Het is tijd voor een sectorbreed toekomstplan - Foto: Jan Willem van Vliet RundveeOpinie

‘Het is tijd voor een sectorbreed toekomstplan’

Het huidige verdienmodel van de Nederlandse melkveehouderij, kostprijs drukken door gestaag te groeien, is volgens Rabobank onhoudbaar.

Prijsbederf door te veel melk, mestafzetkosten lopen gierend uit de klauwen en de kosten voor fosfaatrechten zullen de kostprijs pijlsnel opjagen. Nieuwe stallen die nu nog niet vol staan, zullen niet vol komen. Groei is niet of nog nauwelijks realiseerbaar. Verlies van derogatie ligt voor de hand, het maatschappelijk en politiek draagvlak is sterk tanende. Daarmee dreigt de melkveehouderij zich volgens Rabobank-topman Ruud Huirne in het rijtje glastuinbouw en varkenshouderij te moeten scharen; sectoren waar een grote uittocht aanstaande of al gaande is.

Rabobank behandelt ondernemer coulant

‘Eigenbelang’ is dan de eerste reactie van veehouders op de diverse fora. Zeker, Rabobank heeft er belang bij dat de sector gezond blijft. Maar van het afboeken van een miljard op de financiering die ze in de melkveehouderij heeft uitstaan, zal de bank echt niet omvallen. Ze gaat, hoezeer de volksmond ook anders beweert, uiterst coulant om met ondernemers die hun ambities niet konden waarmaken. Ondernemers waarvan, en dan citeer ik Rabo’s standaard vaststellingsovereenkomst ‘de voor de financiering gestelde zekerheden te gelde zijn gemaakt en de opbrengst niet voldoende was om de financiering volledig te voldoen’ worden niet failliet verklaard. Ze worden begeleid naar een nieuwe toekomst. Ze landen niet in de schuldsanering en hoeven met hun gezinnen ook niet rond te komen van €70 leefgeld per week. Dat is wel het lot van mkb’ers die failliet gaan.

Niet aanmodderen, maar plan maken

De sector heeft nog steeds een stevig eigen vermogen van ruim 60%. Vanuit die positie is nog actie mogelijk: investeren in markten en het mestprobleem tackelen. Huirne roept de sector op net als in de varkenshouderij en tuinbouw een sectorbreed toekomstplan op te stellen en niet vijf jaar aan te modderen tot het te laat is om nog te kunnen ingrijpen. Zijn analyse snijdt hout, samen aan de slag dus!

Beheer
WP Admin