Een nieuwe keus: intensieve of extensieve melk - Foto: Ronald Hissink RundveeOpinie

‘Een nieuwe keus: intensieve of extensieve melk’

Netwerk Grondig slaat op de trom. Ja, weer een nieuwe belangenorganisatie in de veehouderij. Het kan niet op.

Voor elk belang een vakbond zullen we maar zeggen. Zo gaan we door met het verbrokkelen van onze kracht en macht. Met alle goede bedoelingen graven we ons eigen graf. We hebben LTO met als tegenhanger de veehouderijvakbonden. Die zijn weer gesplitst in NVV en DDB. De biologische boeren hebben een eigen club, evenals de biologisch-dynamische.

Geen straf, maar vergoeding voor intensieve boer

En dan nu het vorig jaar opgerichte Netwerk Grondig. Die komt op voor de belangen van de grondgebonden boeren. Dat zijn extensieve boeren, die zorgen voor meer biodiversiteit in de bodem, voor meer weidevogels en die geen enkele schuld voelen voor het fosfaatoverschot. Daar willen ze ook niet voor gestraft worden.

Andersom, ze willen beloond worden voor hun manier van boeren. Minder regels, een fiks deel van het Europese crisisbudget en een hogere vergoeding voor diensten als weidevogel- en natuurbeheer.

Nog meer zuivelsoorten in het schap

Ook willen ze dat hun melk meer opbrengt. Ze pleiten voor een verschil in opbrengst tussen melk van intensieve en extensieve bedrijven. Dat moet de zuivelindustrie realiseren.

Het wordt dus nog drukker in het zuivelschap. Je krijgt straks biologische melk, boerenlandmelk, volle melk, halfvolle melk, melk met 0% vet, weidemelk, weidevogelmelk (net op de markt met subsidie) en dan als nieuwe loot de aanduiding extensieve of intensieve melk. Dezelfde verdeling moet natuurlijk ook gelden voor yoghurt en kaas. Daar gaat tenslotte echt veel melk in. Dan is consumptiemelk maar een klein product.

Markt wordt Grondig bedorven

Wat ik er van denk? Grote onzin. De consument raakt in verwarring en de markt wordt Grondig bedorven. Om nog maar niet te spreken over de vals aandoende aanval op de intensieve boeren. Uiterst zwak. Voorzitter Diana Saaman van Netwerk Grondig moet zich schamen door zich af te zetten tegen collega’s met intensieve boerenbedrijven. Die hebben vaak stallen met uitstekende voorzieningen, waar het welzijn van de koeien optimaal is. En ook nog met weidegang. Kijk maar naar Noord-Holland, waar Cono de koeien van grote boeren ook in de wei heeft.

Netwerk Grondig zorgt voor tweespalt tussen boeren en brengt consument in verwarring

Netwerk Grondig doet precies wat we niet moeten willen. Een tweespalt tussen de boeren brengen en de consument in verwarring door nog meer zuivelsoorten. Het eigenbelang wordt hier wel erg simpel en eng behartigd. Ten koste van de collega’s.

Beheer
WP Admin