Boerenblog

19 reacties

'Wie u nu steunen, dát zijn uw echte vrienden'

Iedereen op tijd betalen is nu vaak lastig. Dus nu blijkt wie u in de kou laten staan en wie niet.

In slechte tijden leer je je vrienden kennen. Ik moest aan dat oude gezegde denken toen ik me, tegen beter weten in, aanmeldde voor het melkveehoudersprotest eind mei in Amsterdam. Dappere collega-veehouders die blijven strijden voor een beter inkomen voor ons allen. Echte vrienden!

Alle EU-landbouwministers (geen vrienden van me) waren in Amsterdam. Zij overlegden opnieuw over de crisissituatie in de landbouw. Bang voor een confrontatie met de protesterende boeren en gezichtsverlies, namen zij laf een achteringang.

Vertegenwoordigers agrosector

De actie kende een kleine opkomst, maar de hele Nederlandse pers was erbij. Ik stond met een mond vol tanden toen een journalist van De Telegraaf vroeg waar de vertegenwoordigers van de agrarische sector waren. Ik wist het niet en stelde me voor dat ze de actie elders volgden. Misschien stuurden ze een berichtje aan een verontrust lid: 'Haal uw broekriem nog maar eens aan, op tijd naar bed, want dan kunt u de situatie beter volhouden. De hele wereld rekent op u!' Nee het zijn allang geen vrienden meer van me.

'Enkelen kregen een riante plaats in de Quote500'.

Kijk eens naar de soms scherpe reacties van onze toeleverende bedrijven bij late betalingen. Zij hebben jarenlang geprofiteerd van de hardwerkende veehouderij in Nederland, zo veel zelfs dat enkelen een riante plaats kregen in de Quote500. Nu het even belabberd gaat en we even wat te laat zijn met het betalen van de rekeningen zijn de reacties niet mis. Koninklijke voerleveranciers roepen als eerste dat ze niet voor bank willen spelen. Daar is niets hoffelijks aan. Ik denk dat koningin Máxima, als warm pleitbezorger van microkredieten, zich rot schaamt.

Stijgende tarieven dienstverlening

Dan de dienstverlenende bedrijven. Die hebben hun tarieven de laatste twintig jaar met liefst 75% laten stijgen. Daar is het laatste jaar niets aan veranderd, maar nu willen ze u wel van dienst zijn om de broekriem aan te halen, door een liquiditeitsbegroting voor u op te stellen of uw kostenpatroon tegen het licht te houden. Een beetje adviseur durft zomaar €120 per uur te rekenen en is maar al te blij met nog meer regels en nieuwe wetten. Ze dragen u vast een warm hart toe... maar dit zijn niet mijn echte vrienden. Dienstverlenende coöperaties die vasthouden aan winstdoelstellingen en hun leden diep schokkend in de kou laten staan. Zelfs bij betalingsherinneringen geven ze aan dat bij het uitblijven van tijdige betaling ze geen werk meer voor u als lid willen doen.

'Werkt die coöperatie nu voor mij of ik voor die coöperatie?'

Zo zetten wij de bedrijfsinspectie van CRV stil na een brutale betalingsherinnering. Het was altijd een leuke hobby, maar we kunnen wel even zonder. Werkt die coöperatie nu voor mij of ik voor die coöperatie? Uiteraard het laatste, alleen zijn we vergeten een fatsoenlijke vergoeding af te spreken.

Let goed op nu u het moeilijk heeft om iedereen op tijd te betalen: wie u nu steunen, begrip tonen of tarieven aanpassen, dát zijn uw echte vrienden.

Laatste reacties

 • John*

  een boer betaald altijd, zal zich er voor uit de naad werken.. misschien dat t wat langer duurt maar t komt goed. als er niet meer betaald wordt heeft een van de crediteuren niet meer kunnen wachten en er de stekker uitgetrokken.

 • zon

  Zit wel een grote kern van waarheid in,maar van de andere kant waarom zou een andere klant bij een voercooperatie op moeten draaien voor iemand die het niet kan betalen.Volgens mij zijn er al wat wanbetalers en de nette betalers zijn de dupe van het te coulante beleid van de cooperatie.

 • ........

  ze zouden korting kunnen geven wanneer je zeg maar binen een week betaald

 • Bennie Stevelink

  Nog vijf maanden geduld, dan is Sinterklaas er weer! Dat is nog steeds de beste vriend van iedereen.

 • Eminem2010

  Crv is de grooste boeven instantie die er is . Maak je afspraken mee hou je aan en betaal je op 8 weken plaats van 4. Krijg je de dreig brieven waar de hond geen brood van lusten. Juist nu moeten de coöperaties de steun voor de boer zijn. Ze kunnen gemakkelijk aan kapitaal komen en lage rentes. Juist de zpper die op het erf komt waarvan een gezin iedere maand moet eten is begripvol en denkt mee over kosten reductie. Als een boer niet betaald is dat vaak omdat het niet kan niet omdat die niet wilt.

 • Bennie Stevelink

  Betalingsproblemen regel je met de bank en niet met toeleveranciers of dienstverleners.

 • Gruun as grês

  Wat een kleinzielig blog is dit zeg! Als je producten of diensten afneemt weet je van te voren wat het kost en dat je moet betalen... Heb je het geld niet dan moet je geen zaken doen!! Als melkveehouderij hebben we voor deze slechte tijd 2 beste jaren gehad waar iedereen de kans had een beste buffer op te bouwen. Dan moet je nu niet gaan janken dat er geen geld is en de toeleveranciers maar coulance moeten tonen! ( waar ze na een telefoontje over de situatie meestal ook nog wel bereid toe zijn!)

 • alco1

  Wie u nu denkt dat ze u kunnen steunen, zouden dat in het verleden ook gedaan hebben , met als gevolg dat ze het nu niet zouden kunnen.
  Je kunt het ook anders zeggen. Mensen met geld zijn altijd het zuinigst. De conclusie is dan: Waarom zijn ze rijk, ja omdat ze altijd zuinig waren.

 • pinkeltje

  Je hebt voerleveranciers en financieringsinstellingen. Die moet je niet met elkaar verwarren. En dat het af en toe beiden boeven zijn, dat zou zomaar kunnen. Welkom in de wereld van de vrije ondernemers!

 • kalkar

  Rhf, zo is het en niet anders. Trouwens, een beetje koeieboer pakt zo maar een 25000 euro subsidie, krijgen vele andere boeren ook niet. En dan nog durven te klagen, schaam je...

 • massy

  Maar hoe kan het in deze tijd anno 2016 zo zijn dat we als agrarische sector het niet voor elkaar hebben dat WE zelf een rekening kunnen sturen naar onze afnemers want dat gaat nergens over (maar ja dan waren onze producten misschien ook wel 75% gestegen).nu leveren we gewoon en je moet maar zien wat je krijgt betaald.

 • Farmer4life2

  Ach, ze zijn je vrienden zolang je betaalt. Even iets langer wachten, 30 dagen ofzo geen probleem.

  Maar als er structureel niets veranderd aan de prijs, dan kun je niet meer dan dat of bijlenen/aflossing stopzetten. Ik vind het een rare wereld.

  Uiteindelijk heb je niet minder liters of minder opbrengsten, ja alleen door de prijsvorming.

 • haj146

  Helemaal mee eens. Ze hoeven geen bank te spelen maar een half jaar achter lopen met betaling bij voerboer accountant dierenarts moet geen probleem zijn. De periferie verdient bakken geld ( loonwerk uitgezonderd) rijden dikke auto's alleen omdat wij zo gek zijn voor noppes te werken. Indirect zijn zij ook afhankelijk van melk/varkensprijs. Om dan nog net zulke tarieven en winsten te maken is geen eerlijke situatie. Als alle veehouders er de brui aan moeten geven hebben ze helemaal niks!!

 • parnas

  Zeg collega boeren. Kijk eens in de spiegel. Mopperen op al degene die je niet snel genoeg kunt betalen is erg kort door de bocht. Zij denken ook die boeren hebben dikke trekkers, dikke auto's en nog meer van die dikke machines. Bij hun moet de schoorsteen ook roken.
  Mopper meer op de waterschappen met hoge waterschapslasten en gemeentes met hun jacht naar meer geld via de OZB. Daar lijkt geen eind aan te komen en wel steeds eerder in het jaar al hun centjes al binnen hebben.

 • boevermans

  Het schijnt langzamerhand normaal te worden dat boeren onderaan de keten bungelen en voor
  de verliezen opdraaien. Onze cooperaties zijn in dat opzicht al lang geen bedrijven
  meer die het verlies delen, maar alleen gaan voor de winst. Het gaat om het volume. Hoe minder leden hoe beter.

 • Farmer4life2

  Hoe zit het met de betalingscondities van o.a de supers, overheid? Voor 120 dagen betaald krijgen is hoogst uitzonderlijk.

  Natuurlijk moet je je verantwoordelijkheid nemen als het echt uit de klauwen loopt. Maar Zolang het voorjaar de piek is en december, januari de cash verhogers zijn. Komt het wel goed.

 • mtseshuis

  Hoe dreigender en sneller de aanmaningen op de mat vallen (oa Eurofins), hoe verder de rekening onderop de stapel komt en de vertegenwoordiger van betreffende firma thuis kan blijven met de mededeling "zoek maar een andere klant".
  Loonwerkers moet je direct betalen, die werken er tenminste net zo hard en dag en nacht voor!

 • 344412

  Gewoon betalen, en anders in overleg. Terecht dat CRV herinnering stuurt. Jan slaat plank flink mis.

 • Koen Franken

  @Farmer4life2 , daar heb je helemaal gelijk na 120 dagen betalen slaat helemaal nergens op , alles wat er bij de supers in de winkel staat is nog niet betaald , maar krijgt men wel meteen de opbrengsten daarvan . Maar de toeleveranciers die hebben hier wel mee in toegestemd , staat gewoon in het leveringscontract .

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.