Redactieblog

'Vette kaas trekt de kar'

Wie vertelt de waarheid? Waar is de tijd gebleven dat we klakkeloos konden afgaan op de adviezen van het Voedingscentrum en de Schijf van Vijf?

Wat mij vooral is bijgebleven van de lessen over voedsel op de lagere school, is dat de Schijf van Vijf ongeveer heilig was. Niet dat ik er lang over nadacht, trouwens; wij aten gewoon wat mijn moeder kookte. En zij kon dat heel lekker en gevarieerd. Pas toen er zaken wezenlijk gewijzigd werden in ons landelijk voedingsadvies, ben ik er kritischer naar gaan kijken.

Niemand is het oneens met het advies veel groente te eten met veel verschillende kleuren. Maar om de verzadigde vetten nou rigoureus aan de kant te schuiven en om margarine wel aanwezig te laten zijn in die schijf, maakte dat het voor mij volstrekt ongeloofwaardig werd. Ik heb de wegschuifschijf van vijf daarna direct aan de kant gelegd.

Wanneer je logisch nadenkt, en een beetje boerenverstand helpt daarbij, weet je dat je alles met mate moet eten. Iemand die veel beweegt, heeft ook andere behoeftes dan iemand met een kantoorbaan. Dat is niet zo ingewikkeld.

Roomboter mag weer schaamteloos stralen

Mijn ideeën over eten zijn natuurlijk voor een deel gebaseerd op overlevering maar zeker ook op kennis. In Utrecht leerde ik alles over het functioneren van het lichaam van zoogdieren. Daar kon ik wat mee! De pakjes roomboter die mijn studentenkoelkast altijd al bevolkten en lange tijd met afschuw bekeken waren door huisgenoten, mochten daar weer schaamteloos liggen stralen. En zo ook mijn Boerenkaas die vaak om onverklaarbare reden slonk als ik niet thuis was. Maar er was toch echt geen huisgenoot die volvette kaas at…

We zijn nu 20 jaar verder en diezelfde huisgenoten delen massaal berichten op social media over verzadigd vet en kaas. Op een of andere manier word ik daar dan altijd in getagd. “Mensen die kaas eten hebben meer seks, zijn gelukkiger en leven langer.”

Dat ze daar nou zo lang over hebben gedaan. Om dat te ontdekken. Roomboter en kaas leveren niet alleen aan melk een grote toegevoegde waarde, maar aan je hele leven!

Of registreer je om te kunnen reageren.