Foto: ANP XTRA RundveeOpinie

‘Wie u nu steunen, dát zijn uw echte vrienden’

Iedereen op tijd betalen is nu vaak lastig. Dus nu blijkt wie u in de kou laten staan en wie niet.

In slechte tijden leer je je vrienden kennen. Ik moest aan dat oude gezegde denken toen ik me, tegen beter weten in, aanmeldde voor het melkveehoudersprotest eind mei in Amsterdam. Dappere collega-veehouders die blijven strijden voor een beter inkomen voor ons allen. Echte vrienden!

Alle EU-landbouwministers (geen vrienden van me) waren in Amsterdam. Zij overlegden opnieuw over de crisissituatie in de landbouw. Bang voor een confrontatie met de protesterende boeren en gezichtsverlies, namen zij laf een achteringang.

Vertegenwoordigers agrosector

De actie kende een kleine opkomst, maar de hele Nederlandse pers was erbij. Ik stond met een mond vol tanden toen een journalist van De Telegraaf vroeg waar de vertegenwoordigers van de agrarische sector waren. Ik wist het niet en stelde me voor dat ze de actie elders volgden. Misschien stuurden ze een berichtje aan een verontrust lid: ‘Haal uw broekriem nog maar eens aan, op tijd naar bed, want dan kunt u de situatie beter volhouden. De hele wereld rekent op u!’ Nee het zijn allang geen vrienden meer van me.

‘Enkelen kregen een riante plaats in de Quote500’.

Kijk eens naar de soms scherpe reacties van onze toeleverende bedrijven bij late betalingen. Zij hebben jarenlang geprofiteerd van de hardwerkende veehouderij in Nederland, zo veel zelfs dat enkelen een riante plaats kregen in de Quote500. Nu het even belabberd gaat en we even wat te laat zijn met het betalen van de rekeningen zijn de reacties niet mis. Koninklijke voerleveranciers roepen als eerste dat ze niet voor bank willen spelen. Daar is niets hoffelijks aan. Ik denk dat koningin Máxima, als warm pleitbezorger van microkredieten, zich rot schaamt.

Stijgende tarieven dienstverlening

Dan de dienstverlenende bedrijven. Die hebben hun tarieven de laatste twintig jaar met liefst 75% laten stijgen. Daar is het laatste jaar niets aan veranderd, maar nu willen ze u wel van dienst zijn om de broekriem aan te halen, door een liquiditeitsbegroting voor u op te stellen of uw kostenpatroon tegen het licht te houden. Een beetje adviseur durft zomaar €120 per uur te rekenen en is maar al te blij met nog meer regels en nieuwe wetten. Ze dragen u vast een warm hart toe… maar dit zijn niet mijn echte vrienden. Dienstverlenende coöperaties die vasthouden aan winstdoelstellingen en hun leden diep schokkend in de kou laten staan. Zelfs bij betalingsherinneringen geven ze aan dat bij het uitblijven van tijdige betaling ze geen werk meer voor u als lid willen doen.

‘Werkt die coöperatie nu voor mij of ik voor die coöperatie?’

Zo zetten wij de bedrijfsinspectie van CRV stil na een brutale betalingsherinnering. Het was altijd een leuke hobby, maar we kunnen wel even zonder. Werkt die coöperatie nu voor mij of ik voor die coöperatie? Uiteraard het laatste, alleen zijn we vergeten een fatsoenlijke vergoeding af te spreken.

Let goed op nu u het moeilijk heeft om iedereen op tijd te betalen: wie u nu steunen, begrip tonen of tarieven aanpassen, dát zijn uw echte vrienden.

Beheer
WP Admin