Boerenblog

9 reacties

'Welke steun krijgt een jonge boer?'

'De politiek vindt dat we in aanmerking komen voor extra ondersteuning. De praktijk leert echter anders.' Als je steun aanvraagt voor een jonge agrarisch ondernemer, blijkt de praktijk namelijk weerbarstig, schrijft columnist Marja Kwekkeboom.

Al jaren vergrijst de agrarische sector. Politici zijn het er zelfs over eens dat te weinig jongeren een agrarisch bedrijf kunnen overnemen. Daarom zijn er extra maatregelen voor jonge landbouwers. Maar de praktijk is weerbarstig.

Nationale reserve voor jonge landbouwers

Extra steun voor de jongeren is zeker zinvol. Die steun bleek er te zijn bij het invullen van de Gecombineerde opgave van vorig jaar. We konden aankruisen: 'Betalingsrechten aanvragen en een beroep doen op de Nationale reserve voor jonge landbouwers.' We hebben even getwijfeld. Welke voorwaarden komen erbij kijken, wat haal je je op de hals? Maar ja, de regeling is er en in onze vennootschap hebben we een opvolger die tot de doelgroep behoort, dus aanvragen is logisch.

Late betaling toeslagrechten en geen voorschot ...

In 2013 en 2014 ontvingen we de betaling van de toeslagrechten in december, maar dat zou het ministerie niet lukken in 2015. Te veel nieuwe regels en controles waren de oorzaak. Een voorschot kregen we ook niet. Helaas geen geld in december, en ook niet in januari, niet in februari, niet in maart...

... Terwijl wel investeringen waren gedaan

Het werd langzamerhand toch wel vervelend, want we hadden wel investeringen gedaan, zoals een (jonge) ondernemer hoort te doen. We konden het geld goed gebruiken. Maar nee, vanwege de aanvraag voor de jonge landbouwersbijdrage, waren extra controles nodig.

Het ministerie wil dat ondernemers toekomstgericht denken, planmatig werken, open staan voor de samenleving en alle correspondentie op tijd via internet inleveren, ondanks trage verbindingen op het platteland. Te laat inleveren betekent onmiddellijk een boete of korting.

En het ministerie zelf? De medewerkers hebben het druk, er zijn veel regels, ze doen hun best en binnen enkele maanden is echt alles afgehandeld. Ja, heel zakelijk en ondernemend en toekomstgericht. En intussen wachten duizenden boeren op hun geld.

Te laat zaken inleveren bij het ministerie betekent direct een boete of korting. En het ministerie zelf? Medewerkers doen hun best en binnen enkele maanden is echt alles afgehandeld. Heel zakelijk en ondernemend ...

Dan komt een brief van RVO

En dan, half april, een brief van RVO, de uitvoerende dienst van het ministerie. Betreft: 'Beslissing afwijzing betalingsrechten uit de Nationale Reserve 2015', want: 'de jonge landbouwer heeft voor 1 januari 2010 (gedeeltelijk) op eigen naam of voor eigen risico, zeggenschap gehad over een rechtspersoon met landbouwactiviteiten'.

'Deze afwijzing slaat echt nergens op'

We staan perplex. Onze bedrijfsopvolger is in 2011 tot de vennootschap toegetreden en heeft daarvoor geen bedrijf gehad. Deze afwijzingsreden slaat echt nergens op. Het lijkt er sterk op dat RVO voor eind april alle aanvragen afgehandeld moest hebben, omdat dat aan de Tweede Kamer is beloofd. Dan kun je als medewerkers niet anders dan iedereen een brief sturen met een afwijzing. Zo voldoe je aan je opdracht en de jonge agrariërs kunnen binnen 6 weken bezwaar maken, dus houd je komende tijd ook nog werk. Ik hou niet van complot-denken, maar deze ervaring stimuleert het wel.

Het lijkt er sterk op dat RVO voor eind april alle aanvragen afgehandeld moest hebben. Dan kun je als RVO-medewerker niet anders dan afwijzingen versturen. Dan voldoe je aan je opdracht en als jonge agrariërs dan bezwaar maken binnen 6 weken , hou je de komende tijd nog werk ook.

Er is toch geld voor jongeren? Laat dat dan ook een keer bij hen terechtkomen!

Intussen hebben we de Gecombineerde Opgave 2016 ingediend. Na enige aarzeling hebben we toch maar weer aangekruist: 'Betalingsrechten aanvragen uit de Nationale reserve voor jonge landbouwers.' Er is toch geld beschikbaar voor jongeren? Laat dat dan ook een keer bij hen terechtkomen.

Laatste reacties

 • Ja ja

  Heel herkenbaar. Ook wij hebben betalingsrechten aangevraagd met de nationale reserve voor jonge landbouwers. Ook afgewezen om dezelfde reden terwijl dit helemaal niet klopt. Bezwaar gemaakt. Nu een brief gekregen dat ze nog eens 6 weken nodig hebben om alles uit te zoeken. Echt ambtenaren.

 • Eminem2010

  Zelfde verhaal hier meegemaakt.

 • gerben77

  Herkenbaar !

 • J.W. de Kloet

  bij ons ook uit eindelijk wel gekregen in juni. toch belachelijk dat je de nieuwe aanvraag al ingediend moest hebben en die van 2015 nog geen eens betaal heb gehad. moet jij een proberen met een factuur van rvo!!!

 • farmerbn

  De Nationale Ombudsman is er in dit soort gevallen. Ook een telefoontje naat De Telegraaf is wel grappig. Natuurlijk wel annoniem want die ambtenaren lezen die krant misschien ook wel. Het kan best anders: Hier in Frankrijk heb je altijd het bedrag voor sinterklaas in huis met vaak een voorschot in september/oktober.

 • Can

  De opvolger krijgt genoeg steun door bedrijf over te nemen voor familie waarde .
  Waar komt die steun terecht , de opvolger geeft het toch uit .
  Om gelijke waarde voor landbouw te creëren in de wereld ,zou er geen steun gegeven moeten worden .
  Subsidie steunt de economie , want daar komt het terecht .
  Uit ervaring weet ik dat zonder "steun" te boeren prima kan , en er wordt minder geklaagd .

 • agro1

  het gas is op

 • Koeienboer

  Het zijn en blijven ambtenaren. Ik heb mijn nieuwe rekeningnummer aan de belastingdienst doorgegeven in april. Alle (auto) belasting wordt netjes afgeschreven. Maar nu ik BTW terug moet krijgen, hebben ze opeens geen rekeningnummer van mij! Terwijl het op de site onder 'mijn belastingdienst' netjes vermeld staat... Turkije een dictatuur en Nederland een .......

 • vandenbrandcv1

  De beleidsregel met de voorwaarden zoals de blokkerende werking van meer dan 25000 euro is pas na 15 april 2015 bekend gemaakt. Het is een onredelijke voorwaarde die bijna in geen een standaard mts vof akte zit, waardoor de steun aan jonge boeren een papieren tijger is waar niemand recht op heeft als ze niet aan de bel trekken.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.