Redactieblog

8 reacties

'Melkveehouders, nuchter blijven'

Was de werkelijkheid van 2 juli 2015 maar eerder ingedaald. Nu heeft groeien pas echt zin.

Eindelijk was daar dan de bevestiging: melkveehouders krijgen fosfaatrechten toebedeeld op basis van de melkveestapel per 2 juli 2015. Alle fosfaatproductie die er sindsdien bij is gekomen, moet vanaf 1 januari 2017 verdwijnen. Tenzij er rechten zijn bijgekocht. Een jaar later volgt nog een generieke korting van mogelijk 8%. Misschien blijft de derogatie ondertussen behouden, maar er zijn al heel wat bestuurders en zuivelbazen die geloven dat die eigenlijk al verloren is. Nederland heeft met het melkproductie-offensief sinds het einde van de quotering te veel vijanden gemaakt in Europa. Veel krediet had het toch al niet in het Europese nitraatcomité. Nederland zocht te vaak de grenzen van het acceptabele op.

'Was zoveel verspilling van energie en geld niet te voorkomen?'

Voor de Nederlandse melkveehouderij voelt het bijna als ramp op ramp. Na twee jaren met dalende melkprijzen, zoeken naar nieuw houvast en dus tegen de klippen op melken, blijkt dat alle moeite voor niets was, virtueel. Of erger, het was misschien wel contraproductief.

Zo gaat het wel vaker in de wereld, maar je stelt je toch de vraag of zoveel verspilling van energie en geld niet was te voorkomen. Wellicht wel, maar hoe dan? Het gemakkelijkste antwoord is: ‘Als de politiek maar eerder duidelijkheid had gegeven.’ Al wat lastiger is het om te zeggen: ‘Als onze voorlieden maar eerder een compromis hadden kunnen bereiken.’ Het moeilijkst is waarschijnlijk om toe te geven dat je jezelf niet zo had moeten laten opjutten.

'Straks valt echte efficiency en groei te boeken'

In alle antwoorden zit iets van waarheid, maar de basale duidelijkheid was er al ruim een jaar: het fosfaatrecht per 2 juli. Wie op basis daarvan optimaliseerde, is nu het beste af. Alleen waren toen de uitvoeringsdetails nog niet bekend.

Straks valt echte efficiency en groei te boeken. In de zuivel leeft breed de verwachting dat het nog zoveel oplevert dat de melkproductie structureel niet daalt, ook niet door verlies van derogatie. Te hopen valt wel dat niemand zich opnieuw gek laat maken door deze verwachting.

Laatste reacties

 • jeannettedekker1

  Melkveewet mestwetgeving,en voor de rest de markt zijn werk laten doen. Niet de stoppers saneren en de prijs bij de blijvers neerleggen.

 • Farmer4life2

  Ze zullen je altijd verleiden tot stoppen. Dat is voor Nederland immers beter, met zo weinig ruimte...

 • Mtstermors1

  Er heeft toch nooit iemand gezegd dat je moest uitbreiden. en toch ook niet naar 400 koeien of meer. die hebben dan maar pech gehad, ondernemers risico is dat toch.

 • DJ-D

  Het europese nitraatcomite moet kijken naar het effect van de hoeveelheid mest van de landbouwhuisdieren in het water in nederland. Niets aan de hand.
  Nederland is geschikt voor dierlijke productie en exporteerd dit. Net zoals Duitsland auto's maakt en Frankrijk wijn.

  Europa heeft genoeg superheffing ontvangen van Nederland. Waarom krediet verspeeld?

  Doe een heffing per ton fosfaat ofzo op de geexporteerde mest en draag dit af aan brussel. Brussel heeft nu nl geen superheffinginkomsten meer.

 • Farmer4life2

  We moeten niet elkaar aanvallen op groei of dergelijke! Smeed samenhorigheid in gezamenlijke standpunten. Daarna kun je vingers wijzen

 • alco1

  @farmer4...
  We moeten de oorzaak van de onvrede ter discussie durven te stellen.
  Onkundig beleid is overal de oorzaak van.

 • BO(skabout)ER

  naja dan zijn fosfaatrechten ook echt niet nodig hoor. Dat zou nergens op slaan

  En we moeten nu als nederlandse boeren niet verdeeld gaan reageren; want dat hele fosfaatplafond heeft eigenlijk niks te maken met derogatie.

 • Jan van het Zand

  Regeren is vooruitzien....
  Conclusie: Er is niet geregeerd.
  Hoe kan dat bestaan?
  Polderen: Dat is pappen en nathouden voor de bestaande belangengroeperingen.
  Van een overheid mag je verwachten dat ze de regie nemen....pro actief....
  Maar helaas, wist de Nederlandse overheid maar, dat de Nederlandse boeren en tuinders wél in staat zijn om voldoende voedsel te produceren voor 9 miljard mensen.
  Nee, daarvoor interesseren de politici zich te weinig voor de land- en tuinbouw. Reeds Joop den Uyl predikte: We moeten in Nederland naar kleinere gezinnen. Kijk naar de Chinezen, die mogen 1 kind. Joop: Hoe moeten we toch al die mensen gaan voeden?
  En zo is het gekomen........
  Nederland groeide ondanks de gezinsbeperking met 5 miljoen mensen.... sinds de uitspraken van Joop in de jaren 70. Al bijna 50 jaar geleden al weer.
  Maar de gevolgen zijn tot op de dag van vandaag merkbaar.....

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.