Redactieblog

16 reacties

'Een nieuwe keus: intensieve of extensieve melk'

Netwerk Grondig slaat op de trom. Ja, weer een nieuwe belangenorganisatie in de veehouderij. Het kan niet op.

Voor elk belang een vakbond zullen we maar zeggen. Zo gaan we door met het verbrokkelen van onze kracht en macht. Met alle goede bedoelingen graven we ons eigen graf. We hebben LTO met als tegenhanger de veehouderijvakbonden. Die zijn weer gesplitst in NVV en DDB. De biologische boeren hebben een eigen club, evenals de biologisch-dynamische.

Geen straf, maar vergoeding voor intensieve boer

En dan nu het vorig jaar opgerichte Netwerk Grondig. Die komt op voor de belangen van de grondgebonden boeren. Dat zijn extensieve boeren, die zorgen voor meer biodiversiteit in de bodem, voor meer weidevogels en die geen enkele schuld voelen voor het fosfaatoverschot. Daar willen ze ook niet voor gestraft worden.

Andersom, ze willen beloond worden voor hun manier van boeren. Minder regels, een fiks deel van het Europese crisisbudget en een hogere vergoeding voor diensten als weidevogel- en natuurbeheer.

Nog meer zuivelsoorten in het schap

Ook willen ze dat hun melk meer opbrengt. Ze pleiten voor een verschil in opbrengst tussen melk van intensieve en extensieve bedrijven. Dat moet de zuivelindustrie realiseren.

Het wordt dus nog drukker in het zuivelschap. Je krijgt straks biologische melk, boerenlandmelk, volle melk, halfvolle melk, melk met 0% vet, weidemelk, weidevogelmelk (net op de markt met subsidie) en dan als nieuwe loot de aanduiding extensieve of intensieve melk. Dezelfde verdeling moet natuurlijk ook gelden voor yoghurt en kaas. Daar gaat tenslotte echt veel melk in. Dan is consumptiemelk maar een klein product.

Markt wordt Grondig bedorven

Wat ik er van denk? Grote onzin. De consument raakt in verwarring en de markt wordt Grondig bedorven. Om nog maar niet te spreken over de vals aandoende aanval op de intensieve boeren. Uiterst zwak. Voorzitter Diana Saaman van Netwerk Grondig moet zich schamen door zich af te zetten tegen collega's met intensieve boerenbedrijven. Die hebben vaak stallen met uitstekende voorzieningen, waar het welzijn van de koeien optimaal is. En ook nog met weidegang. Kijk maar naar Noord-Holland, waar Cono de koeien van grote boeren ook in de wei heeft.

Netwerk Grondig zorgt voor tweespalt tussen boeren en brengt consument in verwarring

Netwerk Grondig doet precies wat we niet moeten willen. Een tweespalt tussen de boeren brengen en de consument in verwarring door nog meer zuivelsoorten. Het eigenbelang wordt hier wel erg simpel en eng behartigd. Ten koste van de collega's.

Laatste reacties

 • oorspronkelijk

  vergaderboer
  angst is een slechte raadgever
  volgen U en vele collega's doet de mark zijn werk
  evenals biologisch

 • Bert Roeleveld

  Het is niet goed dat de tweespalt in de sector groter wordt ,maar ik kan me de frustratie wel voorstellen van diegene die geen enkele verantwoordelijkheid hebben aan de huidige markt, mest ,fosfaat, en opinieproblemen wel moeten opdraaien voor de regels en kortingen die door hen worden veroorzaakt.

 • Klaasvaak

  Dan moet de intensieve melkveehouderij maar voor het etiket 'duurzaam rendement' gaan produceren...

 • John*

  melkveehouders voelen nu ook de concurrentiestrijd, een collega is in tijden van overschot een concurrent en dan is alles binnen de wettelijke grenzen geoorloofd om die strijd te winnen of iig er sterker uit te komen. Daarbij hoor je je als producent jezelf goed te profileren.

  Als netwerk grondig vind dat de melk die zij produceren meer waard mogen ze dat in het schap leggen tegen een hogere prijs. Als de consument t er mee eens is zal t product verkopen en hebben ze een nieuwe eigen markt aangeboord.

  wereldwijd liggen de melkprijzen ver onder t niveau een beetje meer of minder melken in Nederland heeft daar geen invloed op.

 • nynkeboersma08

  Dat ik me afvraag waarom we dat niet onder eigen naam publiceren..

 • Bennie Stevelink

  Extensieve boeren zorgen voor biodiversiteit en weidevogels? Laat me niet lachen! Het zijn vooral boeren die een veehouderijtak en akkerbouwtak naast elkaar hebben. De akkerbouwtak met alle chemische bestrijdingsmiddelen van dien en de veehouderijtak net zo intensief als boeren die alleen vee hebben.
  Dat ze een speciale positie innamen in de discussie over de fosfaatrechten kan ik begrijpen. Voor de rest hebben ze niets te bieden wat recht geeft op een hogere melkprijs of extra subsidie.

 • alco1

  Bij intensieve of extensieve boeren wordt land gelijk bewerkt.
  Als we zo doorgaan met zeuren moeten we wel overgaan op twee liter pakken om alles te kunnen logoteren.

 • Trot

  Het is wijzer als al betweters eens de koppen bij elkaar steken en een werkbaar en onkosten dekkende oplossing aan dragen

 • oorspronkelijk

  gunfactor
  liever geen weidepremie
  wel kwantumtoeslag
  burgers zien echt wel waarom
  kwantum+plofkip onder dezelfde noemer

 • Attie

  tja vergaderboer
  Het was er zomaar dat Netwerk Grondig .En eerlijk is eerlijk het voelde best goed na het (met grond kan je niks gebeuren van LTO) EN nu twee soorten melk beetje overmoedig Markt doet gewoon zijn werk

 • Johan en Carla Dekker

  De enige manier waarop extensieve melkveehouders zich kunnen onderscheiden is door het zwart maken van de intensieve melkveehouders. Zolang er bemestingsnormen zijn, zijn extensieve melkveehouders gelijkwaardig aan intensieve melkveehouders.

 • Farmer4life2

  Ik voel mij niet aangesproken tot één van de bestaande clubs LTO, nmv, ddb of grondig.

  Ik zoek een club met een duidelijke en doordachte visie. Die zegt: en zo doen we het sector breed.

  Die zowel het goed kan communiceren naar haar achterban én de buitenwereld. Dat is het belangrijkste "communiceren" er zijn veel boerenbedrijven die op dit moment de verkeerde koers varen. We moeten goed begrijpen dat"grond" het enige is wat nog telt in Nederland.
  Zonder, ben je onbelangrijk en wordt je weg geschilderd als intensief. Met grond, heb je kapitaal, minder kosten voor voer aankoop en mestafzet.

  Er liggen daarin kansen om biodiversiteit te vergroten. Laten we eerlijk zijn. We werken tegenwoordig harder voor een liter melk dan eerder en steeds efficiënter produceren heeft een limiet. Je ziet grote investeringen, worden ze wel terug verdiend? Het antwoord is tegenwoordig (en ook met 34 cent) nee.

 • Farmer4life2

  Als je je grond kan verhuren (deels) voor 1000€ per ha exclusief GLB. Hebben de meesten van de boeren onder ons een prima bedrag om van te leven. Waarom moeten wij met kostprijs van 43 cent in Nederland dan melk exporteren?

  Weidevogelbeheer, mozaïekbeheer en biodiversiteit zijn de kernwoorden waar we de politiek, consument mee van dienst kunnen zijn.
  Wij kunnen wat meer in de hangmat liggen, want werken tegen waardevermindering en prijsverlaging of kostprijs verhogingen is een doodlopende weg. In Nederland 5 miljard liter minder melk is een verademing! Dan zijn veel partijen blij met de melk, mest en ons boeren.

 • moi !

  Wat is eigenlijk extensief melkkoeien houden? Aan welke norm moet je dan aan voldoen?

 • WGeverink

  Hier in Canada worden de boeren fatsoenlijk betaald voor hun melk en staan er alleen 1, 2 procent en volle melk in het schap.

 • Jan van het Zand

  Verdeel en heers. Wie heerst er dan?

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.