Boerenblog

2 reacties

'Warme nazomer, fosfaatpuzzelen en weer één LTO'

Het is zomers weer in de herfst, we moeten puzzelen met fosfaat en minder melken wordt beloond.

Het was onverwacht warm en zonnig de afgelopen weken. Voor mens, dier en plant viel het niet altijd mee. Maar de wereld stond niet stil: LTO wordt eindelijk weer een landelijke koepel, het wetsvoorstel fosfaatrechten is er en FrieslandCampina stimuleert minder melken.

De laatste weken was het onverwacht hoogzomer. 's Avonds was het heerlijk, maar overdag was het vaak te warm. Zelfs aan de kust was er nauwelijks wind.

Simpele beregeningsinstallatie koelde koeien af

De nieuwe ventilator in de melkstal tegen de vliegen deed prima werk, voor de koeien, én voor onszelf. Een simpele beregeningsinstallatie boven de wachtruimte koelde de koeien af voor het melken. De melkproductie daalde duidelijk, maar verder vielen de ongemakken mee. Gelukkig is de hitte nu voorbij.

'Er kom weer een landelijke LTO, eindelijk'

De warmte zette de wereld niet stil. Zeker bij de LTO-organisaties is er blijkbaar hard gewerkt. Er komt weer een landelijke LTO, spreekbuis van de sectoren. Eindelijk. Bestuurders besteden veel tijd aan het bestuurswerk. Dat is bewonderenswaardig, maar dat moet wel zinvol gebeuren. Daar zette ik de laatste tijd vraagtekens bij.

Jaren geleden was er de landelijke koepel LTO Nederland, de spreekbuis van de land- en tuinbouw met de landelijke voorzitter als woordvoerder. Ook waren er het Landbouwschap en de productschappen. Deze laatste werden opgeheven. Een sterke landelijke LTO was nodig, maar helaas: de regie ging naar de regionale organisaties. De belangenbehartiging verzwakte, ook doordat de regio's zich profileerden ten koste van elkaar.

Een sterke landelijke LTO was nodig, maar helaas: de regie ging naar de regionale organisaties. De belangenbehartiging verzwakte, ook doordat de regio's zich profileerden ten koste van elkaar.

Zeker bij de LTO-organisaties is blijkbaar hard gewerkt, schrijft columnist Marja Kwekkeboom. "Er komt weer een landelijke LTO, spreekbuis van de sectoren. Eindelijk. Bestuurders besteden veel tijd aan het bestuurswerk. Dat is bewonderenswaardig, maar dat moet wel zinvol gebeuren. Daar zette ik de laatste tijd vraagtekens bij."<br /><em>Logo: LTO Nederland</em>
Zeker bij de LTO-organisaties is blijkbaar hard gewerkt, schrijft columnist Marja Kwekkeboom. "Er komt weer een landelijke LTO, spreekbuis van de sectoren. Eindelijk. Bestuurders besteden veel tijd aan het bestuurswerk. Dat is bewonderenswaardig, maar dat moet wel zinvol gebeuren. Daar zette ik de laatste tijd vraagtekens bij."
Logo: LTO Nederland

'Dieptepunt waren de meningsverschillen in de mestdiscussie'

Het dieptepunt voor mij waren de meningsverschillen in de mestdiscussie. Er was geen overtuigend landelijk standpunt, de regio's kwamen met eigen voorstellen en daarmee lieten ze de (lastige) keuzes over aan de politiek. De gevolgen zijn er nu: een veelvoud aan wetten en regels, die het voor melkveehouders steeds ingewikkelder maken.

Wetsvoorstel fosfaatrechten

Het wetsvoorstel fosfaatrechten is het laatste ingewikkelde wetsvoorstel. Een aantal zaken is nu bekend, maar er kunnen nog wijzigingen komen als de wet in de Tweede Kamer behandeld wordt en de kortingspercentages komen later. Toch zal ieder voor het eigen bedrijf keuzes moeten maken. We moeten rekenen vanuit de situatie op 2 juli vorig jaar, zonder effecten van de Kringloopwijzer. Als sector moeten we krimpen, dus ligt optimaliseren en krimpen meer voor de hand dan groei. Het wordt vast een hele puzzel.

'Bljjkbaar is FrieslandCampina ook gaan rekenen'

Blijkbaar is FrieslandCampina ook gaan rekenen. De enorme melkplas en de (bijbehorende) lage prijs heeft te veel nadelen. Wellicht dat er daarom opnieuw een regeling is aangekondigd om minder melken te belonen. Ongeremd groeien kan niet, dat is duidelijk. Bijsturen is nodig en Friesland Campina heeft daarvoor mogelijkheden. Wellicht op termijn toch naar een A- en B-quotum?

Ongeremd groeien kan niet, dat is duidelijk. Bijsturen is nodig en Friesland Campina heeft daarvoor mogelijkheden. Wellicht op termijn toch naar een A- en B-quotum?

Steeds nieuwe situaties en ontwikkelingen: we blijven puzzelen en keuzes maken om er het beste van te maken.

Laatste reacties

  • Peerke1

    Had dan toch ook het oude vertrouwde melkquotum laten bestaan. Goedkoper, Stressloos, Betrouwbaar. GSB

  • HJ O R

    Peerke, helemaal mee eens.
    Was beter geweest voor het inkomen, en veel minder kopzorgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.