Redactieblog

1 reactie

'Koeien bij de buren'

Onze koeien blijven ook wanneer ze net zijn verweid heel goed achter de stroomdraad.

Vaarzen die voor het eerst mee naar buiten gaan, staan in het begin wat te loeien en proberen dan één of twee keer de draad uit, waarna ze het snappen. Wat een goed opgevoede dames!

Ook het grazen gaat buitengewoon. Vooral ’s avonds na het melken en ’s nachts gaan ze graag naar de wei. De volgende ochtend liggen of staan ze dan bijna allemaal keurig achter de stal te wachten om naar binnen te gaan voor het melken. Het zijn er maar een paar die je echt op moet halen.

We beginnen er lol in te krijgen omdat we zien dat de koeien ontspannen blijven ondanks de onregelmatigheid van het weiden. Want het is wel opvallend dat wanneer er maar een paar druppeltjes regen vallen, ze met zijn allen in de richting van de stal rennen. Ze houden duidelijk niet van een buitje. Dan mogen ze van ons ook gewoon weer naar binnen. Eigenlijk is dit weiden op verzoek en dat bevalt ons goed.

Onrust in de stal

Vorige week was er ineens veel onrust in de stal vlak voor het melken. Even later werd duidelijk wat er aan de hand was: een vaars van de buren kwam de carrousel ingelopen. Oeps. Wijnand belde direct met de buurman. Die vroeg of we haar toch maar even wilden melken.

En hij vertelde ook dat hij tijdens het omhalen van zijn koeien een dame van ons uit de sloot had gevist. Het was duidelijk speelkwartiertje geweest in de wei, compleet met bommetje. Dan moest er ergens een draad kapot zijn. Des te aparter was het dat er bij het nalopen van de stroomdraad na het melken nergens een breuk te vinden was. Waren ze er overheen gesprongen?

Veilig gevoel met hek dicht

Het geeft me een veilig gevoel dat we ons hek ’s nachts dicht hebben. Wanneer onze koeien ontsnappen, kunnen ze niet zomaar de provinciale weg op lopen. Hooguit gaan ze verder de polder in en komen ze bij de achterbuurman terecht. Zijn blauwe stier heeft hier vroeger ook wel eens in de melkput gestaan en voor een verrassingstweeling gezorgd negen maanden later. Koeien weiden is best leuk en de nieuwsgierige aard van de dieren komt zo blijkbaar optimaal tot zijn recht. Lekker loeien bij de buren.

Eén reactie

  • Nick1983

    Zolang de buren maar vrij zijn van BVD / IBR en andere ongerechtigheid...

Of registreer je om te kunnen reageren.