Redactieblog

1 reactie

'Melkverminderingsplan als laat charmeoffensief'

FrieslandCampina wil zelf niet in mestverwerking stappen, maar bemoeit zich steeds meer met mest. De jongste stap daarbij is het besluit van 17 september om leden te bewegen tot verlaging van de melkproductie. Nu niet omdat de verwerkingscapaciteit tekort schiet, maar om de fosfaatproductie te beperken.

De coöperatie en zuivelgigant hoopt er het Europese nitraatcomité mee gunstig te stemmen, al was het maar omdat anderen verzaken. Dit comité gaat over de nieuwe mestregels voor de Nederlandse melkveehouderij, voor de periode 2018-2021. De formele onderhandelingen moeten nog beginnen.

RFC wil het initiatief presenteren als gebaar van goede wil

FrieslandCampina wil het initiatief om in een half jaar tijd 150 miljoen kilo melk, ofwel zo'n 0,8 miljoen kilo fosfaat, uit de markt te halen graag presenteren als een gebaar van goede wil. Om toch iets te doen aan het grote fosfaatoverschot.

De vraag is of de leden van het nitraatcomité dat ook zo zien. Deze vertegenwoordigers uit andere EU-lidstaten hoeven niet per se het beste voor te hebben met de Nederlandse melkveehouderij. Het kan hen niet zijn ontgaan dat Nederland, samen met Ierland, sinds het einde van de melkquotering, de melkproductie het sterkst heeft vergroot. Dat is deels ten koste gegaan van de concurrentie in andere lidstaten. Zoiets gebeurt, want ook binnen de EU blijft concurrentie bestaan, maar weggeconcurreerd worden doet pijn.

Heeft Nederlandse melkveehouderij zich gehouden aan milieugrenzen?

Het nitraatcomité zal dus goed kijken hoe de Nederlandse melkveehouderij is gegroeid: heeft die zich gehouden aan de milieugrenzen? Op dit punt valt er een lastig verhaal te vertellen. Misschien waren de intenties wel goed, maar binnen de milieugrenzen blijven lukte gewoon niet. LTO melkveehouderij was te verdeeld om regie te nemen en ook FrieslandCampina wilde tot voor kort van geen grens aan de melkontvangst weten. Binnen de coöperatie was zoiets onbespreekbaar, aldus Piet Boer op een recente bijeenkomst in Biddinghuizen.

Verminderingsplan komt waarschijnlijk niet overal even geloofwaardig over

Dat er nu opeens toch een verminderingsplan ligt, oogt sympathiek, maar komt waarschijnlijk niet overal even geloofwaardig over. Andere Nederlandse verwerkers doen wijselijk niet mee. Niet alle hebben dezelfde verantwoordelijkheid als een coöperatie en marktleider, maar mogelijk zien ze ook het rendement er niet van in.

Op 20 september organiseert Boerderij om 10.30 uur een webinar over het wetsvoorstel fosfaatrechten. U kunt gratis meekijken, gewoon vanuit huis. Meld u zich hier aan!

Eén reactie

  • a van Gerwen

    We moeten oppassen dat we ons "geen verlenging van derogatie" aan gaan praten. Daar schiet niemand iets mee op.

Of registreer je om te kunnen reageren.