Commentaar

3431 x bekeken 11 reacties

'Niet nóg meer regels voor melkveehouderij'

Het is goed bedoeld maar een recept voor nog meer frustratie in de melkveehouderij. Netwerk Grondig, belangenorganisatie voor grondgebonden melkveehouderij, wil een tweesporenbeleid. Met aparte regels voor intensieve en voor extensieve melkveebedrijven.

Het verschil zou door moeten klinken tot in de zuivelindustrie. In het nu al barokke bouwwerk van regels zou nog een nieuwe regel moeten komen, eentje die voorschrijft dat extensieve bedrijven aan minder regels hoeven te voldoen. Als beloning voor de bijdrage aan zaken als landschapsbeheer en weidevogels.

Overheid moet heldere randvoorwaarden definiëren

Het vertrekpunt is nog wel te volgen. Dé melkveehouderij bestaat niet. Er zijn grote verschillen in stijl, omvang, strategie en rendabiliteit van bedrijven. Een beleid dat ieder evengoed past, bestaat niet. Maar ligt de oplossing in een nóg onoverzichtelijker en ingewikkelder beleid?

Nee, integendeel. Laat de overheid eindelijk doen waar ze voor is: heldere randvoorwaarden definiëren, waarbinnen ondernemers hun ding kunnen doen. Daar is ze tot nu toe niet in geslaagd, het beleid voor mest en grond is zo onoverzichtelijk dat al jaren niemand weet waar hij aan toe is.

Consument zit niet te wachten op nieuwe soort melk

Grondig heeft te hoge verwachtingen van wat de overheid vermag. Daarbij zit de consument niet te wachten op nóg een nieuwe soort melk, naast de labels biologisch, biologisch-dynamisch, weide en weidevogel.

Laatste reacties

 • hansvanbergen

  Lijkt mij een uitstekend idee. Breng maar op de markt die extensieve melk. Dan zullen we snel weten of de consument het iets kan schelen. Extensieve melk, halfvol, joghurt halfvol, aardbeien vanille, perzik. Ik vermoed dat geen enkele supermarkt intresse zal hebben. En dan kan er een eind komen aan de leugen dat consumenten zouden eisen dat er grond onder een melkveehouderij zou moeten zitten

 • hansvanbergen

  Hoe heeft het in vredesnaam ooit kunnen gebeuren dat een clubje als grondig ineens aantafel zat bij die fosfaat discussie?? Zit geen enkele democratische achtergrond achter.

 • landboer

  Toch wel hansvanbergen,ze vertegenwoordigen mijn bedrijf omdat (Z)LTO dat niet doet!

 • kleine boer

  Beste punt is wat ze hebben dat het gek is dat je als extensief zelf niet meer koeien mag houden maar op de latente ruimte wel mest mag aanvoeren van koeien...

 • Bennie Stevelink

  Hoe extensief zijn die extensieve boeren? Ik denk dat het vooral boeren zijn die half melkveehouder en half akkerbouwer zijn. Als je alleen de grond telt die ze gebruiken voor de melkveehouderijtak denk ik dat ze net zo intensief zijn als boeren die alleen koeien hebben.

 • Johan en Carla Dekker

  Als derogatie verloren gaat zijn veel melkveehouders die nu extensief zijn opeens ook intensieve melkveehouders.

 • alco1

  Prima Johan.
  Elke bemoeizucht leidt tot wanorde.

  License to produce.

  Goede verzorging van de dieren.( o.a. voer)
  Verantwoorde mest afzet. ( Met normen die de bodem niet verschralen)
  Acceptatie in de buurt.

 • oorspronkelijk

  zonder bemoeizucht geen geïntegreerde samenleving
  recht van de sterkste heeft al veel kapot gemaakt en gedemotiveerd
  ook de zwakkere dienen kansen te krijgen
  nu: sociale werkplaatsen sluiten terwijl mensen daar een participatie in de samenleving voelden en regulier uitgebuit worden
  evenwicht gaat het om
  geen c.e.o. woningcorporatie of zorg die boven de norm verdienen
  dat geld had gebruikt kunnen worden voor handen aan bed of betaalbare sociale woningen

 • Attie

  Bennie Stevelink
  Dat zijn gewoon 100% grondgebonden bedrijven die daar ook letterlijk in geïnvesteerd hebben. En nu niet opgezadeld willen worden met allerlei regels als KLW fosfaatrechten enz. Maar heb niks tegen intensief waren we 20 jaar terug zelf ook

 • alco1

  Intensief wordt men door de normering.

 • Peltjes

  De normering is voor ieder gelijk. Intensief word men door te groeien met te weinig mestplaatsing.


Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.