Redactieblog

16 reacties

'Gaat bindend maken fosfaatplan wel lukken?'

Het fosfaatreductieplan van de sector moet voor iedereen gaan gelden. Dat is een voorwaarde van ZuivelNL.

Aanvankelijk werd daarbij ingezet op de zogenoemde algemeenverbindendverklaring (AVV), een instrument dat gegrond is op de Europese marktordeningsregels. Besluiten van producentenorganisaties en brancheorganisaties kunnen op die manier ook gaan gelden voor niet-aangeslotenen. Voor de brancheorganisaties in akkerbouw, granen en suiker is die AVV al eens toegepast, voor programma’s onderzoek en innovatie.

Inzet AVV fosfaatreductie twijfelachtig

Of het instrument ook kan worden ingezet voor het fosfaatreductieplan is uiterst twijfelachtig. Het gaat daarbij immers helemaal niet over marktordening. De staatssecretaris heeft er nu blijkbaar ook van afgezien, om een andere reden: het zou allemaal te lang gaan duren, zo’n AVV. Hij komt in zijn laatste brief wel met een alternatief voor borging van het sectorplan: een ministeriële regeling op basis van de Landbouwwet. Artikel 13 van de Landbouwwet (een wet die niet veel boeren zullen kennen) noemt de volgende doelstellingen voor een regeling:

a. bevordering van de voortbrenging, de afzet en een redelijke prijsvorming van voortbrengselen van de landbouw en de visserij en in verband daarmede ten behoeve van de afnemers van producten;

b. ter uitvoering van verordeningen, richtlijnen, beschikkingen en aanbevelingen van de Europese Economische Gemeenschap, voor zover deze betrekking hebben op het gemeenschappelijk landbouwbeleid, voorzien in de tweede titel van het tweede deel van het verdrag tot oprichting van die Gemeenschap.

Wat als verbindend maken niet lukt?

Ik zie met geen mogelijkheid hoe een fosfaatplan binnen die doelstellingen zou kunnen vallen. En dan zal de rechter een ministeriële regeling onverbindend verklaren, wegens strijd met de wet. En dan heb ik het nog maar niet over strijd met het Europese recht. Het voor iedereen verbindend maken van het plan zou dus wel eens helemaal niet kunnen lukken.

En wat dan? Wordt het plan dan ingetrokken door ZuivelNL? En wat betekent dat dan voor FrieslandCampina die al direct in januari met een fosfaatreductieplan start? Zullen die zich dan ook gedwongen zien om dat later in te trekken en de kortingen terug te betalen?

We hebben er wel een beetje een puinhoop van gemaakt. Maar misschien komt Van Dam nog met een mooi konijn uit de hoed.

Laatste reacties

 • alwinboom

  Wat,als.hebben we niet veel aan Willem.prettig weekend en hopelijk volgende week meer wijsheid......

 • alco1

  Bij het fosfaatreductieplan wat in maart van kracht beoogt te worden, heb ik al zo vaak de vraagteken gezet of de zuivel inzake de knelgevallen op de stoel van de rechter kan gaan zitten.

 • Insp.

  Welke knelgevallen Alco1?

 • alco1

  @Insp.
  Ik heb hier vier bedrijven om mij heen die zich pas konden ontwikkelen na 2 juli.
  Kortom voor 2 juli al geïnvesteerd.

 • info519

  wel mooi als je die om je heen hebt...............

 • c.ferdinands

  die van Dam lto fc weten echt niet meer waar ze mee bezig zijn de rechtstaat zal zegenvieren

 • wiljo

  Nou ALco1, Die bedrijven om jou heen die wel hebben uitgebreid, melken lekker voor het vaderland weg.
  Worden niet gestaft omdat er geen goede wetgeving is.
  En zij lachen jou dik uit.

 • farmerbn

  Gewoon lekker doormelken en mest exporteren en verbranden. Iedereen blij en geen sores. Makkelijk en geen bedrijven op de fles.

 • leo,s vriend

  farmer, Iedereen blij en geen sores en bedrijven op de fles ?dacht het niet, als we afhankelijk worden van mestverbranding en export van rundveedrijfmest is het zo gedaan met de blije gezichten.

 • koestal

  Een melkveehouder die zich nergens wat van aan trekt ,is altijd nog heel ver gekomen. Melken en nog eens melken,het bracht altijd geld op.

 • haj146

  Weg met al deze communistische plannen. Gewoon door melken. Precies wat @ alco1 ook zegt, sommige zijn pas na de tijd uitgebreid, ook volgens de toen geldende wetten. Schandalig om deze te korten laat staan überhaupt iemand te korten.m
  Moet het dan gebeuren, dan bij de lto en rfc bestuurders die met voorkennis gehandeld hebben. Breng ze maar aan de afgrond!

 • farmerbn

  Leo,s vriend: Omdat jij geen extra mestafvoerkosten wilt, moeten bedrijven die duidelijk knelgeval zijn maar kapot gaan? NL, LTO en de zuivelbedrijven hebben een grote fout begaan die niet meer te repareren is. Doorgaan is dus de enige keuze. Laat NL, LTO en de zuivel de extra kosten betalen van mestexport en verbranding. Komen jullie er in de toekomst beter uit de crises.

 • leo,s vriend

  Farmer, nee, het gaat me niet om de mestafzetkosten ansich, maar denk je serieus dat met de door jou voorgestelde maatregelen de knelgevallen wel het hoofd boven water houden ?

 • farmerbn

  Als die knelgevallen omvallen is het in ieder geval niet door gestuntel van overheid, LTO en zuivel. Nogmaals, de knelgevallen hebben niks verkeerd gedaan. Als je ingrijpt zoals ze nu willen moet je de knelgevallen helpen dus andere boeren moeten lijden. Als je ze niet helpt gaan ze kapot terwijl ze niks verkeerds gedaan hebben. Als je niet ingrijpt dan hoeft niemand de knelgevallen te helpen en daardoor te lijden. Gaan ze dan zelf nog kapot dan hebben ze dat zelf gedaan.

 • alco1

  Zo is het @ farmer.
  Goed beleid is er niet meer te maken.
  Iedereen verantwoordelijk laten voor zijn eigen ingezette weg.

 • leo,s vriend

  Alco, dus dan ook accepteren dat knelgevallen omvallen ?
  Wat je ook bedenkt, er zullen helaas altijd knelgevallen zijn.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.