Boerenblog

4109 x bekeken 6 reacties

'Geen Swiebertjes, maar stevige bestuurders'

Aan Swiebertjes en Malle Pietjes hebben melkveehouders niets, schrijft columnist Jan Aantjes. Wel aan stevige bestuurders die opkomen voor ieders belang in de melkveehouderij.

Toen Cumela en de NVV, gevolgd door DDB en NMV, verlenging van de uitrijtijd dierlijke mest aanvroegen, voorspelde ik mijn vrouw dat de LTO zal roepen dat het niet nodig was. Met als reden om de derogatie niet in gevaar te brengen. Wat onzin is. De derogatie is namelijk in gevaar gekomen door aanmoedigen van de groei in dieraantallen en melkproductie.

De derogatie is in gevaar gekomen door het aanmoedigen van groei in dieraantallen en melkproductie.

Fosfaatdossier is verkwanseld en met melkoverschot weet men zich geen raad

Wat ik zie in de belangenbehartiging van de melkveehouderij van dit moment, is dat onbelangrijke details zorgen al voor een grote verdeeldheid in adviezenrichting regering of politiek. Zo is het fosfaatdossier verkwanseld, weet men geen raad met het melkoverschot of geld uit het noodfonds EU.Terwijl u en ik uitkijken naar goede geregisseerde oplossingen om een fatsoenlijke boterham te verdienen, lijkt de belangenbeharing meer en meer een soap te worden. Ik moet denken aan Swiebertje, een populaire familiesoap uit de jaren zestig en zeventig. Ik schets u de rolverdeling.

Saartje, een rol die de zuivel met verve speelt

De vijf hoofdrolspelers: Saartje, spil in het huishouden, smetteloos witte schort, probeert met koffie, zoete koekjes en vooroverleg de ander spelers om haar vingers te winden. Deze rol wordt met verve gespeeld door de zuivelindustrie.

Veldwachter Bromsnor: staatssecretaris Van Dam

Veldwachter Bromsnor; lust wel zoete koekjes, legt zijn oor vaak bij Saartje te luisteren. Heeft gebrek aan gezag en komt pas in actie als de anderen in de fout gaan. Dat is de rol van staatsecretaris van Dam.

De burgemeester: gezaghebbend, lang onzichtbaar, maar áls het uit de hand loopt speelt hij de rol van betweter. Deze rol geef ik graag aan Rabobank.

'De burgemeester, gezaghebbend, lang onzichtbaar maar ontpopt zich als een betweter. Deze rol geef ik graag aan Rabobank.'

Malle Pietje: scharrelaar die zich mokkend terugtrekt als het niet lukt

Malle Pietje; ijverig scharrelaar en ondernemer, heeft met iedereen het beste voor, maar als het niet lukt trekt hij zich mokkend terug in zijn curiosa, waardoor hij nooit een hoofdrol zal spelen. Deze rol wordt prachtig neergezet door trio, DBB, NMV of Grondig.

Saartje en Swiebertje, uit de legendarische televisieserie. Volgens Jan Aantjes zakt het niveau van de melkveehouderij-belangenbehartiging tot dat van een soap. In zijn column vergelijkt Aantjes meerdere spelers in de zuivelkolom met personages uit de tv-serie Swiebertje.<br /><em>Foto: ANP</em>
Saartje en Swiebertje, uit de legendarische televisieserie. Volgens Jan Aantjes zakt het niveau van de melkveehouderij-belangenbehartiging tot dat van een soap. In zijn column vergelijkt Aantjes meerdere spelers in de zuivelkolom met personages uit de tv-serie Swiebertje.
Foto: ANP

Swiebertje: een prachtige hoofdrol voor voorzitter LTO-melkveehouderij

Ten slotte in de hoofdrol: Swiebertje. Vaste gast voor de koffie en zoete koekjes van Saartje, probeert als zwerver goede maatjes te blijven met de veldwachter Bromsnor en doet graag klusjes voor de burgemeester. Heeft grote mond, maar klein hart, offert te gemakkelijk zijn vrienden op uit eigen belang, om daarna flierefluitend in de hooiberg te verdwijnen. Prachtige hoofdrol voor de voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij.

Gastrolletje voor de jonge NAJK-bestuurders

Helaas slechts een gastrolletje voor de jonge bestuurders van het NAJK. Verwachtingsvol hoop ik dat ze eens zelfstandig worden voor een verfrissende en gedurfde rol, maar helaas blijft het nog een huilbaby, (zich niet realiseren dat de jonge ondernemers het gelag betalen van slechte plannen en zeuren om extra subsidiegeld wat afgesnoept wordt bij papa’s met jongere kinderen).

Het is triest dat onze belangenbehartiging naar dit niveau is afgegleden. In deze hectische tijd hebben we geen Swiebertjes of Malle Pietjes nodig, maar bestuurders die durven opkomen voor ieders belang in de melkveehouderij.

Het is triest dat onze belangenbehartiging naar dit niveau is afgegleden.

Laatste reacties

 • Peerke1

  Wie speelt de boer en er zijn helaas veel meer spelers in de soap anno 2016. Wie is de gewone burger die alles zielig vindt en wie is China en wie is Poetin en ga zo maar door tot en met de hele internationale zaken die weer eens roet in de zuivel gooien.

 • Bennie Stevelink

  Mooie vergelijking waarin niemand wordt gespaard. Hopelijk wordt het in de nabije toekomst beter als LTO meer sectoraal gaat werken en minder regionaal.

  Het fosfaatdossier, oftewel vervangende begrenzing na afschaffing van het melkquotum, is door innige tegenwerking binnen de politiek en belangenbehartiging totaal verprutst. Door deze verprutsing krijgen we een generieke korting van 8% en een niet-grondgebonden begrenzing met het risico van evenveel luchtkapitaal als met het melkquotum.

 • gvanlaar

  Bennie een vraag aan jou persoonlijk; wat doe je voor werk naast je veehouderij? Want jij reageert altijd op elk bericht op de meest rare tijden.... Ben je verslaafd aan reageren of is het hobby!? Niet lullig bedoelt hoor!

 • agratax(1)


  Als ik het goed interpreteer, dan regeert LTO uit angst. Angst om niet aardig gevonden te worden om Den Haag niet tegen de haren in te strijken en om vooral de Zuivelindustrie zijn podium, als betweter te gunnen. Alle andere spelers zijn gastrollen, die te pas en te onpas mogen opdraven om de kijkcijfers te verhogen.

 • gjh

  prachtig stukje Jan heel goed neergezet . over 1 ding zijn we het zeker eens LTO zijn enorme meelopers die de leden laten barsten.

 • Bennie Stevelink

  @gvanlaar, om antwoord te geven op jouw vraag: ten eerste is internet en daarmee het forum voor mij heel erg beschikbaar. Op de keukentafel ligt altijd de iPad en de computer bij de robot staat in het robothok pal naast de robot. Ik heb twee koeien die op vaste tijden naar de robot gaan en met een beugel op gemolken worden. Daar moet ik bij blijven want zodra ze de melk uit hebben moet de beugel weer af. Die tijd vul ik wel eens om vanuit het robothok even op het forum te kijken en soms ook te reageren. Een tweede factor die meespeelt is dat ik alleen woon, er zijn geen andere mensen om aandacht aan te besteden. Dan kijk je automatisch op de iPad. Ten derde ben ik een "boer achter in de zaal". Ik luister op bijeenkomsten wat anderen te vertellen hebben. Het forum geeft mij de kans om mijn eigen mening, visie of analyses naar voren te brengen.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.