Commentaar

11 reacties

‘Meevaller melkprijs, tegenvaller voor sector’

Gros van melkveehouders beurt over 2016 een melkprijs van rond 30 cent/liter, inclusief toeslagen.

Hiermee is laatste melkprijscrisis, die eind 2015 begon, de meest hardnekkige tot nu toe. Maar de prijsdaling valt achteraf mee.

Dat valt op te maken uit een van de tot nog toe uitbetaalde melkprijzen. Hieruit blijkt dat de gemiddelde Nederlandse melkprijs over 2016 uitkomt op € 27,60 per 100 kilo.

Quitte spelen

In het overzicht zijn niet de nabetalingen en de uitbetaling van de prestatietoeslag meegenomen. Inclusief komt de melkprijs dan op rond 30 cent. Dat is het kostprijsniveau waarbij volgens het LEI twee derde van de melkveebedrijven nog quitte speelt. Die hebben, met een goede financiële planning, dus niet hoeven interen op hun buffers. En komend jaar kunnen die bedrijven flink aansterken. Voor 2017 is volgens analisten een gemiddelde melkprijs van rond 35 cent per liter zonder nabetalingen haalbaar.

‘Dat het financieel weer beter gaat, is fijn voor de melkveehouders. Maar wat goed is voor het individu, is dat niet per se voor het geheel’

Begin 2016 klonken nog noodkreten. Op zich terecht. De melkpoederberg kwam terug, de kaaspakhuizen puilden uit en melkveehouders kwamen financieel in de knel. Maar de crisis lijkt bezworen. Dat het financieel weer beter gaat, is fijn voor de melkveehouders. Maar wat goed is voor het individu, is dat niet per se voor het geheel. De kans is dat het berekende aantal stoppers achterblijft en de fosfaatreductie spaak loopt. Er zijn namelijk drie belangrijke factoren die invloed hebben op het aantal stoppers: het (negatieve) rendement, het vertrouwen in de toekomst en de faciliteiten om te stoppen. De eerste prikkel verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Laatste reacties

 • Farmer4life2

  Het is helemaal niet interessant om te stoppen. Kun je alles naar box 3 versturen. Zonder aftrek posten. Wordt je net zo kaal geplukt als nu....

 • haj146

  Lei mag de rekenmachine wel eens na laten kijken. Tweederde die nog niet ingeleverd heeft op de buffer lijkt me overdreven. Misschien dat tweederde geen krediet aanvraag hoefde te doen...

 • wmeulemanjr1

  Lage melkprijs word al snel goedgepraat, als hij nu nog wat stijgt beuren we weer goud zeker volgens den mensen aan de zijlijn.

 • Farmer4life2

  Het was een zwaar jaar. Zeker gezien 2015 met de superheffing

 • alco1

  Maar Farmer4life2.
  De superheffing betalers zijn straks spekkoper bij het uitdelen van de fosfaatrechten.

 • jeannettedekker1

  Enkele bedrijven die gedwongen moeten stoppen gaan nu deals met derden aan en zetten de bank buiten spel wachtend op het grote geld voor rechten. Een andere groep stoppers wacht rustig af en melkt nog maar eens even door die verwachten stijging van fosfaatrechtprijzen net als in de jaren tachtig. Een betere melkprijs zorgt voor hogere prijs voor rechten.

 • landboer

  Hopen op dure rechten dus...

 • parnas

  Welke rechten. Als niemand stopt krijgen de blijvers nog minder toebedeeld om onder het plafond te komen . Daarna verwacht men dat de stoppers wel eens echt gaan stoppen. En dan zijn alleen de sterke gezonde bedrijven in staat ze te kopen. Het is nog verre toekomst muziek. Eerst 2017 eens financieel doorkomen met een krimpende veestapel. En als dan de rechten mogen komen en je moet een vaars en een recht kopen krab je je nog wel eens Achter De Oren Of Dit uitkan. Degene die zijn jongvee heeft aangehouden kan dan wel eens spekkoper zijn.

 • leo,s vriend

  jeanette, lees de tekst van de stoppersregeling nog eens door...............

 • alco1

  Heel veel mensen kunnen alleen vlooien vangen bij een ander.
  Wat zou de wereld er toch veel beter uitzien als eigen fouten werden toegegeven.

 • vd m.

  @Haj146, Dat denk ik ook, als je hoort van leveranciers in verschillende sectoren dat de te ontvangen betalingen nog steeds moeizaam verlopen

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.