De boerenwereld volgens Sieta - Foto: Anne van der Woude RundveeOpinie

‘De boerenwereld volgens Sieta’

“De boeren in een coöperatie zijn monddood gemaakt en hebben geen macht meer.” Dat zegt Sieta van Keimpema, onvermoeibaar voorzitter van de Dutch Dairy Board (DDB).

“Kritische leden durven niet meer te komen omdat ze belachelijk worden gemaakt door op Nijenrode geschoolde bestuurders. Die worden speciaal getraind om lastige boeren in hun hok te krijgen. De ledenraadsleden zijn qua opleiding onvoldoende in staat om te kunnen beoordelen in hoeverre de door het management voorgestelde maatregelen invloed uitoefenen op de individuele boer.”

“Coöperatieleden komen steeds meer in de positie van leverancier. Niet zij, maar de NV (de coöperatie) staat voorop. Kritiek uit eigen kring wordt vaak gezien als eigen nestbevuiling. De heersende klasse houdt vast aan de status quo.”

“We wilden met de coöperatie onderhandelen over de melkprijs. We werden afgeserveerd door de zuivelbestuurders. Onze standpunten interesseerden hun niet. Dat die standpunten ook kwamen van hun eigen leden, de eigenaren, interesseerde hen ook niet. Trouwens, leden worden toch niet betrokken bij hun coöperatie. Ook niet bij feestelijkheden. Zo nodigt FrieslandCampina leden niet uit bij jubilea. Daar komen alleen de bobo’s.”

Strijdbare taal van Sieta

Heeft u deze teksten eerder gelezen? Dat kan. Ze komen uit de mond van Sieta van Keimpema, de onvermoeibare voorzitter van de DDB. Ze stonden in het jubileumnummer van Boerderij Vandaag 30 jaar. Een interessante uitgave, waarin vele vooraanstaande bobo’s uit het verleden en wat minder uit het heden aan het woord kwamen. Weloverwogen meningen, die tot nadenken stemden.

Lees meer artikelen en bekijk foto’s in de jubileumeditie Boerderij Vandaag 30 jaar

Dat doet de strijdbare taal van Sieta niet. Die kennen we. Iedereen die anders denkt dan zij, begrijpt het niet. Een punt waar ze wel op scoort, is de afschaffing van de melkquotering. Ze voorspelde kommer en kwel voor de melkveehouders en daarin heeft ze gelijk gekregen. Het is slecht op dit moment. Daarom is het ook vreemd dat topman Joosten van FrieslandCampina nog steeds zegt dat het een zegen is voor de melkveesector. Maar dat terzijde.

Onnozele halzen die braaf de directie volgen

Opmerkelijk is haar veroordeling van bestuurders, ledenraadsleden en leden van de coöperatie. Die worden neergezet als een stelletje onnozele halzen, die niet weten waarover het gaat en braaf de directies volgen. Dat gaat me veel te ver. Ik vind dat de discussie binnen de coöperatie zelf hoort plaats te vinden. Als DDB meent dat dit anders moet, dan moet de DDB daar zijn leden, die ook lid zijn van FrieslandCampina, neerzetten. Dan kan de DDB daar de doelen realiseren. Want het is logisch dat bestuurders van coöperaties buiten de eigen kanalen niet met actiegroepen van leden praten. Vooral niet omdat die van tevoren al hebben geroepen wat ze gaan vragen.

Sieta begrijpt niet wat een coöperatie is

Kennelijk begrijpt Sieta niet wat een coöperatie is: samen zaken doen en macht in de keten creëren. Haar achterban twijfelt zo langzamerhand kennelijk ook aan haar tactiek. Tien jaar terug, toen ze voorzitter werd, vertegenwoordigde ze nog 35% van de Nederlandse melk. Dat is nu 25%. Als je vraagt wat ze heeft bereikt, blijft dat beperkt tot het oprichten van een paar Europese organisaties, zoals de Europese EMB. Een organisatie die hetzelfde doet als DDB, maar ook weinig resultaat boekt. Alleen met protestacties hebben ze succes. Daar blijft het bij.

Zo, dit moest er even uit. Ik had me voorgenomen niet meer over Sieta te schrijven, maar ze maakte het nu wel erg bont. Ze is net weer voor 3 jaar herbenoemd, omdat er niemand te vinden was die deze tijdrovende klus in de afkalvende DDB wilde overnemen.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin