Redactieblog

6 reacties

'Veehandelaar is geen klankbord voor boer'

Volgens Andries Kingma, voorzitter van de Veehandelaren, is de veehandelaar klankbord van de boer. Dat stelde hij bij het 100-jarig bestaan van die club. Ik geloof er niets van.

"Je ziet het weer door een zwarte bril", reageert Hanna. "Op veel boerenbedrijven is de veehandelaar nog steeds een graag geziene gast. Hij is één van de weinigen die het boerenerf nog bezoekt. Logisch dat die voorzitter dat zegt bij het 100-jarig bestaan. Ze willen de waarde van hun eigen club in de etalage zetten."

'De veehandelaar op de markt doet slechts wat voorwerk. Het is een verdwijnend beroep'

"Wat is die waarde dan?", vraagt Hans. "Je komt toch niet aan met het verhaal van de prijsvorming op die paar markten die er nog zijn? Dat is grote onzin. De slachterijen bepalen de prijs. En die prijs komt tot stand door vraag van de consument en aanbod van de boer. De veehandel is niet meer dan een tussenschakel, die alleen maar geld kost. De voornaamste functie van de veehandelaar is het formeren van uniforme groepen dieren, die naar de slachterij kunnen. De prijs staat dan al vast. De veehandelaar op de markt doet slechts wat voorwerk. Het is een verdwijnend beroep. Een groep prima mensen met grijs haar of een kaal hoofd, die zichzelf en een illusie in stand houdt. Daar is niks mis mee, zolang boeren dat willen betalen. Want elke veehandelaar die bij je op de koffie komt, moet je dat uur weer betalen.”

"En de klankbordfunctie dan?", probeert Hanna.

'Een veehandelaar praat de boer naar de mond. Hij vertelt wat de boer wil horen'

Je reinste flauwekul. Volgens Andries Kingma adviseert de veehandelaar de boer en beantwoordt zijn vragen over voer, grond en diergezondheid. "Hij is de vertrouwensman van de boer."

Een prima verkooppraatje van een verdwijnend beroep, maar het klopt niet. De veehandelaar is een gast aan tafel die de nieuwtjes en roddels over de streek en boeren vertelt. Dat interesseert de boer. Maar een klankbordfunctie? Vergeet het maar. Een veehandelaar praat de boer naar de mond. Hij vertelt wat de boer wil horen. Elke boer is anders, dus bij elke boer een ander verhaal. Niks op tegen. Maar maak mij niet wijs dat hij een klankbordfunctie vervult, waarvan de boer kan leren.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  t glas is halfvol of halfleeg. Dus alle vee maar naar de VION........? of misschien een staatsorgaan al dan niet EU aangestuurd, met natuurlijk een flink aantal ambtenarenjobs, de salarissen houden we dan in op de opbrengstprijzen.

 • corvanbakel1

  DE mensen van Vion moeten toch ook een salaris hebben en de handel ook !!

 • farmerbn

  Personeel mag je niet per kg of per koe betalen. Slachterijen gebruiken dus veehandelaren die wel zo betaald worden. Als pesoneelsleden van bv vion alle boeren langsgaan om vee te kopen is dat onbetaalbaar. Dat handelaren marge nemen is een feit maar alles door personeel laten uitvoeren is zeker zo duur. Echter veehandelaren zijn geen klankbord voor de boer en praten de boer naar de mond.

 • Bennie Stevelink

  Ik ben het grotendeels met Vergaderboer eens. De veehandelaar van vroeger is niet meer. De veehandelaren die nog een zinvol bestaan hebben zijn veecollecteurs geworden voor de slachterijen of exporteurs. Het zijn in feite zelfstandig werkende veecommissionairs. Ze zijn te vergelijken met de zelfstandige voerdealers van Forfarmers: mensen met een eigen bulkwagen die voor eigen rekening Forfarmersvoer doorverkopen.
  Ook Vion maakt gebruik van "veehandelaren" bij de aanvoer van varkens: zelfstandige collecteurs die volgens vaste afspraak een bepaalt volume leveren.

  Een goede veehandelaar heeft gevoel voor psychologie. Hij zal de boer het gevoel geven dat hij hem hoger inschat dan andere boeren. Sommigen zijn daar gevoelig voor waardoor een bepaalde hechting ontstaat. Als gevolg van deze hechting WIL de boer de handelaar vertrouwen, ook als alle signalen op rood staan.

 • agro1

  voor het incidentele schaapje enzo is een rondreizend koopman onmisbaar, maar of dit een houdbaar businessmodel is; wellicht enigszins twijfelachtig. wat betreft klankbord: niet wezenlijk verschillend van andere erfbetreders/vertegenwoordigers. ken hun belang en je weet hun verhaal, niks mis mee, maar doorgaans voor kennisgeving aannemen en zelf denken. de oude Grieken en Romeinen wisten het al: de godheid die fungeerde als boodschapper van de goden (altijd een al dan niet waargebeurd verhaal te vertellen) en de beschermer van handel en dieven was dezelfde. het godenlandschap heeft zich sindsdien enigszins gemoderniseerd, maar sommige dingen zijn erreg persistent. feed the world and starve.

 • hansvanbergen

  De veehandelaar wordt ook betaald door de slachterij dus die heeft een winstgevender bisnis model dan de boer. Behalve roddelen kun je ook de koeien bespreken. Is ie al zwaar genoeg? Kan ik beter een koe kopen? Naar welke slachterij kan deze koe het beste?

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.