DOC verkwanselde ook Hollands kaasmerk - Foto: RBI RundveeOpinie

‘DOC verkwanselde ook Hollands kaasmerk’

“Het bestuur van DOC verkwanselde niet alleen zijn coöperatie aan DMK, maar ook het Hollandse kaasmerk”, zegt Hanna hoofdschuddend.

“Wat een bestuurlijk onvermogen. Zo lijden niet alleen DOC-leden onder de fusie, maar de hele Nederlandse kaassector.”

Een ongemakkelijke waarheid. De gevolgen daarvan schetste Martin Ehrhardt, directeur marketing van DMK International. Hij zei dat de overname van DOC veel gebracht heeft voor DMK. Ze zetten nu sterk in op de verkoop van kaas met de naam Dutch Original Cheese. “Je merkt echt overal dat er een goed imago aan kleeft. Dit merk gaat ons nog veel brengen.”

Uniek merk weggeven aan Duitsers

Onthutsend. We hebben moeite genoeg om onze kaas tot hogere waarde te brengen en nu geven we het unieke merk nog weg ook aan de Duitsers. Die gaan ons er natuurlijk in het buitenland mee beconcurreren. DMK heeft het zwaar en zal er alles aan doen om een stukje van de koek van Hollandse kaas mee te eten.

“En wie zegt ons dat het echte Hollandse kaas is”, zegt Hanna ergdenkend. ”DOC raakt op het ogenblik melk kwijt aan A-ware. Nu die een eigen melkprijs heeft die veel beter is dan die van DOC, kiezen de leden eieren voor hun geld. Ze waren naar DOC gegaan om met hun grotere bedrijven een hogere melkprijs te krijgen. Dat is hun opgebroken. Ze gaan nu even gemakkelijk weer richting A-ware. Daardoor krijgt DOC minder melk en daarmee een onderbezetting in de fabriek. Logisch dat DMK die opvult met Duitse melk om de hogere opbrengst van Hollandse kaas te krijgen.”

‘DMK verkoopt straks kaas met het Hollandse merk, gemaakt van Duitse melk’

Wonderlijke toestand. DMK verkoopt straks kaas met het Hollandse merk, gemaakt van Duitse melk. Op de markt gebracht door een Duitse coöperatie. Zo wordt een merk misbruikt en de consument besodemieterd.

Kijken in de hoofden van de DOC-bestuurders

Wat zou ik graag in de hoofden van de bestuurders van DOC kijken. Zij zijn uiteindelijk verantwoordelijk voor deze situatie. Zij dachten het boerenbelang te dienen. Maar hun directeur, die het voorstel sterk verdedigde, is al gevlucht en zij blijven achter. Hoe voelen ze zich? Boerenbestuurder of speelbal van allerlei belangen?

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin