Betere melkprijs: buffer of speelgoed? - Foto: Henk Riswick RundveeOpinie

‘Betere melkprijs: buffer of speelgoed?’

Wat gaat u als melkveehouder doen als de melkprijs weer meer dan kostendekkend is? De gaten dichten of grond en machines kopen?

Eindelijk zijn er betere melkprijzen in zicht. De spotmarkt is de afgelopen weken omhooggeknald, melkpoeder noteert op de Fonterra-veiling bijna een vijfde hoger en de zuivelnoteringen trekken aan. Nu de noteringen van de melkfabrieken nog, maar die ijlen door de afgesloten langlopende leveringscontracten altijd na; zowel omhoog als omlaag. De 30 cent, het punt waarop twee derde van de melkveehouders zijn directe kosten gedekt ziet, lijkt nu binnen bereik. Analisten schatten in dat die in januari bereikt zal zijn.

Gaten dichten of buurmans grond kopen?

Dat het weer de goede kant op gaat is echter voor iedereen zonneklaar. Maar wat gaan de Nederlandse melkveehouders dan doen? Hun standaardopmerking is ‘de gaten van de vorige jaren dichten’. Betekent dat alsnog de uitgestelde aflossingen betalen? Is dat een nieuwe trekker kopen en machines vervangen, dus aankoop van toys voor boys? Buurmans grond kopen? Een bedrijf erbij? Of wordt het toch de knopen tellen en het bedrijf verkopen als dat zonder kleerscheuren kan?

Voor 2019 stopt 10% van de melkveehouderijen

Ga er maar gerust vanuit dat er veel grond en bedrijven te koop komen, want voor 2019 stopt 10% van de bedrijven. Daar is ‘ineens’ geen opvolger meer. Dat zullen als eerste bedrijven zijn waar het technisch niet op orde is en waar het al financieel hommeles is nog voor in de sector het woord crisis valt. De tweede groep stoppers zijn de bedrijven die de financiële ruimte ontberen om rechten te kopen om die fraaie nieuwe halflege stal vol te kunnen zetten met koeien. Kapot geïnvesteerd dus.

Dat is een hard gelag, maar besef wel dat deze ondernemers talloze waarschuwingen in de wind hebben geslagen. En natuurlijk zijn er stoppers die 5 of 10 jaar geleden al zagen dat er geen opvolger was en rustig uitboerden, omdat het zo’n prachtig vak is en hun way of life.

Wat gaat u doen?

Wat gaat u nu doen als u tot de blijvers hoort? Gaat u nu wel eerst een buffer aanleggen van een dubbeltje per kilo melk, dus €100.000 opzij leggen bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo? Want die volatiele melkprijs, die blijft.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin