Redactieblog

6 reacties

'Weinig speelruimte in politieke arena voor ontzien grondgebonden bedrijf'

De Tweede Kamer is aan zet bij het wetsvoorstel voor invoering van fosfaatrechten. Veel ruimte voor verandering lijkt er echter niet, omdat VVD en PvdA een compromis lijken te hebben gesloten over het huidige voorstel.

De kritiek van de oppositie op het wetsvoorstel over de invoering van het fosfaatrechtenstelsel in de melkveehouderij was niet mis. Linkse partijen zijn boos dat staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken de grondgebonden en biologische bedrijven niet volledig gaat compenseren voor de generieke korting die per 1 januari 2018 moet worden doorgevoerd.

“De grondgebonden en biologische bedrijven zijn niet de oorzaak van het fosfaatoverschot in de melkveehouderij. Zij moeten niet de dupe worden van de forse groei van intensieve bedrijven”, klinkt het aan de linkerzijde van de Kamer. Het is een logische gedachtegang.

'Enige' compensatie

De overheid wil toe naar een grondgebonden melkveehouderij, waarbij bedrijven de mest zoveel mogelijk kwijt moeten kunnen op het eigen bedrijf. Het is dan niet logisch dat bedrijven die voldoende grond hebben om de eigen mest kwijt te kunnen, hun veestapel moeten inkrimpen omdat de totale melkveehouderij over de fosfaatproductie gaat. Maar het ziet er toch naar uit dat dit gaat gebeuren.

Staatssecretaris Van Dam schreef in zijn Kamerbrief dat hij van plan is om bedrijven met latente plaatsingsruimte ‘in enige mate’ te compenseren voor de generieke korting. Hij geeft niet de garantie dat de bedrijven volledig gecompenseerd worden, omdat de korting voor bedrijven die geen latente ruimte hebben dan te groot wordt. Van Dam wil deze generieke korting niet boven de 8% uit laten komen.

Linkse partijen reageren teleurgesteld over de onvolledige compensatie voor de bedrijven. Ook natuur- en milieuorganisaties, Netwerk Grondig en de Federatie Particulier Grondbezit reageerden na het bekend worden van het wetsvoorstel al snel dat ze vinden dat de grondgebonden bedrijven gecompenseerd moeten worden. De hoop is bij hen op de Tweede Kamer gevestigd, omdat zij nu aan zet zijn om het wetsvoorstel te behandelen.

Met een akkoord tussen PvdA en VVD over de compensatie en de maximale afroming lijkt er echter geen beweging mogelijk op dit vlak. Zonder steun van PvdA is er geen meerderheid mogelijk voor een verschuiving in het dossier. VVD en PvdA hebben samen 76 zetels, dus een van de partijen moet een motie steunen om tot een meerderheid te komen. Er is dus weinig speelruimte.

Alternatieve route

Aan een alternatieve route wordt ook gedacht. PvdA is voorstander van het ontschotten van de productierechten, waardoor fosfaatruimte uit bijvoorbeeld de varkenshouderij kan worden ingezet voor de melkveehouderij. ChristenUnie en SP voelen hier ook wel voor. Maar daarmee is er nog geen meerderheid. Vraag is of deze kan worden gesmeed op relatief korte termijn. Met de hete adem van de derogatie in de nek, moet de wet 1 januari 2017 van kracht worden.

Laatste reacties

 • deB.

  Misselijkmakende politiek.
  Ben verschrikkelijk kwaad, dat ik koeien moet opruimen die ik al jaren!! heb.
  Terwijl ik alle mest op m'n eigen!! grond kan plaatsen.
  Walgelijk, wordt gewoon genaaid! terwijl de intensieven het veroorzaakt hebben, en nu met de handen int haar zitten, hoe verder! opschonen zou ik zeggen.

 • koestal

  Dit is de van Dam doctrine,de VVD heeft de boeren maar lelijk opgezadeld met een linkse staatssecretaris van landbouw,dus als je volgend jaar weer VVD stemt,krijg je met grote kans weer een rode staatssecretaris en houd de VVD weer de handen schoon.

 • de beul

  Het is jammer dat het zo gaat gebeuren,dat er niet meer boereverstand is!!!
  Het kan toch niet zo zijn dat als je je eigen mest kunt plaatsen op je eigen land,
  dat je gekort word op fosfaat rechten.
  Jarenlang zelf voorzienend zijn,en nu mest van een intensiefe boer aanvoeren om je toko draaiende te houden!!
  hier zijn geen woorden voor!!
  Jammer,en een gemiste kans als je zo met boeren en het milieu omgaat!!
  Die mest komt nooit met dit gebeuren op de goede plaats,maar het word met papier geregeld.
  Hoe ziek zijn ze in DenHaag!!!
  Van Dam,je moet wel erg gemeen zijn om het zo te doen!

 • eg wel

  Kees Romijn wil dat er niet meer dan 8% wordt gekort, dat is hetzelfde als zeggen dat de extensieve melkveehouders ook in moeten leveren.
  De grond-gebonden boeren kunnen beter het lidmaatschap van lto. opzeggen en lid worden van Netwerk Grondig.

 • Attie

  Ze houden ons een worst voor maar trekken die langzaam weer op!!!

 • agro1

  koehouderij hoort bij de intensieve takken en zal daar steeds vaster komen te zitten, alle folklore ten spijt. gewoon de Staatsvisie. rest is lippendienst.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.