Redactieblog

17 reacties

'FrieslandCampina verslikt zich in kaas'

Al jaren maakt FrieslandCampina bekend dat de resultaten van de divisie kaas tegenvallen. Zou onze melkprijs daarop gebaseerd zijn, gingen we misschien wel richting DOC. Maar dat zullen we nooit weten.

De resultaten van de activiteiten in het verre Oosten bepalen onze melkprijs. Leden van het voormalige Campina beuren graag dit jaarlijkse cadeautje van fusiepartner FrieslandCoberco, of liever Friesland Foods, zoals de coöperatie later werd genoemd. Bij Coberco filosoferen we nog wel eens over de situatie waarbij FrieslandCoberco niet richting Campina was gegaan. Ons bekruipt het gevoel dat we dan een nog betere melkprijs hadden gehad.

Commotie rond overname Zijerveld

Maar terug naar de kaas. Het lijkt er op dat FrieslandCampina daar geen kaas van heeft gegeten. Nu weer de commotie rond het bedrijf Zijerveld in Bodegraven. Dat is voor €110 miljoen overgenomen. Klaas van der Horst schreef er een lezenswaardig artikel over in Boerderij Vandaag.

De overnameprijs geeft al aan dat het een goed renderend bedrijf is. Mooi zo doorgaan, zou je zeggen. Niet dus. Managers van FrieslandCampina komen er steeds meer over de vloer om het bedrijf efficiënter te maken. Dit had tot gevolg dat de huidige baas van Zijerveld, die het bedrijf vroeger  en nu prima runde, plotseling afscheid heeft genomen. Dus heeft FrieslandCampina de vrije hand om Zijerveld te voegen in het eigen kaasbeleid.

FrieslandCampina reorganiseert 'wel even'

Met mijn boerenverstand zeg ik dat het nu mis gaat. Toen wij fuseerden met Friesland werd ons als boeren van Coberco voorgehouden dat we met kaas samen veel meer konden verdienen. Het kwam er niet van. Hetzelfde verhaal hoorden we toen de fusie Friesland met Campina werd aangekondigd. De kaasdivisie zou veel meer gaan opleveren. Dat is niet gebeurd. Kijk er de jaarverslagen maar op na.

En dan komt er een handelsbedrijf als Zijerveld binnen. Prima resultaten. De kaasmanagers van FrieslandCampina zouden die moeten koesteren. En de kunst van de kaashandelaren daar afkijken en toepassen in de eigen divisie. Maar nee, dat doen ze niet. Ze sturen de eigen mensen/ambtenaren erheen die het geheel wel even zullen reorganiseren. Ik kan mij best voorstellen dat de Zijerveld-directeur zei: 'bekijk het maar' en direct vertrok.

Zuivelcoöperatie struikelt meerdere malen

Zo verslikt FrieslandCampina zich verder in de kaas. Een spreekwoord zegt: een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen. Het lijkt er op dat onze zuivelcoöperatie dat wel doet. Zelfs meerdere keren, als je de fusies en overnames van kaasbedrijven meetelt. Woorden als 'bedrijfsblind' en 'arrogantie' blijven dan hangen in je hoofd.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Er zijn niet heel veel mensen in de wereld die de Nederlandse kaas lekker vinden. Toen ze vroeger kaas maakten bij onze cooperaties werden die kazen aan vooral de Duitsers verkocht die zowat dezelfde smaakpapillen hebben. Er werd kaas gemaakt voor de kaas. Momenteel wordt er kaas gemaakt om ingredienten te krijgen voor (baby)poeder. Kaas is een bijproduct geworden. Bij veel vraag naar poeder blijf je dus met een overschot kaas zitten. FC moet een kaas ontwikkelen die veel meer mensen in de wereld lekker vinden.

 • Bennie Stevelink

  De Duitsers zagen afgelopen jaar vanuit het zuiden meer dan een miljoen vluchtelingen binnenkomen die tot in lengte van dagen niet voor hun eigen inkomen kunnen zorgen en door de Duitsers moeten worden onderhouden.
  Wij zagen bij voormalig Frieslandfoods een grote groep zuidelijke boeren erbij komen die met hun eigen zuivelactiviteiten niet bijdragen aan de winst maar wel meedelen in de winst van de Frieslandfoodsactiviteiten.

  Omdat ze dankzij Frieslandfoods een veel te hoge melkprijs beurden wilden ze in de aanloop van de afschaffing van het melkquotum allemaal een mini-megastal van 250 koeien bouwen op 25 hectare. Nu kan een intensief bedrijf goed renderen, maar alleen als de regio juist extensief is. Dat zien wij ook in de VS: een bedrijf van 1000 koeien op tien hectare maar dan wel gevestigd in een graangebied waar voer en mestplaatsing naast de deur is. Doordat vele boeren in Brabant tegelijk een mini-megastal bouwden werd de regio die al erg intensief was extreem intensief. Een intensief bedrijf kan nooit renderen in een intensieve regio waardoor ze momenteel met z'n allen in een crisis verkeren.
  Ondertussen moeten wij bij voormalig Frieslandfoods vanwege de extreme groei in het zuiden wel 8% van onze veestapel inleveren.

 • ........

  maar 110 miljoen voor Zeijerveld? waar zijn al die miljarden dan gebleven?

 • ........

  Blijft de vraag wat er allemaal bij zat voor die 110 miljoen,vrachtwagens ,gebouwen,machines of huren ze dat allemaal en hebben ze alleen de tafels en stoelen gekocht(zie ook het innovatiecentrum in Wageningen)

 • ........

  Ja Bennie het leven zit vol teleurstellingen,het beste ervan maken maar

 • Matt

  Beslist niet waar,wat jij hier beweert bennie stevelink.
  Melkveestapel is in friesland veel harder gegroeid dan in brabant,ook is het aantal koeien per m2.
  Hoger in friesland dan in brabant.

 • Bennie Stevelink

  @Matt, je telt waarschijnlijk west en oost Brabant bij elkaar op en doet net alsof alle grond beschikbaar is voor melkveehouderij. In het westen is hoofdzakelijk akkerbouw en in het oosten is net als bij ons in Twente een deel van de grond in gebruik voor boomteelt. Hoeveel grond is er netto beschikbaar voor melkveehouderij? Ik denk dat het percentage landbouwgrond wat in Friesland beschikbaar is voor melkveehouderij veel hoger is. Ook als in Friesland het aantal koeien per km2 totale oppervlakte hoger is dan in Brabant of bij ons in Twente, het aantal koeien per netto beschikbare hectare is kleiner. Bij ons in Twente zitten we ook met het probleem dat grond wordt gebruikt voor boomteelt en akkerbouwers vanuit de veenkoloniën komen om aardappelen te telen op grond van gestopte melkveehouders terwijl mais wordt aangevoerd vanuit Duitsland. ZLTO had in de aanloop naar de afschaffing van het melkquotum een standpunt moeten innemen wat er op gericht was zoveel mogelijk grond in de sector te houden, verdere intensivering van de regio te voorkomen en daarmee de bestaande melkveebedrijven rendabel te houden.

 • Matt

  Friesland heeft meer plaatsingsruimte,door meer gras.
  Verder hebben we hier in brabant ook nog de varkens en kippen.

  Maar het blijft natuurlijk onzin dat we 8% van onze veestapel in moeten leveren,
  Door extreme groei in het zuiden.
  Grotegroeiers zitten verspreid door het hele land,en ook bedrijven met niet voldoende plaatsingsruimte voor de mest.

  ben het aardig eens met jouw grondgebondenheidsvisie,vind het alleen jammer dat je steeds naar het zuiden wijst.
  Denk dat het mis is gegaan,toen de koppeling tussen grond en quotum is losgelaten,toen is de scheefgroei ontstaan.

  Zelf hebben we wel altijd in grond geinvesteerd,hebben net genoeg voor de mestplaatsing,teveel om het ruwvoer op te krijgen.
  Daar worden akkerbouwproducten op geteelt,en ruwvoer voor collega boeren.

 • Bennie Stevelink

  Het hoofdonderwerp in de column van Vergaderboer gaat over kaas het nevenonderwerp over de fusie. Wat weten wij als gewone boeren over de kaas? Helemaal niets, dus is niemand in staat er inhoudelijk op te reageren. Misschien dat de districtbestuurders nog ergens mee op de hoogte zijn, de boeren in de zaal in ieder geval niet. Het laat zien hoe gebrekkig de informatievoorziening naar de boeren is. In het ledenblad valt niets informatiefs te lezen in tegenstelling met het ledenblad van het vroegere Frieslandfoods. Ik heb inmiddels begrepen dat het ledenblad niet is bedoelt om te informeren maar om te verbinden. Het is de bedoeling via het ledenblad een gevoel van verbondenheid rondom FC te creëren. Net als een oude-wijven-theekransje waarbij het ook niet de bedoeling is dat de oude wijven elkaar ergens serieus over informeren maar zich via het theekransje met elkaar verbonden voelen. Het ledenblad van Frieslandfoods las ik tot de laatste letter, het ledenblad van FC ligt soms dagen in huis voordat ik hem uit de wikkel heb gehaald. Ik blader er een keer doorheen en heb het wel gezien.

 • farmerbn

  Reageer dan op mijn eerste schrijven. Die ging wel over kaas.

 • BW

  Ik ken wel meer coöperaties die particulieren opkochten. Gezonde particulieren bedrijven die voor de overname prima draaide en na bemoeienissen van de coöperatie ten dode opgeschreven zijn. Je vraagt je dan af, hoe krijgen de coöperaties het zo snel voor elkaar om een gezond aangekocht bedrijf in korte tijd te zo te verklooien.

 • Bennie Stevelink

  @BW, Klaas van der Horst heeft twee artikelen over Zijerveld geschreven. In het eerste wordt de indruk gewekt dat Zijerveld aan het verpieteren is, in het tweede wordt gesproken over een "grote bijdrage aan de winst" en van "toename van marktaandeel".

 • BW

  Wat wil je daar mee zeggen Bennie?

 • Bennie Stevelink

  Daar wil ik mee zeggen @BW, dat wij er totaal geen zicht op hebben. Het wekt bij mij de indruk dat er meer een cultuurprobleem is dan een bedrijfseconomisch probleem.

 • sjakie

  @ vergaderboer. Goed renderend bedrijf en prima resultaten zeg je. Zijerveld maakte het jaar voor de overname een netto winst van welgeteld € 400.000,-. Mager in plaats van prima resultaat. FrieslandCampina heeft Zijerveld gekocht om voorwaarts in de keten te integreren, zoals A-Ware dat achterwaarts deed. De waarde van het bedrijf zit in het netwerk. Geld verdienen wordt ze nu bijgebracht.

 • Bennie Stevelink

  Als ik de informatie van @sjakie koppel aan die van Klaas van der Horst krijg ik een vermoeden waar de schoen wringt.
  Er is bij de overname bedongen dat er na een aantal jaren een nabetaling volgt op basis van de winstbijdrage van Zijerveld. Deze winst is sinds de overname fors gestegen door efficiëntiemaatregelen die FC heeft doorgevoerd. De directeur en de voormalige eigenaar willen een nabetaling op basis van de huidige winst. FC stelt zich echter op het standpunt dat de veel hogere winst niet de verdienste is van Zijerveld maar van hun eigen efficiëntiemaatregelen en baseert de nabetaling op een veel lagere winst. Dat zou ook verklaren waarom FC veel minder gereserveerd heeft dan aan nabetaling geëist wordt.
  De directeur had nog een optie-regeling. Door uit te gaan van een lagere winst zal deze ook minder opbrengen. Hij heeft dat blijkbaar niet geaccepteerd en is vertrokken.

  Of het werkelijk is zoals ik hiervoor beschrijf weet ik niet. Het bevat in ieder geval wel een logica tov de beschikbare gegevens.

 • klaas.van.der.horst1

  @B Stevelink: RFC geeft idd gemengde signalen af over Zijerveld: het bedrijf rendeert prima door genomen 'efficiency-maatregelen, maar in de boeken wordt het in recordtempo afgewaardeerd. Er zal dus ongetwijfeld meer rendement zijn, maar wel het rendement van een lopende band, waar productiemanagers heel goed mee zijn. Die zijn ook meer en meer gedropt bij Zijerveld. Het creatieve en alerte, waar handelaren pur sang goed in zijn, gaat anderzijds weg. Wie een handelsbedrijf koopt, koopt maar al te vaak alleen de huls.

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.