Boerenblog

laatste update:30 sep 2016

'Meerwaarde a2a2-melk met Trailblazer'

A2a2-melk lijkt meer kans op meerwaarde te bieden dan weidemelk. Grootste voordeel is dat er geen investeringen nodig zijn, gewoon de juiste stieren gebruiken.

Ik kan vellig stellen dat het behalen van een meerwaarde uit weidemelk volledig mislukt is. Het saldo van wel of niet beweiden is namelijk precies hetzelfde. De extra opbrengst moet door de opstallers gelapt worden want er komt niets extra's uit de markt. Genoeg buitenlandse zuivelreuzen betalen dezelfde melkprijs als de Nederlandse zuivelaars zonder dat men beweiding eist. Eerder zagen we bij Caring Dairy hetzelfde gebeuren.

A2a2-melk is gezonder

Dat geeft dus al een inkijkje in de toekomst van a2a2-melk. Het lijkt mij niet verstandig om daarin te investeren. Toch is er een andere situatie. Weidemelk is een papieren verhaal wat zich alleen in het hoofd van de lokale consument afspeelt. A2a2-melk is gezonder voor 15% van de populatie. De melk leidt tot minder oprispingen en diarree, dat is dus voor iedereen fijner.

Ik zie dat a2a2 dus nog wel eens groot worden. Het is voor melkveehouders simpel om er zonder enige investering op in te springen. Je hoeft namelijk alleen maar a2a2-stieren te gebruiken en dan is je hele kudde in twee generaties over.

Stellando immens populaire stier

Een fikse meevaller is dat Stellando a2a2 is. Deze immens populaire stier is zeer compleet met op roodbontbasis 252 NVI, 51 kilo eiwit, 104 vruchtbaarheid, 102 geboortegemak en 101 celgetal. De uiers zijn op zich heel compleet, de ophangband is met 96 het enige aandachtspunt. Met 115 benen behoort hij tot de allerhoogste beenvererevers van de wereld over alle rassen heen. De kromming is mooi gemiddeld maar de achterbeenstand en de beweging zijn met 115 top. Dit komt ook al door de superklauwgezondheid.

CRV brengt Carnival naar voren als roodbonte a2a2-stier. Dat is een vrij complete stier met wel -0,25 vet. Hij heeft een drupje Stellando-bloed in zich.

Trailblazer heeft aparte afstamming

Ki Samen is sinds kort volledig overgestapt op a2a2. Zijn nieuwste ster is Trailblazer. Die heeft een aparte afstamming: Stellando x ab86 Corn Redgold x ab87 Lawn Boy x ab85 Goldstar red. Met +43 kilo eiwit behoort hij tot de top jonge stieren. Hij is natuurlijk geen genomics-stier maar heeft wel allemaal betrouwbare fokstieren in de afstamming. Heeft Stellando 105 voor Mortellaro, Redgold scoort 108 en Goldstar 106. Opmerkelijk om dit samen in één lijn te zien. Net als de dikke plussen voor eiwit. Lawn Boy laat het op deze punten liggen, maar brengt wel veel melk en goede uiers naar voren.

Trailblazer behoort met +43 kilo eiwit tot de top nieuwe stieren, en hij is a2a2. <em>Foto: Alger Meekma</em>
Trailblazer behoort met +43 kilo eiwit tot de top nieuwe stieren, en hij is a2a2. Foto: Alger Meekma

Onbekend is natuurlijk de moederlijn Truus. De productie is 30, 32 en 35 kilo per dag in de eerste 3 lijsten met hoog eiwit bij de moeder. Dat is niet zo heel speciaal. Bijzonder is echter wel dat zowel moeder als grootmoeder regelmatig binnen 11 maanden weer kalven. Dat lijkt dus goed nieuws voor de vruchtbaarheid.

Trailblazer past goed bij beweiding

Ik weet niet of Trailblazer de weg gaat banen naar een heel nieuwe toekomst. Hij is een degelijk bespierde stier die heel goed past in de Nederlandse veehouderij met beweiding. Ik gebruik hem nu volop ik denk dat hij beter past dan het andere aanbod. En over een paar maanden komt er wel weer een nieuwe topper.

Of registreer je om te kunnen reageren.