Minder koeien met meer vet en eiwit - Foto: Joris Telders RundveeOpinie

‘Minder koeien met meer vet en eiwit’

Eindelijk duidelijkheid. Zowel de LTO als NMV en DDB willen naar minder koeien. Begrijpelijk van de laatste twee: die voelden altijd al wat voor productiebeheersing. “Met als grondhouding alles een beetje bij het oude houden”, smaalt Hanna.

Daarbij doet ze geen recht aan deze melkveevakbonden. Die zijn consequent in hun standpunt. En je kunt er nu niet omheen dat ze gelijk hebben gekregen. De productie is zo gestegen, dat de melkprijs te sterk daalde.

“Dat komt niet alleen door meer melk”, meent Hans. ”In Nederland wel, maar in de EU valt het nogal mee. Het vervallen van exportmarkten, de crisis en minder snel stijgende koopkracht in de wereld spelen een grotere rol. De vakbonden zijn postzegeldenkers en zien niet verder dan de randen van hun eigen zegel. Daarom vind ik hun plan om koeien af te slachten met hulp van geld van de Nederlandse overheid, bovenop de beschikbare Europese gelden, ook geen oplossing. De pijn wordt een beetje verzacht, maar er ontstaat geen structureel hogere melkprijs door. Bovendien komt dit plan nadat de Europese regel al is goedgekeurd. Geen schijn van kans om te slagen dus.”

‘Een ander soort koe’

Kans van slagen heeft ook het EU-plan met de vergoeding van 14 cent niet in Nederland. Wij melken zoveel meer dan vorig jaar, dat wij zelden of nooit voor de premie in aanmerking komen. Daarom is het plan van LTO-voorzitter Kees Romijn aantrekkelijker. Die zegt nu ook dat we naar minder koeien moeten. Zijn beweegreden is anders. Hij ziet de derogatie in gevaar komen als we de fosfaatproductie niet verlagen. Hij wil daar de €23 miljoen uit het steunpakket van de EU voor gebruiken. Een goed plan, dat toekomstgericht is.

“Dan moeten we naar een ander soort koe”, zegt Hans. “Niet meer fokken op meer melk, maar op meer eiwit en vet. We kunnen beginnen met de onderkant van de veestapel te ruimen. De koeien met lage gehaltes eruit. Minder melk en meer vet en eiwit. Daar moeten we heen”.

Ik kijk met waardering naar onze zoon. Niet bij de pakken neerzitten, maar nieuwe kansen zoeken. Ondernemen dus.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin