Koeien schrappen voor Nb-vergunning - Foto: Koos Groenewold RundveeOpinie

‘Koeien schrappen voor Nb-vergunning’

Vanwege de Nb-vergunning moesten wij dertien koeien schrappen. We hadden die koeien alleen op papier gelukkig, maar de rek voor de toekomst is er wel uit nu.

Toen wij onze Natuurbeschermingswetvergunning (Nb-vergunning)aanvroegen, eind 2013, was er nog veel onduidelijk. Daardoor was ook niet duidelijk of het wel slim was om zo vroeg aan te vragen. Was het niet beter om nog gewoon een poosje ‘illegaal’ een bedrijf te voeren, zonder Nb-vergunning? We deden dat tenslotte al tien jaar, en iedere boer deed dat al tien jaar. Zo goed is het geregeld met de rechtszekerheid van agrarisch Nederland.

Niet financieren zonder geldige vergunning

Maar wij wilden weer eens verbouwen en daar hadden we de bank voor nodig. Het ging om een bedrag van €400.000, en de bank wilde niet meer financieren zonder geldige vergunningen. Wij vonden dat roomser dan de Paus, maar vadertje Rabobank weigerde nog een stuiver te lenen zonder legale vergunning.

Dus we hebben een Nb-vergunning aangevraagd. Van onze oude rechten gingen dertien koeien af. Vanwege zeldzame soorten op de Veluwe met de volgende namen: de gevlekte witsnuitlibel, het vliegend hert, beekprik, de rivierdonderpad, de kamsalamander en de meervleermuis en drijvende waterweegbree.

Liever een dagje naar zee dan naar de hei

Bij ons doet het nog steeds zeer, die dertien koeien. Op zondagmiddag gingen mijn echtgenoot en ik wel eens over de hei wandelen, maar ik kan niet meer over de hei lopen, zonder aan dertien koeien te denken. Daarom gaan we tegenwoordig liever een dagje naar zee.

Nu kregen we twee ambtenaren van EZ op bezoek, want daar hebben ze nu de zogenaamde ‘overall-dag’ ingevoerd. Twee zeer geïnteresseerde mensen, de hele dag in overall.

Ons bedrijf is heel goed voor de natuur, biologisch, zonder antibiotica, en met vaste mest. De ambtenaren vonden ons echt een voorbeeld. Als dank kregen we de drie dikke delen van Europese Natuur in Nederland. Wij keken een beetje beduusd bij dit cadeau en dachten aan onze dertien vergunde koeien. De ambtenaren voelden zich er ook rot bij, maar het lag niet aan hen. Volgende keer gaan we gewoon een dagje met ze naar zee.

Beheer
WP Admin