Foto: Mark Pasveer RundveeOpinie

‘Keurentjes hoeft zich niet te vervelen’

De Raad van Commissarissen (RvC) van Royal FrieslandCampina (RFC) overziend, was er ook maar één die voorzitter kon worden. Frans Keurentjes. Hij is gepokt en gemazeld in diverse bestuurlijke circuits, bedrijfsleven, belangenbehartiging en politiek.

Keurentjes gaat de RvC voorzitten. Over zijn kwaliteiten bestaan geen twijfels; hij heeft kennis van zaken, is een persoonlijkheid en heeft voldoende uitstraling. Keurentjes gaat moeilijke discussies niet uit de weg, benoemt wat benoemd moet worden en is een ervaren gesprekspartner voor directie en management. Hij neemt geen blad voor de mond. De RFC-leden krijgen aan Frans een beste voorzitter. Eerder wat ‘klei-Gronings’ dan ‘Gelderse goedheid’.

Monovergisters

Voor hem is er voldoende werk bij RFC. Eerst moet Joostens idee over monovergisters worden gecorrigeerd. Hoe kun je bodemvruchtbaarheid zoveel geweld aandoen door organische stof te verbranden, terwijl onze gronden het zo nodig hebben? Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de retail hierachter zit, die dit afdwingt om RFC in 2020 milieuneutraal te laten produceren. Anders zou een verstandig man als Joosten zoiets niet propaganderen.

Discussie over kwantumtoeslag

Coöperatief komt er nog een discussie over kwantumtoeslag. Toen Friesland Coberco de redding van Campina werd, kon dat alleen wanneer de absurde kwantumtoeslagregeling van Campina ‘part of the deal’ zou zijn. Later werd die regeling goed bijgesteld. Nu wil men de regeling overboord gooien. Daarvoor heeft RFC ‘one man, one vote’ geïntroduceerd. Nu is daarvoor vrij baan. De kwantumregeling behoort volgens mij gebaseerd te zijn op objectieve kostentoerekening van transport.

‘RFC is slachtoffer van de eigen regierol’.

Kort geleden is er een contract met de Aldi en de Lidl afgesloten voor de tweede helft van dit jaar. En ja hoor: die ondertekenaars van het weideconvenant hebben 6 tot 8 cent per liter minder bedongen. Wel eisen stellen aan leveringscondities, maar geen consequenties stellen. En RFC volgt dit slaafs. Sterker nog: RFC is slachtoffer van de eigen regierol. Zie de actie van milieudefensie. Wederom in de tang van de marketing.

Opheffen van vertrouwenscommissie

Een eerste klus voor Keurentjes is het opheffen van de vertrouwenscommissie. Over deze commissie hangt een waas van vriendjespolitiek. Het model functioneert onvoldoende, is niet transparant en werkt corruptie in de hand. Laat een extern bureau kandidaten screenen, zet er 3 op de kieslijst en laat de leden(raad) stemmen; dat is elementair.

Beheer
WP Admin