Boerenblog

10 reacties

'Hulde aan Rabobank voor sectorplan'

De melkveehouderij lijkt een stuurloos schip dat ronddobbert zonder duidelijke koers. Er is geen duidelijke visie over de richting en het item duurzaamheid blijkt erg lastig te zijn. Wie neemt nu de regie?

De verrassing van de afgelopen week was voor mij de oproep van Rabobank-directeur Ruud Huirne te komen tot een sectorplan voor de melkveehouderij. Gezien de zuinige reacties was dit kennelijk niet afgestemd met NZO en LTO. LTO vindt het overdreven en NZO zegt dat we al aan het veranderen zijn en dat in 2025 de vraag naar melk groter zal zijn dan de behoefte. Het komt allemaal wel goed. Nou, echt niet!

Melkveehouderij verliest maatschappelijke aansluiting

Voor mij spreekt uit de oproep van Rabobank dat de melkveehouderij de maatschappelijke aansluiting verliest, zelf onvoldoende invulling kan geven aan duurzaamheid en in het nieuwe veranderende tijdperk economisch en financieel vast dreigt te lopen en richting afgrond glijdt. Als lezer van Trouw valt mij ook nog eens op dat daar de laatste maanden veel over voedsel, landbouw en veehouderij wordt geschreven. De ondertoon is dan 'we hebben het gehad met de veehouderij en die boeren. Ze zeuren en klagen alleen maar, gedragen zich niet genoeg als ondernemer, zijn onvoldoende duurzaam, krijgen te veel subsidie en kloppen steeds bij de overheid aan voor meer.' Politiek zie ik ook een tendens van 'aanpakken die hap'. Maar volgens LTO valt dat dus wel mee.

De discussie over fosfaat nekt melkveehouders steeds meer, ongeacht of er nu een probleem is of niet. De geur van mest blijft aan de melkveehouder kleven, dus ook aan de zuivel.</p>
<p><em>Foto: Fotostudio Wick Natzijl</em>
De discussie over fosfaat nekt melkveehouders steeds meer, ongeacht of er nu een probleem is of niet. De geur van mest blijft aan de melkveehouder kleven, dus ook aan de zuivel.

Foto: Fotostudio Wick Natzijl

Duurzaamheid geldt van gras tot glas

Feit is dat we als melkveehouders op zijn minst als niet-duurzaam ervaren worden. De discussie over fosfaat nekt ons steeds meer, ongeacht of er nu een probleem is of niet. De geur van mest blijft aan de melkveehouder kleven en dus ook aan de zuivel. FrieslandCampina is één van de meest duurzame bedrijven van Nederland. Het doet het erg goed, maar de scheiding tussen boeren en bedrijf groeit. FrieslandCampina tuigt een hele kerstboom op aan duurzaamheidszaken, maar vergeet dat duurzaamheid van gras tot glas telt. Aan de boerenkant investeert de onderneming niet of nauwelijks. Het geld voor duurzaamheid en weidegang komt uit de herverdeling van het melkgeld. Focus Planet stelt niet veel voor. Als boer mag je shoppen. Het geeft niet wat, als je maar wát doet op gebied van duurzaamheid. Grote verbeterprojecten zijn er niet.

Nieuwe financiering? Dan eerst asbest opruimen

Welke praktische zaken kunnen nu wel aangepakt worden? De zuivel zou best kunnen eisen dat elk bedrijf een plan van aanpak voor asbest moet maken. Je kunt voorspellen dat dit ons anders nog acht jaar enorm voor de voeten loopt. Rabobank zou ook pas een nieuwe financiering kunnen geven, mits het oude asbest wordt opgeruimd. En als de zuivel besluit dat er alleen melk opgehaald wordt van BVD-vrije bedrijven, zijn de melkveehouders binnen een jaar vrij van BVD.

'Natuurlijk is het eigen verantwoordelijkheid, maar veel boeren liggen aan het infuus van de bank'

Meer dan een kwart van de veehouders heeft nu een melkprijs nodig boven de 35 cent om de cashkosten te kunnen betalen. Deze boeren verdienen dus niks en gaan ook nooit weer wat verdienen. Ze zijn in feite failliet en hebben maar één vraag: wanneer en hoe snel ga ik stoppen?

Natuurlijk is het eigen verantwoordelijkheid, maar veel boeren liggen aan het infuus van de bank. Samen met de banken hebben de boeren zich in een positie gemanoeuvreerd met hoge schulden en een hoge kostprijs. Je zou kunnen stellen dat Rabobank voor een deel verantwoordelijk is voor onze hoge kostprijs. Door het in de benen houden van niet-rendabele bedrijven en het ruimhartig financieren hebben we de structuur gekregen zoals die nu is. Ook met fosfaatrechten gaan we verder zoals we bezig waren. Vrije handel die alleen goed is voor stoppers en handelaren, die het mogelijk maakt nog intensiever te worden en die de kostprijs nog verder omhoog drijft. Is dat wat we willen?

Rabobank stelt nu ledenbelang voorop, niet verdienmodel

De melkveehouderij lijkt een stuurloos schip dat ronddobbert zonder duidelijke koers. Er is geen duidelijke visie over de richting en het item duurzaamheid blijkt erg lastig te zijn. Wie neemt nu de regie? LTO is daar niet toe in staat. Daar overheerst de waan van de dag. Er worden geen keuzes gemaakt en angst voor ledenverlies maakt dat LTO zowel Noord als Zuid als alle sectoren, alles en iedereen dus, wil pleasen. FrieslandCampina kán de regie nemen, maar doet dat slechts in zeer beperkte mate omdat het te veel op de eigen onderneming is gefocust en onvoldoende lef heeft. Rabobank wil geen ketenregisseur zijn, maar daar komt nu schijnbaar verandering in. Gelukkig! Kennelijk komt het ledenbelang nu voorop te staan, niet het verdienmodel.

Huirne heeft denk ik meer dan gelijk. Als we een oplossing willen, zal het anders moeten dan hoe het nu gaat.

Laatste reacties

 • Trot

  weer een verhaal van iemands gedachte zonder pas klare oplossing wie volgd

 • farmer135

  De heer holman wil dus graag nog meer regeltjes, terwijl er al veel te veel zijn.

 • haj146

  Wat een gelul. Dus je wil nog meer verplichtingen eisen gelul om duurzaamheid etc. En dan maar afwachten of het iets oplevert. Zo is het toch altijd al geweest! Juist daarom verdienen we nu niks, hoge gecreëerde kostprijs. Er is helemaal geen probleem op dat bureaucratische fosfaatplafond na. Als dat er niet komt kan iedereen rustig door boeren. Tuurlijk zijn er genoeg die een te hoge kostprijs hebben maar daarbeneden je als boer zelf bij geweest.

 • agrieehollande

  de boeren en de melkveehouders hebben alleen meer marktmacht en minder mededingingsregels nodig. Wat is nou duurzaam? Elk voordeel heeft weer een nadeel. Dat hebben we bij de kippenhouders gezien, die nu in een keer na de metaformose bedankt worden voor wat meer fijnstof in het VGO onderzoek.

 • jorn

  limbofarmer ;De afhankelijkheid van friesland- campina is funest voor de nederlandse zuivel,
  Het bedrijf sluit de nederlandse melkveehouders uit van deelname aan de kennis economie , door zich te richten op analfabeten en domme blondjes.
  Ze zouden zich moeten richte op 5% van de wereldmarkt die maatwerk zuivel wil bestellen via internet , volgens hun dierwelzijn wensen hun gezondheids wensen etc /365 dagen keus binnen buiten/ wel of niet koe bijm kalf /50 % onverzadigtvet/ dikke creme kleurige guersey melk / max havelaarmelk/ A2A2 melk A3 melk Yak melk Tibetaanse kaasjes etc etc.

 • jfvanbruchem1

  Nou Holman das niet mis,maar je spreekt je zelf tegen.
  Als 25 procent moet stoppen lossen de problemen vanzelf op.

 • Mfb

  De overheid zal wel in moeten grijpen want de melkveehouders zijn (nog) met te veel kikkers in de kruiwagen.
  Dus overheid wees standvastig en duidelijk en help hier de sector mee vooruit. Dan heb ik het niet over prijsvorming want die kun je toch niet sturen

 • koestal

  eerst een goede melkprijs,daarna kunnen we wel wat aan duurzaamheid doen,de rekeningen moeten wel betaald worden.

 • info519

  bij vrije markt hoort vrij ondernemerschap. Laat de bank gewoon zn werk doen en niet allerlei onzin verhalen de media inslingeren. De geur van mest is lekker.....en onmisbaar.....nu nog kunstmest eruit ................Mest is geen afval!!!!

 • koestal

  Een boer moet zich tegenwoordig in allerlei bochten wringen om maatschappelijke aansluiting te krijgen bij het volk,dat noem ik geen vrij ondernemerschap meer ,het lijkt meer op het vak van een goochelaar die z,n publiek moet vermaken

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.