Commentaar

10 reacties

'Zonde van het geld, die melkverminderingspremie'

Melkprijzen stijgen en tegelijkertijd is er subsidie voor melkvermindering. Hoezo?

FrieslandCampina’s garantieprijs voor oktober wordt €29,25, A-ware gaat dan €30,15 per 100 kilo melk betalen. Effectief beurt 85% van de melkveehouders komende maand, inclusief nabetaling, weer meer dan de magische €30 per 100 kilo, waarbij twee van de drie melkveehouders de directe kosten gedekt zien.

Bijna 4.000 veehouders tekenen in op melkverminderingsregeling EU

Nagenoeg tegelijkertijd wordt bekend dat bijna 4.000 melkveehouders met 80,3 miljoen kilo melk intekenen op de eerste tranche van de EU-melkverminderingsregeling. Zij ontvangen 14 cent voor elke kilo melk die ze komend kwartaal minder leveren dan in hetzelfde kwartaal van 2015. Velen beuren daar bovenop nog eens een dubbeltje per kilo van FrieslandCampina. Maar waarom minderen melkveehouders hun productie als de prijs richting of boven break-even gaat? De verleiding is dan toch groot om de melk alsnog te leveren?

Waarom minderen melkveehouders hun productie als de prijs richting of boven break-even gaat? De verleiding is dan toch groot om de melk alsnog te leveren?

Illegale koeien weggewerkt met subsidie EU en FrieslandCampina

Nee, dat ligt waarschijnlijk anders. Die ruim 80 miljoen kilo in een kwartaal komt overeen met ongeveer 35.000 melkkoeien. Boerderij becijferde in juli dat er minstens 100.000 koeien in Nederland méér rondlopen dan in het referentiejaar 2014 dat voor de AMvB grondgebondenheid geldt. Voor het gros van die 100.000 koeien is geen extra grond onder de bedrijven geschoven. Deze koeien worden illegaal als ze blijven lopen tot de jaarwisseling. Die dreigend illegale koeien worden nu - deels - versneld weggewerkt met subsidie van de EU en FrieslandCampina.

'Grondgebondenheidsregels overtreden is economisch delict'

Het overtreden van de AMvB grondgebondenheid is een economisch delict, bij veroordeling leidt dat tot een strafblad. Zonde van het geld dus; zonder ondersteuning uit publieke en private middelen waren die koeien – en dus de melk – ook wel verdwenen.

Zonder ondersteuning uit publieke en private middelen waren die koeien – en dus de melk – ook wel verdwenen.

Laatste reacties

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • ........

  de koeien zijn nog niet illegaal,je snapt het nog niet

 • alco1

  Prima artikel.
  Ik heb het ook al eens ergens anders beschreven, dat de grote groeiers van voor 2 juli nu dubbel beloont worden.

 • a van Gerwen

  Alco1, waarom zou een grote groeier voor 2 juli nu dubbel beloond worden?. Te weinig grond voor amvb is een reden, anders zie ik geen reden. Degene die na 2 juli 2015 nog fors gegroeid zijn worden beloond als ze nungaan ruimen.

 • Klaasvaak

  Inderdaad prima artikel. Productievermindering is op de lange termijn niet winstgevend.
  Daarnaast zou het mij niet verbazen als FC op deze manier probeert de p-productie te verlagen (dus ook afroming) en daardoor een hogere melkaanvoer voor de toekomst garandeert.

  Het is ook nog veel te rustig in de slachthuizen... er komt nog wat los, kan niet anders.

 • alco1

  A de v.
  Je weet toch op basis waarvan fosfaatrechten toegekend worden???

 • koekalf8

  Goed overdacht artikel, het komt er opneer dat de grote groeiers, die straks de fosfaatrechten ook nog eens kunnen verzilveren,en er dan zeer waarschijnlijk financieel veel beter voor komen te staan, en dan optimaler kunnen boeren dan de rustige groeier, ook nog betaald worden om de veestapel iets eerder in te krimpen, wat toch al moest, zouden de banken ook hier aan de touwtjes trekken?.

 • farmerbn

  Ik denk dat veel loonwerkers en trekkerverkopers het fijn vinden dat de melkprijs stijgt. Door de premie gaat die stijging nog harder. Ook boerderij moet blij zijn want er zullen genoeg melkveehouders zijn die het abonnement opgezegd hebben. Als het salaris van de heer Bodde gekoppeld zou zijn met het aantal abonnementen dan zou ook hij blij worden met de hogere melkprijs.

 • Beheerder.Boerderij
  Redactie

  Ter info: reacties dienen over het onderwerp in kwestie te gaan en van inhoudelijke aard te zijn. Een voorgaande reactie is verwijderd, omdat de reactie niet aan die regels voldeed. (Zie <>.)

 • b.h.tiessink1

  Het is prima te verklaren.
  Bedrijven die extreem zijn gegroeid en vorig jaar 2 juli de aantallen hadden kunnen nu beter minder gaan melken.
  Geen voeraankoop nodig
  En toch 24 cent beuren zonder er ook maar iets voor te doen.
  Blijkt wel weer wie maar gek doet wordt gewoon weer geholpen door overheid en dan ook nog eens door onze eigen fabriek.
  Wie is er nu gek.
  De normale boer die gewoon grondgebonden boert en langzaam verder groeit.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.