Commentaar

26 reacties

'Betere melkprijs: buffer of speelgoed?'

Wat gaat u als melkveehouder doen als de melkprijs weer meer dan kostendekkend is? De gaten dichten of grond en machines kopen?

Eindelijk zijn er betere melkprijzen in zicht. De spotmarkt is de afgelopen weken omhooggeknald, melkpoeder noteert op de Fonterra-veiling bijna een vijfde hoger en de zuivelnoteringen trekken aan. Nu de noteringen van de melkfabrieken nog, maar die ijlen door de afgesloten langlopende leveringscontracten altijd na; zowel omhoog als omlaag. De 30 cent, het punt waarop twee derde van de melkveehouders zijn directe kosten gedekt ziet, lijkt nu binnen bereik. Analisten schatten in dat die in januari bereikt zal zijn.

Gaten dichten of buurmans grond kopen?

Dat het weer de goede kant op gaat is echter voor iedereen zonneklaar. Maar wat gaan de Nederlandse melkveehouders dan doen? Hun standaardopmerking is ‘de gaten van de vorige jaren dichten’. Betekent dat alsnog de uitgestelde aflossingen betalen? Is dat een nieuwe trekker kopen en machines vervangen, dus aankoop van toys voor boys? Buurmans grond kopen? Een bedrijf erbij? Of wordt het toch de knopen tellen en het bedrijf verkopen als dat zonder kleerscheuren kan?

Voor 2019 stopt 10% van de melkveehouderijen

Ga er maar gerust vanuit dat er veel grond en bedrijven te koop komen, want voor 2019 stopt 10% van de bedrijven. Daar is ‘ineens’ geen opvolger meer. Dat zullen als eerste bedrijven zijn waar het technisch niet op orde is en waar het al financieel hommeles is nog voor in de sector het woord crisis valt. De tweede groep stoppers zijn de bedrijven die de financiële ruimte ontberen om rechten te kopen om die fraaie nieuwe halflege stal vol te kunnen zetten met koeien. Kapot geïnvesteerd dus.
Dat is een hard gelag, maar besef wel dat deze ondernemers talloze waarschuwingen in de wind hebben geslagen. En natuurlijk zijn er stoppers die 5 of 10 jaar geleden al zagen dat er geen opvolger was en rustig uitboerden, omdat het zo’n prachtig vak is en hun way of life.

Wat gaat u doen?

Wat gaat u nu doen als u tot de blijvers hoort? Gaat u nu wel eerst een buffer aanleggen van een dubbeltje per kilo melk, dus €100.000 opzij leggen bij een jaarleverantie van 1 miljoen kilo? Want die volatiele melkprijs, die blijft.

Laatste reacties

 • a van Gerwen

  Zullen we eerst niet eens afwachten wat de melkprijs werkelijk gaat doen voor al eer we ons rijk gaan rekenen.

 • deB.


  Normaal doen, en tevreden zijn met wat je hebt! En niet weer het geld over de balk voor oud ijzer!
  max 100 melkkoeien per gezinsbedrijf, en niet de buurman erbij kopen, je verzuipt in het werk, plus je hebt geen normaal leven meer naast je werk

 • kleine boer

  Het oud ijzer is nog wat waard het quotum niet meer wat er in het verleden van gekocht werd ....en met dat oud ijzer krijgen we nu niet de rekening van de loonwerker die niet of veel te laat betaald word als ik het zo hoor....

 • landboer

  Oud ijzer kost weinig tegenwoordig....
  Denk trouwens dat er meer oude stallen leegblijven dan nieuwe.
  Wat een onzinverhaal trouwens alsof machines vervangen overbodige luxe is!

 • Peerke1

  Liever grond dan oud ijzer. Trouwens de loonwerker heeft goed materiaal. Tussen haakjes grond is in het verleden als meest veilige belegging uit de bus gekomen. Niet de boeren bepalen de grondprijs maar de groot kapitalisten, die ook graag veilig beleggen en ergens nog een boeren hart hebben.

 • maatje 1904

  Denk dat vele eerst de schoenendoos nog leeg moeten maken.

 • Bennie Stevelink

  De schoenendoos met nog te betalen rekeningen bedoel je?

 • farmer135

  De meesten zullen inderdaad eerst wat stapels rekeningen weg moeten werken, en
  de extra financiering voor de lage melkprijs zal de bank ook wel terug willen.
 • parnas

  Weet nog wel een potje waar we het in moeten stoppen.
  Als de rekeningen zijn betaald, de bank is weer tevreden dan komt het asbest.
  Gaat ook nog een flinke kostenpost worden bij menigeen.
  Voor zowel de blijvers als de stoppers.

 • farmerbn

  Ik vind de toon van het artikel vals. Eerst wordt de boer weggezet dat ze domme keuzes maken, daarna krijgen stoppers kritiek dat ze slechte ondernemers zijn. Ook de groeiers zijn dom geweest. Je hoeft je lezers niet te paaien maar ze zo wegzetten is een andere uiterste.

 • vink

  Inderdaad farmerbn, maar Bodde schrijft meestal domme stukjes.

 • alco1

  Ik vindt het geen dom stuk, maar getuigt van realisme.

 • wmeulemanjr1

  Onredelijk artikel

 • Gijs Gans

  Echt een geval van , de beste stuurlui staat aan wal

 • wiersma k

  slecht artikel van dhr Bodde had van iemand die van de boeren moet leven een beter en meer respect vol artikel verwacht

 • rub2

  Niet onredelijk, geschreven met een 'knipoog naar de sector' met de vraag hoe vangen we het volgende prijsdal op want ook die gaat er zeker komen, we zitten er nog steeds in trouwens. Ik denk dat menigeen aan het eind van het jaar een grotere domper krijg wanneer men tot de conclusie komt dat er volgend de AMVB veel te veel vee is aangehouden. Daar komt dan de invoering van de fosfaat rechten nog even boven op. Al met al hebben we het nu over een prijsstijging van 1.25 de zuivel is positief gemutst, en iedereen schiet weer in een walhalla stemming.

  Trouwens bodde geld zo weg zetten werkt niet aangezien de belastingdienst dan ook zo'n beetje de helft mee pakt. Wat je wel kan doen is zorgen dat je bedrijf op orde is zodat in mindere tijden minder geld besteed hoeft te worden aan bv. Onderhoud van machines, gebouwen, maar ook bv grasland. Alles directe kosten die je in betere jaren mooi in mindering kan brengen.

 • @meelmuisje

  Als iedereen weer als een gek gaat melken moet ik het nog maar zien.
  Vraag me af of en wat iedereen hiervan geleerd heeft.

 • oorspronkelijk

  om geen risico te lopen en toch mee te doen
  koop ik ijzerhoudende grond
  houd fosfaat op peil
  welke profetische ondernemer weet het wel

 • deB.


  Werkelijk waar, hele de sector staat met de rug tegen de muur!!
  En deze meneer gaat uit z'n nek kletsen met z'n toys voor boys! sorry hoor.
  Maar iets meer bij de realiteit blijven aub! Je weet niet half wat er op de erven speelt! Waanzinnig

 • 1510

  Beste Robert,

  bedankt voor uw bezorgdheid .
  Wat is de toekomst van uw weekblad Boerderij?
  De publieke opie laten uitschijnen ,da melkveehouderij e goudmijntje is? Waarom melkt ge zelf geen koeien? Nog meer onzin en lucht schrijven? Waarschijnlijk ook voor e hogere abonneeprijs?
  Waar is de tijd , toen boerderij, nog e synoniem was voor artikels met inhoud,wijsheid en geschreven door mensen met kennis van zaken. ?

 • Attie

  Met kostprijs verschillen van 10 eurocent misschien wel een nadenkertje?

 • gerrit.lammertink1

  De beste stuurlui staan aan wal en weten het beter dan de melkveehouder zelf! De afgelopen jaren geregeld een reportage van een nieuwe stal in Boerderij!
  Want de Boerderij moest ook vol en ook daaraan werkte Robert Bodde mee!
  Hoe groot is zijn appeltje voor de dorst?

 • B.T. Henstra

  Redelijk artikel. Getuigt inderdaad van realisme.

 • alco1

  @Gerrit. lammerink.
  Heb je wel eens gezien hoe vaak een reportage over een grote nieuwe stal gelezen wordt en dat in vergelijking gebracht met een reportage over een kleine.
  En ben je ook weleens bij de opening geweest van een grote stal. Massa's mensen daar en bij een kleine nieuwe stal wordt er al helemaal geen dag meer georganiseerd.
  Zo worden de paralympische spelen ook niet uitgezonden. heb jij al gekeken naar eurosport waar die wel worden uit gezonden.
  Realisme, al zouden we het zo graag anders zien.

 • H.Grotenhuis1

  Eerst de Rekening-Courant maar weer eens structureel in de plus krijgen, tegelijk wat achterstallig onderhoud uitvoeren en daarna reserveren middels 'voorstand in een paar jaar aflossingen'.
  Dan zijn we weer een paar jaar verder en stevenen we in een vrije wereldmarkt weer af op een volgend dal in de cyclus.

 • oorspronkelijk

  dit is realisme???????
  kuddegedrag achter elkaar aanhollen!!
  flexibele argumenten
  niet meer maar beter(superheffing)
  alleen de grootste overleeft(quotumvrij)
  wereldmarkt is de toekomst (productoverschot)

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.