Redactieblog

9 reacties

'Keurentjes hoeft zich niet te vervelen'

De Raad van Commissarissen (RvC) van Royal FrieslandCampina (RFC) overziend, was er ook maar één die voorzitter kon worden. Frans Keurentjes. Hij is gepokt en gemazeld in diverse bestuurlijke circuits, bedrijfsleven, belangenbehartiging en politiek.

Keurentjes gaat de RvC voorzitten. Over zijn kwaliteiten bestaan geen twijfels; hij heeft kennis van zaken, is een persoonlijkheid en heeft voldoende uitstraling. Keurentjes gaat moeilijke discussies niet uit de weg, benoemt wat benoemd moet worden en is een ervaren gesprekspartner voor directie en management. Hij neemt geen blad voor de mond. De RFC-leden krijgen aan Frans een beste voorzitter. Eerder wat 'klei-Gronings' dan 'Gelderse goedheid'.

Monovergisters

Voor hem is er voldoende werk bij RFC. Eerst moet Joostens idee over monovergisters worden gecorrigeerd. Hoe kun je bodemvruchtbaarheid zoveel geweld aandoen door organische stof te verbranden, terwijl onze gronden het zo nodig hebben? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de retail hierachter zit, die dit afdwingt om RFC in 2020 milieuneutraal te laten produceren. Anders zou een verstandig man als Joosten zoiets niet propaganderen.

Discussie over kwantumtoeslag

Coöperatief komt er nog een discussie over kwantumtoeslag. Toen Friesland Coberco de redding van Campina werd, kon dat alleen wanneer de absurde kwantumtoeslagregeling van Campina 'part of the deal' zou zijn. Later werd die regeling goed bijgesteld. Nu wil men de regeling overboord gooien. Daarvoor heeft RFC 'one man, one vote' geïntroduceerd. Nu is daarvoor vrij baan. De kwantumregeling behoort volgens mij gebaseerd te zijn op objectieve kostentoerekening van transport.

'RFC is slachtoffer van de eigen regierol'.

Kort geleden is er een contract met de Aldi en de Lidl afgesloten voor de tweede helft van dit jaar. En ja hoor: die ondertekenaars van het weideconvenant hebben 6 tot 8 cent per liter minder bedongen. Wel eisen stellen aan leveringscondities, maar geen consequenties stellen. En RFC volgt dit slaafs. Sterker nog: RFC is slachtoffer van de eigen regierol. Zie de actie van milieudefensie. Wederom in de tang van de marketing.

Opheffen van vertrouwenscommissie

Een eerste klus voor Keurentjes is het opheffen van de vertrouwenscommissie. Over deze commissie hangt een waas van vriendjespolitiek. Het model functioneert onvoldoende, is niet transparant en werkt corruptie in de hand. Laat een extern bureau kandidaten screenen, zet er 3 op de kieslijst en laat de leden(raad) stemmen; dat is elementair.

Laatste reacties

 • mtseshuis

  Spijker op zijn kop!

 • mtspopken

  Als ik het goed begrepen heb wil van Weperen bij de kwantumtoeslagberekening dus nu ook rekening houden met afstand tot fabriek, gehalten in de melk e.d. En niet alleen naar de hoeveelheid liters.

 • ........

  volgende keer maar weer een column over het Nordwin college...

 • Farmer4life2

  Ik ben het niet altijd met je eens, maar nu zeker wel!!

 • j.verstraten1

  Als schrijver en reageerders eens kijken op duurzamezuivelketen.nl ( het best bewaarde geheim voor melkveehoudend nederland) dan worden sommige keuzes ineens een stuk begrijpelijker. Zeker met in het achterhoofd dat een stijging van het aantal koeien het behalen van de doelen niet bepaald vergemakkelijkt en verdergaand ingrijpen van de overheid aanmoedigd. Daar zit ook niemand op te wachten.Er speelt veel meer dan fosfaat.

 • DJ-D

  @j.verstraten als nzo zulke doelstellingen heeft afgesproken fijn, maar dan moeten ze daarover ook de regie houden. Individuele boer kan hier niets tegen doen. Alle half volle stallen vergunningen die verleend zijn, banken die raak financierden vee dat geimporteerd werd, dit raakt nu iedereen. Niks duurzame keten. Tis perverse graaierij en ikke ikke ikke

 • Broer

  We zullen het zien met Frans.
  Er is een verzekeringsmaatschappij met de reclametekst; 'Als je maar lang genoeg gewoon blijft wordt je vanzelf bijzonder '. Vervang 'gewoon' door 'zitten' en ziedaar de kroon op een cerrierre van meer dan 20 jaar (!) in de zuivel.
  Desalniettemin gefeliciteerd.
  Over (mono-)vergisters; volgens mij wordt allen de vrijgekomen methaan verbrand ( en daarbij omgezet in energie) en niet de organische stof.
  De kwantumtoeslag mag ook wat mij betreft vervangen worden door een systeem van eerlijk kosten toerekenen.
  Dat het ene lid logistiek gezien gunstiger woont dan de ander is binnen de cooperatie een geaccepteerd solidariteit.
  Laten we dat zo houden.

 • pinkeltje

  Als er bij vergisten geen organische stof wordt omgezet waar komt dan de C-component in het methaan (CH4) vandaan?

 • cornelis 22

  Organische stof ja, maar het ging toch om de mineralen en met name p2o5

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.