website durft te zeggen dat de melkveehouderij in een chaos verkeert en dat zij in oplossingen denken. Zeker, het bestuur van NMV dacht mee. Maar de leden hadden het laatste woord. Op de vergadering kwam 7% van de leden opdagen. Die keurden het plan nipt af. Tussen de 3% en 4% van de leden bepaalden dus het beleid. Daarna trok NMV zich terug als medeondersteuner van het fosfaatplan. Immers, de NMV luistert naar de leden.

Wat een vertoning. Want het bestuur van de NMV, met Harm Wiegersma als voorzitter, blijft zitten. Onbegrijpelijk. NMV heeft nu een bestuur, wat volkomen ongeloofwaardig is. Wie wil nog met deze club samenwerken? Niemand toch?

Aftreden

De conclusie kan niet anders zijn dat de NMV de chaos in de melkveehouderij vergroot en dat de club zelf in een nog grotere chaos verkeert. Een zich zelf respecterend bestuur zou aftreden, met voorzitter Wiegersma voorop.

“Die man heeft een januskop”, sluit Hanna af.

Laatste reacties

 • alco1

  NMV laat zien dat het niet allemaal jaknikkers heeft zoals het LTO dat heeft.
  Juist dat LTO heeft mede de chaos veroorzaakt om het hele plafond maar op zijn beloop te laten.
  En dan in een enquête te verkondigen dat 70% voor derogatie is.
  Dat is een soort manipulatie wat nog veel erger is.
  De vraagstelling had moeten zijn:
  Bent u bereidt fosfaatrechten te nemen in ruil voor derogatie. Dan was destemming veel anders geweest.
  Ik stem namelijk ook voor derogatie, maar met de fosfaatrechten op onze nek te krijgen weten we niet waar dat eindigt.

 • .....

  Als men niet weet wat het leden standpunt is, of de leden het belang van slagen van dit belangrijke dossier niet kan uitleggen dan ben je een nep bestuur zonder gezag en zonder vertrouwen van je leden. Opstappen is dan het zuiverst .

 • Marcel v

  Lekker makkelijk van boerderijredacteurs om anoniem een blog te schrijven. Inhoudelijk kunnen ze zich beter ff verdiepen in de structuur van NMV alvorens zo'n onzin te plaatsen.
  Verder werkt een democratie nu eenmaal met meeste stemmen. Als je dat niet leuk vind moet je verder naar het oosten verhuizen

 • melkveehouderijritsema1

  LTO en RFC hebben de chaos veroorzaakt.
  En .... 10.27 dan zal heel het bestuur en ledenraad moeten opstappen bij RFC want die weten het standpunt van de leden ook niet.
  NMV laat de leden stemmen. Dat heet democratie kan RFC heel wat van leren

 • farmerbn

  Ik vind dat je als (vak)bond van de boeren niet zomaar afspraken kunt maken met overheid en bedrijfsleven. Zo'n afspraak van het fosfaatplafond of % weidende koeien wordt getekend maar geeft verder in de toekomst veel leed. LTO is niet bekwaam genoeg om de problemen te overzien met het tekenen. Je moet nooit iets star vastleggen maar altijd met een glijdende schaal. Altijd een alinea waar afgesproken wordt om enkele jaren later de afspraak te herzien en mogelijk aan te passen. Met het weidenaccoord is geen rekening gehouden met derogatieproblemen en fosfaatrechten. Daar had wel een aantekening voor in de tekst moeten staan.

 • buitenok

  stemmen is de enige manier

 • eg wel

  De Boerderij claimt onafhankelijk te zijn, de mening van vergaderboer bewijst keer op keer het tegendeel.

 • landboer

  Eigenlijk vindt ik het ook niet kunnen dat een bestuur luistert naar de stem van zo n beperkt aantal leden ,dus vergaderboer heeft hier wel een punt vind ik.

 • Attie

  landboer, mee eens, dat hadden ze beter per mail kunnen doen.Met een stemming moet je toch de helft van je leden hebben.

 • wmeulemanjr1

  @landboer, ik kon op de dag van stemmen niet, maar als ik wel had gekund had ik zeker tegen het fosfaatreductieplan gestemd.
  Ik vind het ook ongelofelijk dat in de "regiegroep fosfaatreductieplan" mensen (sommigen verdienen boven miljoen euro) willens en wetens alles manipuleren om het er maar door te krijgen.

 • alco1

  landboer en attie.
  Moeten we in maart ook maar via mail stemmen??

 • toin

  Het is ook net hoe je het wil lezen.

  Iedereen heeft de kans gehad zijn stem uit te brengen enkel 7% heeft dit belang gezien!

  En als bekkend is dat dit voldoende is bij de leden zie ik hier geen probleem in

 • John74

  Als je vind dat de voorzitter van de NMV Harm Wiegersma moet op stappen dan vraag ik me af waarom Kees Romijn nog voorzitter is van het verrotte LTO als er fosfaat rechten aan komen snel al je bestuurlijke vriendjes bellen en vertellen dat ze de stal tot de nok moeten vullen met koeien want er komen fosfaatrechten aan .Dan ben je pas een slecht mens, en nu de hele sector laten bloeden .En onwaardig voor zo'n functie

 • v w

  tenminste 1 organisatie die nog wel naar zijn leden luistert (ondanks dat ik geen nmv aanhanger ben)..... Zou RFC ook eens moeten doen

 • f.degroot1

  Nogmaals, LTO onder leiding van Maat en Schenk en Esther de Lange van het CDA in het Europese parlement waren de mensen die destijds pleitten voor het afschaffen van het melkquotum, en daarom mede verantwoordelijk voor de puinhoop die er nu is.
  Als het aan het NMV (en Sieta's DDB) lag hadden we nu nog een melkquotum en veel minder onzekerheid.

 • alco1

  f.de groot
  Als DDB en NMV gewaarschuwd hadden voor het overschrijden van het fosfaatplafond, dan had dat waarde gehad.
  Ze waarschuwden echter voor een melkprijsval en daar had niemand geloof in, omdat de prijs gemaakt wordt op de wereldmarkt.
  Wel is het zo dat het LTO, NZO, en overheid nalatigheid te verwijten is.

 • landboer

  Alco NMV heeft wel terdege voor het fosfaatplafond gewaarschuwd!!! En die melkprijsval daar heb ik ze op die bewuste vergadering waar ik was niet over gehoord (ging eigenlijk de hele avond over fosfaatplafond)maar ook daar hebben ze wel gelijk in gekregen. Wat dat betreft was hun visie heel wat beter dan LTO/RFC.
  Die lulden wat over voerspoor of zoiets.
  v w volgens mij hebben boerenbelangenbehartigers de laatste jaren wat teveel naar hun leden geluisterd ...

 • vandenbrandcv1

  Wat een onzin. De chaos is ontstaan doordat partijen die wel wisten van het fosfaatplafond zwegen; dat is de NMV en de DBB niet aan te rekenen. Van agrarisch pers mag je verwachten dat ze voor het boerenbelang gaan en niet voor het belang van de pereferie. Door (ver) zwijgen lang kon iedereen die zijn inkomen bij de boer haalt, (te) lang doorgaan met projecten. Dezelfde projecten die nu voor hoofdpijn zorgen voor boeren, banken en toeleveranciers.

 • Marco22

  Wat is een Lto zonder NZO----RFC..........?
  Boeren"belangebehartiger" Lto heeft haar ziel verkocht aan de zuivelbonzen.
  In ruil voor wat ....ja wat eigenlijk?

 • alco1

  @landboer.
  Hier op dit forum zijn verschillende items te vinden uit die tijd over DDB en NMV.
  Ik kan geen enkele verwijzing vinden naar het fosfaatplafond.
  Ik ben benieuwd naar jouw gevonden artikel.
  Zeggen dat het in een vergadering gezegd is, heeft geen waarde.

 • Rip

  Het bestuur van NMV had wel moeten aftreden . Toen Grondig afhaakte bij het fosfaat akkoord veroordeelde voorzitter Wiegersma dat sterk. Hij vond dat ze daarmee de kans op behoud van de derogatie op het spel zetten. Een paar weken later deden de leden van NMV hetzelfde. Als je als voorzitter dan blijft zitten, doe je het fout.

 • mkastelein@hetnet.nl

  Ze kunnen beter de lto opdoeken. Die hebben er altijd voor gestreden dat het melkquotum eraf ging met als gevolg teveel melk (waar nu de tussenhandel hun zakken zitten te vullen over de rug van de boer) en teveel fosfaat. (gevolgen kent men). De nmv en ddb heeft heeft tot de laatste dag gestreden, dat het quotum bleef bestaan , met als voorspelling dat er teveel melk en mest zou komen. Wie heeft er gelijk gekregen. Ik kan me niet voorstellen dat er nog een iemand lid van de LTO is, die de hele sector naar de herrie geholpen heeft.

 • ottenschot001

  Johan.
  LTO kijk eens in de spiegel, weet wat je dan ziet, de oorzaak van alle chaos met jullie kortzichtige beleid.
  En nu gaat jullie nieuwe voorzitter ook nog eens met de voorstellen van de NMV aan de haal. Hoe gek kan je het maken.

 • haj146

  Nmv luistert tenminste naar de leden. Dat er niet veel opkwamen dagen is wat anders. Lto met hun PvdA partijvoorzitter claimt dat 70 procent van de. Veehouders lid is en dat ze namens de leden pleiten voor fosfaatrechten en de bijkomende ellende. Dit is de club, die samen met rfc opgejaagd heeft meer te mekken. Bevrijdingsdag noemden ze het. Nu over de rug van anderen hun volle stal veilig stellen. Meelopers zijn het, hele sector kapot gemaakt en het einde is nog lang niet in zicht.

 • leo,s vriend

  Haj, en de nmv leden melken niet meer ? hier in de omgeving stonden een hoop nmv borden aan de weg in de schaduw van de borden van de aannemer..........
  rfc heeft de leden meermaals middels een enquete gevraagd hoeveel meer ze verwachten te gaan melken na afschaffing van quotum, en daar hebben ze naar gebouwd.
  Dat half Nederland nog veel meer is gaan melken dan ze beloofd hadden kan je rfc niet aanrekenen.
  En nee, lto heeft nooit Bevrijdingsdag verkondigd, lto heeft gewaarschuwd dat wat sommigen Bevrijdingsdag noemden wel eens tegen kon vallen.
  En welke lto bestuurders stellen hun volle stal veilig over de rug van anderen?

 • alco1

  LEO. Even de waarheid.
  De RFC kan de melk niet aan vanwege tegenvallende verwerking capaciteit.
  Andere fabrieken zitten om melk te springen, maar ze doen liever een "standstill" , waarbij een bepaalde groep boeren de dupe worden ipv. de melk gewoon doorverkopen.
  Siem Jan Schenk repte wel degelijk over bevrijdingsdag.

 • leo,s vriend

  alco, nee, Siem Jan noemde Bevrijdingsdag, hij verkondigde het niet.

  FC leden leveren veel meer melk dan ze beloofd hadden, dat is het probleem, er is bijgebouwd naar verwachte levering, en laten we met z'n allen nu veel meer leveren dan voorspeld......
  En ja, helaas draait Borculo nog niet volop, dat is wel en tegenvaller.
  Wat als FC nog voor een miljard liter had bijgebouwd? en die melk komt er nooit ,dan was Leiden ook in last geweest.

 • alco1

  En waarom niet gewoon doorverkopen?
  Melkquotum kon wel weg omdat zelfs Europa niet reguleren meer kon.

 • haj146

  Alco, Leo is duidelijk LTO man, dat mag!
  Leo iedereen heeft enquêtes moeten invullen en verwacht was 20 procent meer melk. nu bij 22 procent is holland in last en moet, hoe eerlijk ook, iedereen gekort worden. Ik wordt al 12 jaar tegengewerkt door de gemeente, en lever dus niet meer melk. Nu mag ik melk waarvoor ik quotum heb gekocht in (laatst 2009) niet leveren. Dat is ronduit schandalig. Hiervoor lijkt me het ook redelijk dat directie en bestuur rfc de band verlaat.

 • leo,s vriend

  haj, knap beroerd dat je in zo'n situatie zit.

  Verwacht was 20% meer in 2020 !! En nu blijken wij al in 2016 22% meer te leveren................ Is dit fc aan te rekenen ?

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.