Foto: Hans Prinsen RundveeOpinie

‘Zonde van het geld, die melkverminderingspremie’

Melkprijzen stijgen en tegelijkertijd is er subsidie voor melkvermindering. Hoezo?

FrieslandCampina’s garantieprijs voor oktober wordt €29,25, A-ware gaat dan €30,15 per 100 kilo melk betalen. Effectief beurt 85% van de melkveehouders komende maand, inclusief nabetaling, weer meer dan de magische €30 per 100 kilo, waarbij twee van de drie melkveehouders de directe kosten gedekt zien.

Bijna 4.000 veehouders tekenen in op melkverminderingsregeling EU

Nagenoeg tegelijkertijd wordt bekend dat bijna 4.000 melkveehouders met 80,3 miljoen kilo melk intekenen op de eerste tranche van de EU-melkverminderingsregeling. Zij ontvangen 14 cent voor elke kilo melk die ze komend kwartaal minder leveren dan in hetzelfde kwartaal van 2015. Velen beuren daar bovenop nog eens een dubbeltje per kilo van FrieslandCampina. Maar waarom minderen melkveehouders hun productie als de prijs richting of boven break-even gaat? De verleiding is dan toch groot om de melk alsnog te leveren?

Waarom minderen melkveehouders hun productie als de prijs richting of boven break-even gaat? De verleiding is dan toch groot om de melk alsnog te leveren?

Illegale koeien weggewerkt met subsidie EU en FrieslandCampina

Nee, dat ligt waarschijnlijk anders. Die ruim 80 miljoen kilo in een kwartaal komt overeen met ongeveer 35.000 melkkoeien. Boerderij becijferde in juli dat er minstens 100.000 koeien in Nederland méér rondlopen dan in het referentiejaar 2014 dat voor de AMvB grondgebondenheid geldt. Voor het gros van die 100.000 koeien is geen extra grond onder de bedrijven geschoven. Deze koeien worden illegaal als ze blijven lopen tot de jaarwisseling. Die dreigend illegale koeien worden nu – deels – versneld weggewerkt met subsidie van de EU en FrieslandCampina.

‘Grondgebondenheidsregels overtreden is economisch delict’

Het overtreden van de AMvB grondgebondenheid is een economisch delict, bij veroordeling leidt dat tot een strafblad. Zonde van het geld dus; zonder ondersteuning uit publieke en private middelen waren die koeien – en dus de melk – ook wel verdwenen.

Zonder ondersteuning uit publieke en private middelen waren die koeien – en dus de melk – ook wel verdwenen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin