Redactieblog

2 reacties

'Back in the USA'

Mijn vorige column schreef ik vanuit een motelkamer in Texas. Toen nog in de vakantie en nu alweer zo’n twee weken thuis.

Het is een beste vakantie geweest. De leerlingen van Nordwin die we bezochten, waren enthousiast. Tjerk, Arjen, Rob, Klaas en Marina hebben in Amerika een goede tijd gehad, veel geleerd, zeker ook op sociaal terrein. Een paar maanden buitenlandstage doet meer met de leerlingen dan soms 2 jaar school. De studenten gaan relativeren, ervaren andere werksituaties, ontwikkelen hun managementcompetenties, worden een beetje wereldburger. Ook de stageboeren, meest nog eerste generatie emigranten, waren content met de leerlingen.

Uitvoerend werk door Mexicanen

Daarnaast een aantal kennissen/vrienden bezocht met tussen 1.300 en 15.000 koeien, plus daarbij nog het jongvee. Indrukwekkende aantallen, het vereist management van hoog niveau. Al het uitvoerende werk gebeurt door Mexicanen. Soms heeft een Mexicaan een managementfunctie, meestal is dat voorbehouden aan blanken.

De melkstallen op dit soort boerderijen worden tot 24 uur per dag benut. Twee keer melken, 3 keer melken, alleen nieuwgemelkte koeien de eerste 20 dagen 3 keer melken; verschillende systemen kwam je tegen.

Grote zorgvuldigheid bij het melken: serieus voordippen, dan reinigen, tijd geven voor melkschieten, de 4 tepelbekers er in één keer onder door de Mexicanen en dan weer nadippen. Elke koe een schone katoenen doek, melkershandschoenen aan. Ik zag in de 10 melkstallen die we gezien hebben weinig medicijnen. Alle 10 glansrijk Qlip-goedgekeurd. Dan is alles weer heel vergelijkbaar met hier. In het van dag tot dag bedrijfsgebeuren zijn ook daar de liters melk per koe per dag, aantal koeien in de 'sick pen' en inseminaties per dag de parameters waar het om draait.

<em>Foto: Jan van Weperen</em>
Foto: Jan van Weperen

Herinneringen in boerenstal

Memorabel was voor mij het weerzien van de melkstal waar ik 42 jaar terug 4 maanden de koeien heb gemolken. Een jaar na mijn stage heeft de stageboer het huis in brand gestoken en zichzelf van het leven beroofd. Ook heb ik daar een Mexicaan het melken geleerd, toen al. Daar weer rondlopen; er ging veel door me heen. En de veertig jaar tijd tussen de twee bezoeken heeft mijn boerencarrière gedragen.

Laatste reacties

  • Koen123

    Mooi verhaal, ben zelf na 40 jaar terug geweest naar mijn stage bedrijf in noord
    Alberta Canada, alleen de oude vrachtwagen stond er nog waar als 16 jarige mijn personen rijbewijs in gehaald heb, door dit artikel van de schrijver komen alle leuke herinneringen weer terug,

  • hylkema.l

    Mooie ervaring. Met mij is het al 50 jaar geleden dat ik een seizoen stage liep in Minnesota en nog 3 maanden in California, maar wel bij Amerikaanse boeren. Leer je de taal ook nog vloeiend. Zo'n buitenlandse stage vergeet je nooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.