FrieslandCampina verslikt zich in kaas - Foto: Koos Groenewold RundveeOpinie

‘FrieslandCampina verslikt zich in kaas’

Al jaren maakt FrieslandCampina bekend dat de resultaten van de divisie kaas tegenvallen. Zou onze melkprijs daarop gebaseerd zijn, gingen we misschien wel richting DOC. Maar dat zullen we nooit weten.

De resultaten van de activiteiten in het verre Oosten bepalen onze melkprijs. Leden van het voormalige Campina beuren graag dit jaarlijkse cadeautje van fusiepartner FrieslandCoberco, of liever Friesland Foods, zoals de coöperatie later werd genoemd. Bij Coberco filosoferen we nog wel eens over de situatie waarbij FrieslandCoberco niet richting Campina was gegaan. Ons bekruipt het gevoel dat we dan een nog betere melkprijs hadden gehad.

Commotie rond overname Zijerveld

Maar terug naar de kaas. Het lijkt er op dat FrieslandCampina daar geen kaas van heeft gegeten. Nu weer de commotie rond het bedrijf Zijerveld in Bodegraven. Dat is voor €110 miljoen overgenomen. Klaas van der Horst schreef er een lezenswaardig artikel over in Boerderij Vandaag.

De overnameprijs geeft al aan dat het een goed renderend bedrijf is. Mooi zo doorgaan, zou je zeggen. Niet dus. Managers van FrieslandCampina komen er steeds meer over de vloer om het bedrijf efficiënter te maken. Dit had tot gevolg dat de huidige baas van Zijerveld, die het bedrijf vroeger  en nu prima runde, plotseling afscheid heeft genomen. Dus heeft FrieslandCampina de vrije hand om Zijerveld te voegen in het eigen kaasbeleid.

FrieslandCampina reorganiseert ‘wel even’

Met mijn boerenverstand zeg ik dat het nu mis gaat. Toen wij fuseerden met Friesland werd ons als boeren van Coberco voorgehouden dat we met kaas samen veel meer konden verdienen. Het kwam er niet van. Hetzelfde verhaal hoorden we toen de fusie Friesland met Campina werd aangekondigd. De kaasdivisie zou veel meer gaan opleveren. Dat is niet gebeurd. Kijk er de jaarverslagen maar op na.

En dan komt er een handelsbedrijf als Zijerveld binnen. Prima resultaten. De kaasmanagers van FrieslandCampina zouden die moeten koesteren. En de kunst van de kaashandelaren daar afkijken en toepassen in de eigen divisie. Maar nee, dat doen ze niet. Ze sturen de eigen mensen/ambtenaren erheen die het geheel wel even zullen reorganiseren. Ik kan mij best voorstellen dat de Zijerveld-directeur zei: ‘bekijk het maar’ en direct vertrok.

Zuivelcoöperatie struikelt meerdere malen

Zo verslikt FrieslandCampina zich verder in de kaas. Een spreekwoord zegt: een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Het lijkt er op dat onze zuivelcoöperatie dat wel doet. Zelfs meerdere keren, als je de fusies en overnames van kaasbedrijven meetelt. Woorden als ‘bedrijfsblind’ en ‘arrogantie’ blijven dan hangen in je hoofd.

Beheer
WP Admin