Boerenblog

'Vooruit met de buffel!'

Buffelmelk uit Afghanistan levert in Pakistan veel geld op, ondanks matige hygiëne. Ook de mest heeft waarde.

De Pakistanen hebben een volgens mij zeer inefficiënt systeem voor de melkvoorziening van hun steden. Grote binnenplaatsen staan vol buffels met daarbij 10 tot 20% koeien om de buffelmelk een beetje te ‘verdunnen’. Deze verdunde melk wordt uitgevent. Meestal worden de dieren maar één lactatie gebruikt, dan gaan ze weg voor de slacht. Droogstand is kennelijk te duur als je al het voer van het platteland naar de stad moet aanslepen.

Afghanen gebruiken de meeste buffels voor de slacht.</p>
<p><em>Foto: Anton van Engelen</em>
Afghanen gebruiken de meeste buffels voor de slacht.

Foto: Anton van Engelen

Buffels houden voor de melk

De meeste buffels in Afghanistan zijn voor de slacht. Onlangs vond ik een dorp waar bijna iedereen buffels houdt. En succesvol. Turyalai kocht 7 jaar geleden twee buffels. Hij heeft er nu 31.
Voordat de Pakistanen de grenscontrole verbeterden - beter gezegd: ze begonnen te controleren - verkocht hij zijn buffelyoghurt voor 100 roepies (€0,86) per liter in Pakistan. Dat betekende een dagelijkse trip van 60 kilometer naar de eerstvolgende grote stad. Nu verkoopt hij zijn product in Jalalabad, wat maar 10 kilometer verderop ligt en waar hij met paard en wagen naartoe gaat.

Betalen in roepies

Naast de melk verkoopt Turyalaide gedroogde mest als brandstof. Een stapel zoals op de foto doet ongeveer 1.000 roepies (€8). Dat alle prijzen in Pakistaanse roepies zijn, is niet vreemd. Veel landbouwproducten en een groot deel van de economie in Oost-Afghanistan worden verkocht in Pakistaanse roepies, ook wel ‘kaldar’ genoemd. 116 roepies vertegenwoordigen een waarde van €1.

Een hoop gedroogde mest ter waarde van circa €8. De makers staan ernaast.</p>
<p><em>Foto: Anton van Engelen</em>
Een hoop gedroogde mest ter waarde van circa €8. De makers staan ernaast.

Foto: Anton van Engelen

Dagelijks buffelbad

De buffels passen goed in het landbouwsysteem van wintertarwe, gevolgd door rijst of mais. Het grootste deel van het rantsoen bestaat dus uit stro met wat zemelen en katoen of andere oliekoek als supplement. De nabijheid van de Kabul-rivier is essentieel voor de buffels. Die hebben bij zomertemperaturen van 35 tot 40 graden een dagelijks bad nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.


 • Bij een temperatuur van zo'n 37 graden hebben de buffels elke dag een bad nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.</p>
<p><em>Foto: Anton van Engelen</em>

  Bij een temperatuur van zo'n 37 graden hebben de buffels elke dag een bad nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.

  Foto: Anton van Engelen

 • Tijdens het wassen van de buffel wordt geen plekje overgeslagen.</p>
<p><em>Foto: Anton van Engelen</em>

  Tijdens het wassen van de buffel wordt geen plekje overgeslagen.

  Foto: Anton van Engelen

2.500 liter melk per dag naar fabriek

In Jalalabad heeft de FAO een 'zuivelcoöperatie' opgericht. Na 5 jaar ploeteren haalt deze nu 2.500 liter melk per dag op met tien busjes en te veel personeel. De organisatie heeft ook eindelijk elektriciteit van het net, al werkt deze het grootste deel van de dag niet. Dat betekent dat de grote generator nog steeds aan moet en de koeling niet te gebruiken is, want dat wordt te duur. Vorig jaar haalde de zuivelaar 500 liter op tegen 200 liter diesel om dat beetje te verwerken in hun 10.000 literfabriek. De verliezen waren groot in de zomer.

Melk koken op buffelstront

Volgens mij heeft Turyalai het beter voor elkaar. Hij kookt de melk op buffelstront, beetje yoghurt van gisteren erbij en de dag erop verkoopt hij het. Het product zal wel niet HACCP-waardig zijn, maar hij heeft geen problemen met de verkoop van de yoghurt en boert er goed van. Net als zijn buren.

{[foto,6}}

Gedroogde buffelmest verkopen als brandstof

Turyalai verkoopt zijn gedroogde buffelmest als brandstof. Dat brengt me op de vraag waarom zoiets in Nederland niet gebeurt. Je zou briketten kunnen persen van de droge mestfractie. Voeg daaraan toe een aangenaam dennen- of eucalyptusluchtje en het is klaar voor gebruik in de open haard, op de barbecue of in de vuurkorf. De Ieren maken 'smokefree peat briquettes'; dat zou ook met de Nederlandse mest moeten kunnen.

Foto

 • Buffelmest is op vele manieren te gebruiken. Droge buffelmest fungeert als brandstof. Je kunt er je melk op koken.</p>
<p><em>Foto: Anton van Engelen</em>

  Buffelmest is op vele manieren te gebruiken. Droge buffelmest fungeert als brandstof. Je kunt er je melk op koken.

  Foto: Anton van Engelen

Of registreer je om te kunnen reageren.