Foto: Harrij Onstein RundveeOpinie

‘Plattelanders kunnen lichamelijk tegen een stootje’

Het rapport over intensieve veehouderij en gezondheid zal tot maatregelen leiden.

Het rapport over de relatie tussen gezondheid en intensieve dierhouderij leidt tot veel beroering. Varkenshouders en pluimveehouders voelen het als een volgende aanval op hun bedrijf. Alsof er een complot tegen de intensieve veehouderij bestaat. Meestal bestaan complotten niet, en ook nu is verstandig reageren beter dan complotdenken. Het onderzoek waar het om gaat is uitgevoerd door het RIVM, de universiteit van Utrecht en het Nivel. Niet de minsten, dus. Het onderzoek is aangevraagd door twee ministeries, VWS en EZ.

Degelijk rapport

Het is bepaald geen vluggertje geweest, het onderzoek is al gestart in 2009. Ik heb het rapport doorgebladerd en ik moet zeggen: het ziet er degelijk uit. Er wordt zelfs nagegaan of de door omwonenden ingevulde afstand tot het dichtstbijzijnde bedrijf wel klopt. Vaak niet dus. Mensen die dichtbij zeggen te wonen, wonen feitelijk toch wat verder weg, en mensen die op grote afstand zeggen te wonen, overschatten de afstand juist.

Het onderzoek is gebaseerd op grote aantallen waarnemingen. Het mooie daarvan is dat je al snel significante verbanden vindt, als ze er zijn. Het minder mooie is dat je dan nog niet weet of die verbanden belangrijk zijn. Daar heeft het rapport wel een beetje last van.

Extra weerstand op het platteland

In de media werd erg opgewonden gereageerd op de resultaten. Ik heb er de samenvatting van het onderzoek zelf eens naast gelegd. De onderzoekers zeggen dat aantoonbaar is dat nabije intensieve veehouderij blootstelling aan allerlei ongezonde stoffen oplevert. Ze zeggen vervolgens dat die stoffen globaal genomen meestal NIET aantoonbaar tot meer gezondheidsklachten in de buurt leiden. Maar bepaalde groepen, die al ziek zijn, hebben wel meer gezondheidsklachten. En de longfunctie van de omwonenden is ook kleiner. Ze zeggen ook dat er nog veel meer onderzoek nodig is. En ze zeggen dat de nabijheid van potentieel ongezonde stoffen tot verhoogde weerstand tegen bijvoorbeeld astma lijkt te leiden. Astma komt dus juist minder vaak voor nabij varkens en kippen. Plattelanders kunnen lichamelijk tegen een stootje, ze bouwen extra weerstand op.

Niet alles verbieden

Gelukkig reageerde de staatssecretaris met de opmerking dat niet alles dat gevaar voor de volksgezondheid oplevert, ook meteen verboden moet worden. Want er zijn ook andere belangen in het spel. Hij noemde in dat verband het wonen vlakbij drukke wegen. Ook dat levert fijn stof en gezondheidsproblemen op, maar is geen reden om alle autoverkeer te verbieden. Wel is het een reden om aan schonere auto’s te werken, om snelheidsbeperkingen in te voeren, en om beter te isoleren. En iets dergelijks zal er ook met de intensieve veehouderij gebeuren. Niet verbieden, maar aanpassen. Maar niet te veel, want dan neemt de weerstand van de omwonenden af.

Beheer
WP Admin