Stoppers zorgen voor mogelijkheden om te groeien - Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Stoppers zorgen voor mogelijkheden om te groeien’

“Goed dat er de komende jaren nogal wat extra boeren gaan stoppen”, vindt Hans. “Het wordt in de kranten gebracht als een dramatisch gebeuren. Voor de sector is het echter prima.

“Vaak betekent een stoppende boer groeimogelijkheden voor de ander”, vervolgt Hans.

“Je vergeet het leed dat achter het proces van stoppers zit”, zegt Hanna. “Boerderijen zijn soms generaties lang in de familie. Het is zwaar om daar afstand van te doen.”

‘Veel stoppers van morgen hebben gewoon gewacht op de fosfaatrechten: een leuk aanvullend pensioen’

Hans haalt de schouders op: “Emotioneel geklets. Niets blijft gelijk en dat geldt ook voor de landbouw. Bovendien hebben veel stoppers van morgen gewoon gewacht op de fosfaatrechten. Als die geld waard zijn, betekent dat een leuk aanvullend pensioen. Uit de statistieken blijkt dat er vele oude boeren zonder opvolger zijn. Die wachten gewoon op hun kans om zo veel mogelijk voor hun bedrijf te beuren. Ik hoop dat er volgend jaar versneld wordt aangeboden, want dan kan de prijs van grond ook dalen. Dat past bij de fosfaatrechten. Die kosten geld en dan moet de grondprijs eigenlijk lager worden.”

Rabobank houdt ‘grondmarkt op peil’

Voor dat laatste zal de bank wel een stokje steken. In een reactie op de verwachtte stijging van het aantal stoppers was het eerste wat Ruud Huirne, directeur Food en Agri van Rabobank, zei: “Wij zullen er voor waken dat er te veel bedrijven tegelijk worden aangeboden. De verkoop zal heel gedoseerd plaatsvinden binnen de regio’s. De bank zorgt daarvoor om de markt voor grond op peil te houden.”

‘Eigenbelang van Rabobank’

“Daar spreekt het eigenbelang van Rabobank weer”, mort Hanna. ”Die denkt niet in de eerste plaats aan het belang van de boer, maar aan zichzelf. Als de grondprijzen te veel dalen, komen meer boeren in moeilijkheden en loopt de bank risico. Dat wil men voorkomen.”

‘Voor de toekomst van de blijvers kan Rabobank de grondprijzen beter laten dalen’

Zo is het. De grondprijs zal door ingrijpen van de banken niet sterk dalen. Dat is goed voor de stoppers en de bank, maar minder voor de blijvers, die grond willen kopen. Of liever moeten, vanwege de fosfaatrechten.“Voor de toekomst van de blijvers zou Rabobank beter de grondprijzen kunnen laten dalen”, houdt Hans vol.

Hij heeft gelijk.

Beheer
WP Admin