Redactieblog

"In overleg’ met de bank'

Gedwongen bedrijfsbeëindiging heeft twee kanten. Houd daarbij oog voor elkaar als mens.

Een aantal boeren voelt zich de afgelopen tijd al behoorlijk in de kou staan. En voor een deel daarvan staat een hete zomer voor de deur. Als de nota’s zich opstapelen en het melkgeld iedere maand weer tegenvalt, krijg je het wel warm. Hoe ga je hier mee om? En voor anderen biedt dit wellicht kansen.

Gedwongen staking

De eerste melkveehouders hebben inmiddels ‘in overleg met hun bank’ besloten om het bedrijf te verkopen. Niet iedere ondernemer voelt het in deze fase als een wederzijds overleg. Dat kan ik mij heel goed voorstellen. In deze fase komt er veel emotie bij kijken. En naast emotie staat je eigen identiteit op het spel. Je hebt je altijd voorgesteld als: “Ik ben Willem en ik ben boer.” Als dat laatste woord weg valt, wat blijft er dan van jezelf over? Geen wonder dat de gemoederen hoog op kunnen lopen.

In zo'n proces van 'gedwongen' staking is het belangrijk om samen te werken als ondernemer, bank, accountant en andere betrokkenen. Het gaat dan om een oplossing. Niet voor één partij, maar de beste oplossing voor alle betrokkenen. Een belangrijke eerste stap is met elkaar in gesprek gaan over ieders wensen. En niet te lang stil blijven staan bij wat je niet wilt.

Gedwongen verkoop is voor de verkoper een zwaar gelag, voor de koper een kans. Foto: Martijn ter Horst
Gedwongen verkoop is voor de verkoper een zwaar gelag, voor de koper een kans. Foto: Martijn ter Horst

Het kost tijd

Wat betreft je eigen identiteit: die hangt niet af van boer zijn. Laat ik dat voorop stellen. Het is wel een zoektocht naar jezelf. Het is voor mij inmiddels vijftien jaar geleden dat ik de boerderij moest stoppen (oké, wegens een medisch verhaal; dat is anders). Uit ervaring kan ik zeggen dat het tijd kost en in het begin niet altijd makkelijk is. De kunst is om in deze periode de kansen om je heen niet te vergeten.

Over kansen gesproken: opeens komt het bedrijf van de buren te koop. De manier waarop had je vast graag anders gezien. Maar de kans ligt er. Bij zo’n aankoop is het heel belangrijk om goed te rekenen en je grenzen te verkennen. In de huidige kostenstructuur trekt menigeen al snel de conclusie dat het wel kan. Maar hoe ziet het plaatje er uit als op de bestaande financiering de rekenrente los gelaten wordt; geen 2,5% rente betalen, maar rekenen met 4,5% rente?

Reëel plan

De soep wordt nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Dus een bedrijfsplan met een beetje uitdaging, dat mag best. Na zo'n grote investering, die je echt voor de lange termijn doet, is het niet verkeerd om de zaak even scherp te stellen. Ik kom echter nog geregeld boeren tegen die zichzelf overschatten. Een productiestijging van 1.000 kilo melk per koe, of 1.000 kVEM per hectare extra, dat lijkt haalbaar. Maar waarom heb je dat de afgelopen jaren dan niet gedaan? Zo simpel blijkt het in de praktijk vaak niet te zijn. Maak een reëel plan, mag best taakstellend, maar zorg dat het u niet te heet wordt onder de voeten!

Het aankoopproces kan een eigenaardig verloop hebben. Ondanks persoonlijke betrokkenheid moet u zakelijk en scherp blijven, zonder de betrokken personen tekort te doen. Dat is soms ook nodig om met de voeten op de grond te blijven. Houd oog voor elkaar, vooral ook als mens.