Commentaar

14 reacties

'Oorverdovend stil rondom naleving grondgebondenheid'

Vanuit RVO is het erg stil rondom de naleving van de AMvB grondgebonden groei melkveehouderij.

De AMvB grondgebonden groei melkveehouderij moest de groei van de veestapel verhinderen. In potentie zou die zelfs moeten leiden tot een geringe krimp, omdat de veestapel bij het afkondigen ervan - 30 maart 2015 - groter was dan die in de uitgangssituatie, de gemiddelde veestapel van 2014.

Minstens 100.000 koeien meer

Ruim een jaar na het afkondigen van de AMvB is duidelijk dat deze in de praktijk nog niks stuurt. De boete van €440 per koe blijkt niet afschrikwekkend genoeg, of onvoldoende bekend bij de veehouders. Er zijn nu namelijk minstens 100.000 koeien meer dan de gemiddelde veestapel van 2014. Slechts een klein deel daarvan zit op bedrijven die onder de AMvB nog mochten groeien zonder extra grond onder het bedrijf te schuiven. De rest is naar het lijkt grotendeels illegaal. Naar het lijkt, want alleen RVO kent de exacte grondpositie van alle bedrijven.

Wat nu? Het jaar is al ruim voor de helft voorbij. Met een druk op de knop kan RVO de veebezetting - de I&R-gegevens - matchen aan de Gecombineerde opgave, dus het aantal hectare dat een bedrijf heeft in 2014 en 2016. De bedrijven met een stevige uitbreiding in dieraantallen zonder extra grond aan te trekken hebben nog niet eens een brief gehad waarin ze daarop worden gewezen. Formeel hoeft RVO dat ook niet te doen. RVO kan pas verbaliseren als 2016 is verstreken. Maar het oorverdovende stilzwijgen vanuit de overheid van de huidige, pak ‘m beet, 75.000 illegale koeien wijst er niet bepaald op dat het ministerie van EZ veel waarde hecht aan naleving van deze AMvB.

'Menigeen wacht wel op het schikkingsvoorstel'

Ja, iedere Nederlander hoort de wet te kennen. Elke melkveehouder, zeker die groeide sinds 2013 of groeiplannen heeft, kent ook echt wel de hoofdlijnen van die AMvB. Maar het naleven ervan? Zolang onder veehouders geen rumoer is over controles, waarschuwingen en handhaving, wacht menigeen wel op het schikkingsvoorstel dat in 2017 of 2018 op de deurmat valt. Daarna volgen bezwaar en beroep, uiteindelijk in 2019 een rechtszaak, met grote kans op een voorwaardelijke veroordeling of een kleine geldstraf. Zo ging het immers ook bij andere regelingen.

Lees meer over de Gecombineerde opgave in dit dossier.

Laatste reacties

 • boerderij12

  die AMvB is ook nog best ingewikkeld ,dus ik denk dat de nvwa en rvo hier helemaal in vast lopen

 • alco1

  Slechte opvoeding geeft probleem kinderen.
  Zo heeft de boer ook weinig vertrouwen in de regelgever.
  Het kan zo maar weer iets anders worden.
  Zo kan de boer die veel meer koeien heeft dan in 2014, door de datum 2juli 2015 nog wel spekkoper blijken te zijn.

 • 5537

  de kringloopwijzer telt toch ook mee met bex voordeel op fosfaat.

 • snufferman

  Zolang ze niks zeggen kunnen ze dik geld opstrijken 75000 maal 440 is toch 33 miljoen

 • iptho1

  Gewoon door doen dan ben je spek koper.
  je hebt je toch aan de geldende regels gehouden.
  je mest verand woord af gezet.

 • .....

  Is de invoering van de AMVB grondgebondenheid wel eens juridisch haalbaar?

 • j.verstraten1

  Laat er geen twijfel over bestaan, en vergeet even het aantal koeien: elk bedrijf dat meer FOSFAAT uit MEST produceert in 2016 tov 2014 (forfaitair) heeft ook meer ( afhankelijk van de intensiteit vh bedrijf)PLAATSINGSRUIMTE nodig, op grond op meitelling aanwezig. Tenzij hij tijdig een contract heeft gesloten met een mestverwerker (met aanvullende voorwaarden) en dat zijn er maar ongeveer 250 die daarvoor in aanmerking komen.
  Een boete van 440€ per koe is nog maar het begin en met de huidige melkprijs onverantwoord. Een bexvoordeel kan meegenomen worden.

 • wouterschimmel

  Het sommetje van Robert Bodde is veel te kort door de bocht. Veel boeren hebben grond bijgepacht, jongvee uitbesteed of werken aan een groter BEX voordeel. Hoe reken je zo makkelijk uit dat al die koeien er teveel zijn Robert?

  In veel gevallen kun je met 1 ha extra al 8 koeien meer houden. met wat geschuif met grond komt er veel ruimte.

  Daarnaast hebben bedrijven die in 2014 een goede BEX hadden vaak nog heel veel ruimte voor groei. dit zijn vaak juist intensieve bedrijven.

  Kortom , De berekening zit zo ingewikkeld in elkaar dat het onmogelijk is hier in het algemeen wat van te zeggen, volgens mij doet Robert dat wel..

 • Nick1983

  Als je de grond opnieuw hebt laten bemonsteren en je fosfaat is omlaag gegaan, krijg je daardoor zomaar heel wat meer plaatsingsruimte. Zonder da je dr iets voor hebt hoeven doen. Voor de echte grote groeiers geen oplossing, maar voor de boeren die een paar dieren meer hebben wel.

 • pieterfranken1

  Juist wouterschimmel. Veel bedrijven hebben terdege wel wat geregeld en hebben dat ook duur moeten doen. enkele ha kan al behoorlijk wat plaatsen opleveren. Zoals Robert het schrijft hebben de meeste boeren het niet op orde, ik denk dat de meeste boeren het wel op orde hebben en de overheid heeft meer vertrouwen in de melkveehouders als het blad de boerderij waarschijnlijk

 • Nick1983

  Daarnaast zijn er heel veel boeren die voor 2014 hun fosfaat gehalten in de grond nooit hebben opgegeven bij de gecombineerde opgave. Bij deze boeren is RVO bij het toekennen van de melkveefosfaatreferentie dan uitgegaan van de hoogste fosfaat categorie -> dus weinig plaatsingsruimte -> dus meer melkveefosfaatreferentie. Als die zelfde boeren nu wel rekenen met lagere fosfaatgehaltes in de grond, krijgen deze boeren daar flink veel extra ruimte door.

 • erardus1

  Het gaat er niet om waar Nederland totaal staat. De vraag is of de individuele veehouders hun bedrijfssituatie goed in beeld hebben. Elke dag langer dat je te veel vee hebt moet je er meer op ruimen om over het jaar goed uit te komen.

 • Voort Gang

  De melkveehouderij krijgt nu eenmaal meer rechten dan de varkens houderij.

 • koestal

  van Dam zit in de shit !

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.