Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Melkprijs toch nog boven de 30 cent’

De melkprijs over het eerste halfjaar komt uit op 30,24 cent bij FrieslandCampina. Dat is inclusief de nabetaling en bijschrijving op de ledencertificaten.

“Dat klinkt beter dan de 20 tot 25 cent, waar we in de media steeds over horen en lezen”, knikt Hanna redelijk tevreden. “De feiten spreken en dit beuren we. Bovendien stijgt de melkprijs nu en we mogen verwachten dat we over het hele jaar minimaal op 31 à 32 cent uitkomen. Dat is te weinig, maar als je in goede tijden wat hebt gereserveerd, moet je kunnen overleven.”

Hanna is wel erg optimistisch over de melkprijs, maar ik hoop dat ze gelijk krijgt. Wat ik waardeer is de openheid van de presentatie van FrieslandCampina. We weten dat de winst uit het verre Oosten komt, maar ook dat boter, kaas en melkpoeder nog steeds verlies opleveren.

Bij de sterk gestegen melkaanvoer zet dat je tot nadenken. Ik heb daar een mening over, maar die schrijf ik volgende week in mijn blog. De ruimte in deze column is te beperkt.

‘Het gaat slecht met de leden. Dan mag het bij de coöperatie niet goed gaan.’

Verschil tussen coöperatie en beursgenoteerd

“Met de lagere winst van FrieslandCampina kan ik prima leven”, zegt Hanna. “Ik had het vreemd gevonden dat we bij een lage melkprijs een hoge winst hadden gehad. Dat we nu een lagere nabetaling hebben; het zij zo. Het is wel wat we van een coöperatie mogen verwachten; het gaat slecht bij de leden en dan mag het bij de coöperatie niet bijzonder goed gaan. Dan zou men een hogere garantieprijs hebben moeten betalen.”

Zo is het. Ik heb bij deze cijfers een beter gevoel dan bij die van ForFarmers. Daar wordt gesproken over de hogere winst, maar niet over de prijs van het voer. Duidelijk het verschil tussen een coöperatie en een beursgenoteerde onderneming. Bij de ene voel je je een onderdeel, bij de ander een speelbal.

Samen de keten beheersen

Daarom hoop ik dat FrieslandCampina in handen blijft van de boeren. Dan heb ik het goede gevoel dat we een deel van de keten zelf beheersen. Natuurlijk niet direct, want als individu heb je niets te vertellen in de keten. Samen wel.

Dat ontbreekt bij Forfarmers, die overigens best een prima leverancier is/kan zijn.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin