Redactieblog

14 reacties

'Meer melkstromen met verschillende melkprijzen nodig'

Even voortborduren op de eerlijke boterham, waarover ik in mijn vorige blog schreef.

Melk is een bulkproduct. Wij produceren, de RMO haalt het op en de fabriek maakt er verschillende producten van. De marge op deze zuivelproducten is zeer verschillend. Maar de geleverde melk ook. De vraag is of elke boer dat in zijn melkprijs terugvindt.

Ik denk het niet. Die mening werd versterkt na het lezen van het artikel over Kaasmaker Henri Willig. Datgene wat directeur Henri Willig daarin zegt, stemde tot nadenken. Wat ook opviel was dat hij zijn boeren kende en precies wist wat soort bedrijf ze hadden, inclusief de veebezetting. Dat kan alleen bij een klein bedrijf, maar het schept wel een band.

'Kaasmaker Willig kent zijn boeren, weet wat voor bedrijf zij hebben, inclusief de veebezetting'

Wat je ook niet meer tegenkomt bij grotere zuivelondernemingen, is de aandacht voor de melkprijs. Willig spiegelt zich aan de hoogste uitbetaler, zoals Cono en volgt ook de hoge extra beloning voor duurzaamheidsaspecten. Dat draagt het bedrijf uit en niet de winst, waarmee bijvoorbeeld FrieslandCampina graag goede sier maakt.

'Willig bekijkt de fosfaatwet vooral uit het oogpunt van de boer'

Opvallend was dat Willig de fosfaatwet vooral bekeek vanuit het oogpunt van de boer. Hij weet van de hoed en de rand, want deze kaasmaker heeft in Katwoude (N.-H.) zelf ook nog een veehouderijbedrijf. De gevolgen van de fosfaatwet vertaalde hij richting boer en niet naar het eigen bedrijf, dat overigens wel 220 voltijdbanen oplevert. Dat krijgt er ook last van, maar daar praatte hij overheen. Het ging hem om zijn boeren, die echt grondgebonden zijn.

'Stoppers zijn de komende jaren vooral boeren die nu de koeien in de wei hebben, verwacht Willig'

Hij noemde een aantal interessante gevolgen van het sectorplan voor de beperking van fosfaat. Zo verwacht hij dat de stoppers in de komende jaren vooral boeren zijn, die nu de koeien in de wei hebben. Dat land gaat naar de intensieve bedrijven, die de koeien binnen houden. Veel jongvee zal volgens hem opgefokt worden in het buitenland. Gevolg: nog minder koeien in de wei.

Dan kom ik bij het punt meer verschil in melkprijzen binnen de zuivelfabrieken. Er wordt nu een beetje gedaan aan weidetoeslag. Maar niet zoveel om echt meer koeien in de wei te krijgen. Cono en Bell Leerdammer zijn dan een uitzondering.

Er is echter meer mogelijk. Veehouders zijn alleen te sturen via de beurs. Om de koeien in de wei te krijgen zal het verschil tussen weidemelk en gangbare melk groter moeten worden. Biologische melk bracht vorig jaar al veel meer op. Via sturing en eisen aan de veehouders kan dat zo blijven.

'Om de koeien in de wei te krijgen, moet het verschil tussen weidemelk en gangbare melk groter worden'

Bewegingen als Boerengilde en Weide Weelde doen hun intrede. Met nieuwe melkstromen. Voelt FrieslandCampina zich te groot voor deze kleine initiatieven? Vele kleintjes kunnen samen ook groot zijn. Dat ondervond de Amerikaanse voedselgigant. Die zag te laat de ommezwaai in het gedrag van de consumenten. Dat betekende een forse omzetdaling. Het kwam door niet in te spelen op duurzaamheid.

En waar blijft de innovatie? Er zitten in melk veel mineralen, vetten en eiwitten die mogelijk tot nieuwe producten kunnen leiden. Verhoog het budget voor onderzoek en beloon via de melkprijs boeren extra, die in de door de fabriek gewenste richting fokken, wat de samenstelling van melk betreft.

'Het is de taak van fabrieken ons product, melk, tot hogere waarde te brengen'

Ik hoor u denken dat vergaderboer wartaal begint uit te slaan. Melk is immers allemaal wit en de consument wil de laagste prijs. Laat mij daar nu eens niet meer in geloven. We doen veel te weinig aan productontwikkeling. En melk lijkt wit, maar is erg verschillend van samenstelling. De fabrieken moeten proberen daar munt uit te slaan. Het is hun taak ons product tot hogere waarde brengen. En dan via verschillende melkprijzen de boer daarvoor belonen. Zodanig dat in de verre toekomst het intensieve bedrijf, met de koeien op stal, dat bulkmelk levert, ook de bulkprijs krijgt betaald.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  Leuk stukje!

 • alco1

  Dat melk enorm kan verschillen in samenstelling klopt.
  Maar zal melk van koeien op stal die vers gras krijgen slechter zijn dan van koeien die een zgn. loopweide hebben.
  Eerder het tegendeel.
  Het grootste verschil is wat de mensen in hun hoofd hebben.
  Hierin ook de opmerking van biologische melk.
  Als hier het aanbod de vraag overstijgt, is het ook gedaan met die prijs.
  Verklaar anders eens dat de geitenmelk, die vooral binnen geproduceerd wordt, zoveel meer opbrengt?
  Conclusie:
  Vergaderboer verteld zijn verhaal graag in de richting van de door hem gewenste resultaat.

 • alphons1

  ik ben het met vergaderboer eens. je hebt maismelk da is melk mee weinig mineralen en je hebt gras melk dus veel mineralen. hoefd nog eens niet vers gras te zijn. en gras van gronden met ouderwets bodemleven heeft meteen de dubbele hoeveelheid mineralen in de melk zitten. en als je weet dat in het dagelijks voedsel van de mensen te weinig mineralen zit voortaan. en dan vooral calcium,magnesium en fosfor. vind ik da zulke melk wel degelijk beter beloond mag worden

 • farmerbn

  FC verkoopt melk via hun zuivelmerk maar ook aan supermarkten onder hun huismerk. Dat laatste is niet goed. Je kunt ook geen iPhone kopen met een lidl-sticker. FC moet dus weidemelk alleen verkopen via hun eigen zuivelmerk. In huismerk van de supermarkt alleen stalmelk. En natuurlijk alleen weidemelk van Nederlandse oorsprong maar dat hebben ze al weggegeven aan de concurrentie. Dom,dom.

 • BO(skabout)ER

  @alco
  Natuurlijk is melk van een weidekoe niet beter, maar het is leuk dat je op 1 of andere manier een extra kan krijgen op de melk. Bedenk een leuk verhaal en probeer het zo te verkopen haha.

  @alphons1
  onze koeien krijgen een beetje mais, gras en wat verschillende producten om het rantsoen kloppend te maken. Dan rekenen we uit hoeveel mineralen erbij moeten en dat is ons rantsoen. Alle boeren met een beetje hersens doen dat zo ongeveer, ga mij nou niet wijs maken dat koeien van oud gras of dergelijke meer mineralen in de melk hebben. Ligt gewoon aan de hele voercombi en management op de boerderij.


 • Bennie Stevelink

  Henri Willig is een typisch voorbeeld van iemand die zich richt op een niche markt. Mooie marge maar klein volume. Net als Cono en Rouveen kan hij de melk verwaarden van een klein aantal boeren.
  Het hele volume van de Nederlandse melkveehouderij op een hoog niveau verwaarden kan niet met het Henri Willig concept, kan niet met het Cono concept en kan niet met het Rouveen concept.
  Er blijven dus concepten nodig waarmee groot volume op een zo hoog mogelijke niveau verwaard kan worden.

 • alphons1

  beste boskabouter. mineralen die je aanvuld via de voeding kunne de koeien maar weinig van benutten. die vind je terug in de mest. kun je goed zien op grondanlyses. daarom loopt mg op veel plaatsen hoog op. de mineralen die via de plant in de koe komt kunne ze wel benutten en da zie je meteen in de melk terug. hier word daar al jaren proeven mee gedaan

 • Attie

  Goede tijden dus voor het weidende lage kosten bedrijf!

 • Farmer4life2

  Gras geeft meer omega's

 • oorspronkelijk

  conclusie versimpeld
  sociaal of liberaal landbouwbeleid eindigt met differentatie
  socialisme eindigt in communisme
  neo liberaal in aristocratie
  grote Russische bedrijven kregen last van kleine producenten op plaatselijke markt
  neo liberaal is streek product en zich onderscheidend product prijsmaker
  iedereen lijkt voor een markt van bulk
  maar weide melk heeft een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren

 • boergert

  natuurlijk zal er wat verschil te meten zijn tussen als gevolg van weiden en verschillen in het stalrantsoen, maar de belangrijkste meerwaarde zit in in de vermarkting van concepten Wiedemelk/kaas is is zo'n concept waaraan de markt steeds meer waarde hecht. Maar het kan nog transparanter waardoor de melk(producten) nog 'lekkerder' worden en beter gewaardeerd worden. Wees dan als melkfabriek ook wel zo eerlijk om deze meerwaarde door te geven aan de boeren die er voor zorgen

 • hitscha

  Klopt, bij koeien die jaar rond zijn opgestald hoort de laagste melkprijs. Laat het verschil maar oplopen naar 8 cent per liter ten gunste van de echte weide bedrijven.

 • farmerbn

  Acht cent extra voor weiders is ok maar haal dat uit de markt en niet bij de opstallers vandaan. Nog even en Deutz rijders krijgen extra melkgeld van de John Deere rijders omdat Deutz zuiniger rijdt. Helemaal verkeerd opgezet door FC die regeling weiders/opstallers.

 • kleine boer

  Rijd er nog iemand deutz dan ?

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.