9 reacties

'Wat is onze boer met grote coöperatie als Milcobel?'

Peter van de Vel
België's grootste coöperatieve zuivelaar, Milcobel, bekommert zich niet over het voortbestaan van de leden, stelt het Algemeen Boerensyndicaat (ABS). Maar zonder melkveehouders is er ook geen toekomst voor de coöperatie. Milcobel kan de markt niet volgen en is in feite failliet, stelt ABS-woordvoerder.

De geschiedenis van de grootste Belgische zuivelcoöperatie gaat ver in de tijd terug. De eerste coöperatieve melkerij kwam er in 1883 en in 1900 had bijna ieder dorp een melkerij. Zo ook werd in die tijd de samenwerkende maatschappij “Melkerij St. Pauwels” in Langemark opgericht door de toenmalige boerengilde 'Helpt mekaar', waarschijnlijk met de zegen van de toenmalige pastoor in de parochie. Het doel van de maatschappij was: 'Eene melkerij te benuttigen, de melk, hare voortbrengsels te verkopen en ook alle andere bewerkingen die rechtstreeks of onrechtstreeks met eene melkerij kunnen verbonden zijn'.

Milcobel resultaat van fusiegolf grotere en kleinere bedrijven

Dat Milcobel het resultaat is van een fusiegolf van kleine en grotere coöperatieve en soms private melkerijen, die al decennia lang aan de hand is weet iedereen. Milcobel haalt momenteel ongeveer 1,2 miljard liter melk op bij onze Belgische melkveehouders.

Dat Milcobel zich nu gedraagt als alleenheerser over en prijszetter op de zuivelmarkt in België is geen geheim. Tal van verlieslatende coöperatieve melkerijen uit heel Vlaanderen en ook erbuiten werden gretig in de klauwen genomen van de stamboom Milcobel.

Dat Milcobel de koploper is in het betalen van de laagste melkprijs in de wijdse Europese omgeving is ook geen geheim.

Bij de oprichting van 'Melkerij St. Paulus' vergat men duidelijk 1 zin in de oprichtingsakte, namelijk: '… om te zorgen dat de boeren altijd een rechtvaardig en volwaardig inkomen hebben'.

'Milcobel kan markt niet volgen en is in feite failliet'

Milcobel maakt zich duidelijk geen zorgen over het feit dat:

 1. onze melkveehouders vele miljoenen euro’s hebben moeten ophoesten om voldoende aandelen te hebben bij “hun” (??) coöperatie;
 2. onze melkveehouders vele miljoenen euro’s hebben moeten investeren in hun melkveebedrijf om te voldoen aan alle Belgische en Europese kwaliteits- en dierenwelzijnsnormen;
 3. Milcobel bij het beëindigen van het quotumsysteem van de daken riep dat er nog veel mogelijkheid was voor uitbreiding in de melkveesector, daar er toch nooit kon voldaan worden aan de wereldvraag van zuivelproducten, maar dat zij er nooit bij verteld hebben welke prijs zij zouden betalen voor de melk;
 4. Milcobel al vele jaren de boeren zand in de ogen strooit op de jaarlijkse vergaderingen door hen meer dan een mondje spijs en drank te geven (van de melkveehouder zijn centen), zodat hij niet ziet dat Milcobel financieel bergaf aan het rijden is;
 5. Milcobel €5 per 100 liter minder betaalt dan de melkerijen in het buitenland is een teken dat men de markt niet kan volgen en in feite failliet is en de boeren-coöperanten verder laat geld verliezen om verder te kunnen draaien.

'Dat Milcobel €5 minder per 100 liter betaalt dan concurrenten in het buitenland, is een teken dat men de markt niet kan volgen en in feite failliet is.'

'Hoog tijd dat Milcobel delen verkoopt en met opbrengst boer beter betaalt'

Is het niet hoog tijd dat de coöperatie een deel van hun niet winstgevende activiteiten verkoopt en met dat geld de melk betaalt? Beseft Milcobel dat door hun lage prijs en hoge kostenstructuur alle Belgische melkveehouders mee de dieperik in gesleurd worden?

Daarom zegt ABS dat het nu voor eens en altijd gedaan moet zijn, dat zij onze verwerkte melkproducten moet verkopen tegen een eerlijke prijs aan de retail en niet mekaar afbieden zoals nu het geval is.

Begië's grootste zuivelcoöperatie Milcobel kan met haar boerenprijs de markt niet volgen en is in feite failliet, schrijft de woordvoerder van de Belgische melkveehouderskoepel ABS.<em><br />Foto: Peter Roek</em>
Begië's grootste zuivelcoöperatie Milcobel kan met haar boerenprijs de markt niet volgen en is in feite failliet, schrijft de woordvoerder van de Belgische melkveehouderskoepel ABS.
Foto: Peter Roek

'Onder huidige melkprijs kan geen enkele melkveehouder overleven'

Onder de huidige melkprijs kan geen enkele melkveehouder overleven. En zonder melkveehouders heeft ook de grootste zuivelcoöperatie van het land geen bestaansreden meer.

Peter van de Vel is woordvoerder van ABS-melkveehouders

Laatste reacties

 • Peerke1

  Niemand betaalt de hoofdprijs aan een boer.

 • geen boer

  een warrig verhaal. Een heleboel getier en kritiek, maar geen oplossing aandragen. Een ander moet onze producten maar verkopen 'tegen een eerlijke' prijs en voor de rest zal het allemaal aan onze zak jeuken. Met marktomstandigheden hebben we niks te schaften.
  Het lijkt wel Franse vakbondspraat! Echt: bedrijfsonderdelen verkopen en de opbrengst rechtstreeks uitkeren aan de leden???

 • Bennie Stevelink

  Winstgevende activiteiten verkopen om melkgeld aan de boeren te betalen?????
  Dan blijven dus alleen de slecht renderende onderdelen over waardoor Milcobel op termijn nog slechter uitbetaald.
  Welk onderdeel wil Peter van de Vel dan verkopen om melkgeld aan de boer te betalen?

 • Bennie Stevelink

  Die ABS-melkveehouders wat is dat voor een club? Is dat de Vlaamse NMV of DDB? Zelf de Nederlandse DDB zou zulke bizarre uitspraken niet doen.

 • 8911077012

  bennie goed lezen niet winstgevende bedrijven verkopen

 • 8911077012

  bijcampina doen ze boek verliezen gewoon bij de leden van het eigen vermogen af schrijven tewijl ze zelf defouten maken
  komen ze jaar later weer vragen of prestatie toe slag veranderd mag worden
  om het weer aan tevullen en wet winst naar pakistan zijn de boeren weer het de lul wat is het verschil

 • abs heeft gelijk als men zoo de boer blijft uit persen zal wel minder melk komen

 • hansvanbergen

  Milcobel betaald meer dan Campina op het moment. Dus.

 • koestal

  Friesland-Campina heeft altijd geld genoeg om overnames in het buitenland te doen,dit gaat ten koste van de prestatietoeslag van de leden-leveranciers. Maar ze vertellen altijd, dat de overname ten goede komt aan de melkprijs van de komende jaren. Maar de komende jaren moet er afgeschreven worden over de overname,maar dat betekent weer een lagere melkprijs

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.