Redactieblog

7 reacties

'Koeien schrappen voor Nb-vergunning'

Vanwege de Nb-vergunning moesten wij dertien koeien schrappen. We hadden die koeien alleen op papier gelukkig, maar de rek voor de toekomst is er wel uit nu.

Toen wij onze Natuurbeschermingswetvergunning (Nb-vergunning)aanvroegen, eind 2013, was er nog veel onduidelijk. Daardoor was ook niet duidelijk of het wel slim was om zo vroeg aan te vragen. Was het niet beter om nog gewoon een poosje 'illegaal' een bedrijf te voeren, zonder Nb-vergunning? We deden dat tenslotte al tien jaar, en iedere boer deed dat al tien jaar. Zo goed is het geregeld met de rechtszekerheid van agrarisch Nederland.

Niet financieren zonder geldige vergunning

Maar wij wilden weer eens verbouwen en daar hadden we de bank voor nodig. Het ging om een bedrag van €400.000, en de bank wilde niet meer financieren zonder geldige vergunningen. Wij vonden dat roomser dan de Paus, maar vadertje Rabobank weigerde nog een stuiver te lenen zonder legale vergunning.

Dus we hebben een Nb-vergunning aangevraagd. Van onze oude rechten gingen dertien koeien af. Vanwege zeldzame soorten op de Veluwe met de volgende namen: de gevlekte witsnuitlibel, het vliegend hert, beekprik, de rivierdonderpad, de kamsalamander en de meervleermuis en drijvende waterweegbree.

Liever een dagje naar zee dan naar de hei

Bij ons doet het nog steeds zeer, die dertien koeien. Op zondagmiddag gingen mijn echtgenoot en ik wel eens over de hei wandelen, maar ik kan niet meer over de hei lopen, zonder aan dertien koeien te denken. Daarom gaan we tegenwoordig liever een dagje naar zee.

Nu kregen we twee ambtenaren van EZ op bezoek, want daar hebben ze nu de zogenaamde 'overall-dag' ingevoerd. Twee zeer geïnteresseerde mensen, de hele dag in overall.

Ons bedrijf is heel goed voor de natuur, biologisch, zonder antibiotica, en met vaste mest. De ambtenaren vonden ons echt een voorbeeld. Als dank kregen we de drie dikke delen van Europese Natuur in Nederland. Wij keken een beetje beduusd bij dit cadeau en dachten aan onze dertien vergunde koeien. De ambtenaren voelden zich er ook rot bij, maar het lag niet aan hen. Volgende keer gaan we gewoon een dagje met ze naar zee.

Laatste reacties

 • vandenbrandcv1

  misverstandje; zonder nb vergunning is niet per definitie illegaal.
  dan moet er wel een passende milieuvergunning zijn die past bij het bedrijf.

 • landboer

  Juist van den brand ,melding is ook goed

 • gradje1966@

  Het is goed dat biologische bedrijven ook een N.B. vergunning moeten hebben.
  Deze tak heeft een grotere CO2 footprint dan de gangbare landbouw per eenheid.
  En als je ammoniak bij koopt kan je die dertien beesten gewoon houden.
  De gangbare landbouw moet dat ook .

 • Gerardone

  Hoe kom je daar bij Lijten grotere co2 footprint?

 • koeboertje

  Nb verguning heeft geen betreking op co2 maar op amoniak !

 • Mfb

  Ammoniak kan je sinds 1-7-2015 al niet meer kopen

 • Jan van het Zand

  Ooit gehoord van een fijnstof-print?
  Nee, ik ook niet. Maar heb die term zelf maar verzonnen.
  Nu kan je daar niet op wachten eer de ambtenaren en politici daarmee komen. Want dan wegen we allemaal een ons.
  Nee, de fijnstof-print komt er pas als het verkeer geen brandstofmotor meer heeft, maar een electrische aandrijving met batterijen.
  Immers, dan moet er weer geïnvesteerd worden om het milieu te ontdoen van de fijnstof.... Dat is zo schadelijk. Daar gaan we in 2016 niet zorgen over maken, maar wel vanaf 2030.
  En ook vanaf 2030 geldt: Ook BOB als je electrisch niet stopt.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.