Redactieblog

7 reacties

'Melkprijs toch nog boven de 30 cent'

De melkprijs over het eerste halfjaar komt uit op 30,24 cent bij FrieslandCampina. Dat is inclusief de nabetaling en bijschrijving op de ledencertificaten.

"Dat klinkt beter dan de 20 tot 25 cent, waar we in de media steeds over horen en lezen", knikt Hanna redelijk tevreden. "De feiten spreken en dit beuren we. Bovendien stijgt de melkprijs nu en we mogen verwachten dat we over het hele jaar minimaal op 31 à 32 cent uitkomen. Dat is te weinig, maar als je in goede tijden wat hebt gereserveerd, moet je kunnen overleven."

Hanna is wel erg optimistisch over de melkprijs, maar ik hoop dat ze gelijk krijgt. Wat ik waardeer is de openheid van de presentatie van FrieslandCampina. We weten dat de winst uit het verre Oosten komt, maar ook dat boter, kaas en melkpoeder nog steeds verlies opleveren.

Bij de sterk gestegen melkaanvoer zet dat je tot nadenken. Ik heb daar een mening over, maar die schrijf ik volgende week in mijn blog. De ruimte in deze column is te beperkt.

'Het gaat slecht met de leden. Dan mag het bij de coöperatie niet goed gaan.'

Verschil tussen coöperatie en beursgenoteerd

"Met de lagere winst van FrieslandCampina kan ik prima leven", zegt Hanna. "Ik had het vreemd gevonden dat we bij een lage melkprijs een hoge winst hadden gehad. Dat we nu een lagere nabetaling hebben; het zij zo. Het is wel wat we van een coöperatie mogen verwachten; het gaat slecht bij de leden en dan mag het bij de coöperatie niet bijzonder goed gaan. Dan zou men een hogere garantieprijs hebben moeten betalen."

Zo is het. Ik heb bij deze cijfers een beter gevoel dan bij die van ForFarmers. Daar wordt gesproken over de hogere winst, maar niet over de prijs van het voer. Duidelijk het verschil tussen een coöperatie en een beursgenoteerde onderneming. Bij de ene voel je je een onderdeel, bij de ander een speelbal.

Samen de keten beheersen

Daarom hoop ik dat FrieslandCampina in handen blijft van de boeren. Dan heb ik het goede gevoel dat we een deel van de keten zelf beheersen. Natuurlijk niet direct, want als individu heb je niets te vertellen in de keten. Samen wel.

Dat ontbreekt bij Forfarmers, die overigens best een prima leverancier is/kan zijn.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Vooruitlopend op de column van volgende week wil ik nu al vast opmerken dat je met een fabrieksquotum of iets dergelijks wel de prestatietoeslag kunt verhogen maar niet de garantieprijs. De liquiditeitsproblemen waar veel boeren momenteel mee kampen wordt veroorzaakt door de lage garantieprijs. Daar is een fabrieksquotum dus geen oplossing voor.

  Hanna vindt het vreemd dat we bij een lagere garantieprijs wel een hogere winst hadden gehad. Dat vind ik nou juist niet vreemd. De garantieprijs is het gemiddelde van 47 miljard liter melk in Noord West Europa. Het is vooral basiszuivel die bij overschot op de markt weinig prijshoudend is. FC heeft toch wat meer merken die beter de prijs kunnen vasthouden. Dat kan bij lage melkprijs leiden tot hogere winst.
  Het grootste deel van de winst komt echter uit Azië. Vooral drinkyogurts die gemaakt worden van melkpoeder die men koopt op de wereldmarkt (Fonterra). Bij lage zuivelprijzen koopt men de melkpoeder voor dumpprijzen terwijl de drinkyogurts veel minder in prijs dalen. Dit leidde in 2009 tot een sterke stijging van de winst.

  Verder blijkt uit deze column dat Hanna het principe van de garantieprijs nog niet begrijpt. Misschien is het raadzaam dat Vergaderboer Hanna meeneemt naar de voorjaars en najaarsvergadering.

 • tonny60

  Als de melk die niet met voldoende winst gedumpt wordt tegen lage prijzen heeft deze direkt invloed op de gehele melkprijs van de referentiebedrijven in Noord West Europa. Dus indirekt heeft een fabrieksquotum mijns inziens wel effect op de garantieprijs

 • koeien10

  gewoon fabrieks qutum in voeren op melkleverantie 2016 piet boer maar niet de ander de schuld geven

 • cornelis 22

  Vooral blijven speculeren op een fabrieksquotum weet je zeker dat iedereen als een gek blijft melken. Fabrieksquotum, fosfaatquotum, grondgebondenheidquotum, fosfaatreferentie wie begrijpt het allemaal nog ?

 • koestal

  FC heeft veel grote kaasfabrieken,maar lijdt steeds verlies op op de kaas ,ze kunnen op de afdeling verkoop, het maar niet voor elkaar krijgen om een goede prijs te bedingen.Hier moet een onderzoek naar komen,dit is al jaren gaande.

 • durkje52

  Ja geef me mijn fabrieks quotum maar terug van 960000 kg melk.
  En niet zoals het straks komt ca 88 melkoeien. + 40 jongvee (incl afroming) Kunnen we weer opnieuw beginnen. Wat een weggegooid geld zeg.
  Kan het nog niet bevatten die peildatum. Slechter kon niet.
  En nee hoor geen compensatie mogelijk. En bedankt!!

 • info519

  idd forfarmers is niet slim bezig.....

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.