Boerenblog

4 reacties

'Groeten uit Afghanistan'

Anton van Engelen pakt het bloggen weer op. Hij werkt nog steeds in de omgeving van Kabul, Afghanistan, maar is nu ook een geitenbedrijf in Kirgizië gestart.

Vandaag (zaterdag 23 juli) hebben twee idioten zich weer opgeblazen, 70 mensen vermoord en 200 verwond. De mensen in Afghanistan zijn er moedeloos van en ik word het ook wel een beetje. Ik ben nu livestock advisor in een groot ministerieel project en dat gaat zó langzaam dat ik erover nadenk daar maar mee te stoppen.

Boerderijtje in Kirgizië gekocht

Ik heb een boerderijtje in Kirgizië gekocht en ben nu dus echt boer in het buitenland geworden. Het is in totaal 4 hectare en ik probeer er nog wat meer land bij te kopen. Ik stuur het bedrijf grotendeels op afstand via Whatsapp aan. Daar is veel over te schrijven, vooral hoe troosteloos je ervan wordt dat een mannetje dat een dubbel salaris verdient, geen flikker doet en geen enkele actie onderneemt. Er komt binnenkort een nieuwe meneer met zijn vrouw en kind over uit Rusland. Hopelijk snapt die een beetje wat een soort van share milking-principe inhoudt: zijn eigen aandeel in het bedrijf opbouwen én ook nog geld verdienen. Dus de zaak behandelen als ware het zijn eigen bedrijf.

Moeizame start met geiten uit het Sovjet-tijdperk

Op het bedrijf wil ik wat uit het Sovjet-tijdperk overgebleven Saanen-geiten bij elkaar brengen en met Nederlands of Frans sperma (à €30 per rietje) insemineren. Cervix-inseminatie levert maar twee van de vijf keer een dracht op, dus wordt dat wat begrotelijk. Misschien dat ik dan toch maar wat bokjes invlieg.

De start met de Saanen-geiten was moeizaam. Ongeveer de helft legde het loodje aan CCPP, wat officieel niet eens voorkomt in Kirgizië. Foto: Anton van Engelen
De start met de Saanen-geiten was moeizaam. Ongeveer de helft legde het loodje aan CCPP, wat officieel niet eens voorkomt in Kirgizië. Foto: Anton van Engelen

De eerste poging een veestapel op te bouwen is moeizaam gebleken. Het plan was leuk: ik wilde er 50 kopen op een leeftijd van acht tot twaalf weken en die hard voeren, zodat ze mooi zouden uitgroeien en in de herfst klaar zouden zijn voor de bok.

Ellende: longontsteking CCPP en kleine herkauwerspest PPR

Nadat ik er twintig links en rechts bij elkaar had geschraapt, begon de ellende. Waarschijnlijk liepen ze CCPP (contagious caprine pleuropneumonia, besmettelijke longontsteking op. Deze ziekte wordt net als PPR (pest van kleine kerkauwers) officieel niet (h)erkend in Kirgizië ('het is allemaal pasteurellosis!’). Ja ja, in Afrika gaat ook iedereen dood aan tbc en niet aan aids). Ik had nog CCPP-vaccin proberen te kopen in Jordanië. De leverancier wilde het me cadeau doen en stuurde het op naar Afghanistan. Het kwam aan nadat ik al was vertrokken naar Kirgizië, dus die vlieger ging niet op.

Aan de karkassen is duidelijk te zien dat de dieren een flinke longaandoening hadden. Foto: Anton van Engelen
Aan de karkassen is duidelijk te zien dat de dieren een flinke longaandoening hadden. Foto: Anton van Engelen

Helft van de geiten dood

Goed, de helft van de geiten ging dus dood. We meenden in eerste instantie dat het PPR was. Daar hadden we wel tegen gevaccineerd, misschien was de entstof ondeugdelijk. Maar omdat de schapen in de buurt ook bij bosjes omvielen met onduidelijke symptomen, zijn we de dieren maar gaan behandelen als ware het CCPP. Het gebruikte tylosine had resultaat. De dieren die het hebben overleefd zijn ondertussen autistisch van alle injecties.

Ruwvoerteelt gaat goed

Een deel van mijn grond heb ik ingezaaid met Barenbrug GreenSpirit Structuur. Daar had ik wat witte en rode klaver door gemengd. Uiteindelijk werd het een heel veld klaver. Zelfs na een gift van 100 kilo ammoniumnitraat op een halve hectare lukte het dat ‘diesel’-gras niet de klaver voor te blijven. Maar eens zien hoe dat er volgend jaar uitziet.

De 1,5 hectare voederbieten die op onze lage, natte grond groeit, doen het geweldig. Zo ook het onkruid trouwens. Het was dit jaar zo nat, dat ik zelf amper door het land kon lopen, laat staan dat een loonwerker kon spuiten.

Er staat flink wat onkruid tussen de voederbieten. Voor een herbicide is het te laat, nu is het handwerk om eraf te komen. Foto: Anton van Engelen
Er staat flink wat onkruid tussen de voederbieten. Voor een herbicide is het te laat, nu is het handwerk om eraf te komen. Foto: Anton van Engelen

Medewerker niet te bereiken via zijn smartphone

Af en toe ben ik er een paar dagen. Ik probeer de minkukel die nu nog het bedrijf runt via de smartphone die ik voor ‘m kocht te whatsappen. Hij heeft echter nooit beltegoed, omdat naar blijkt hij zijn kinderen op het internet spelletjes laat spelen. Geen wonder dat het beltegoed dan altijd op is. Ik hoor dus weinig van hem. Tot er afgelopen week een bericht kwam: ‘er is wel erg veel onkruid!’. Ik antwoordde hem: ‘aan het werk!’. Tja, het wordt een duur leerjaar.

Anton van Engelen is agro-consultant in Afghanistan en geitenhouder in Kirgizië

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Volgende keer toch maar naar een normaal land ? Hoop dat FC bestuurders deze blog ook lezen met hun plan om in Pakistan melk op te gaan halen .

 • bogomaji123

  Cornelis, het ligt er maar aan wat je norm is en wat je dus 'normaal' vindt. Hier is helaas zo af en toe een bom de norm. Gisteren weer een minibusje vol explosieven bij een duur hotel voor Amerikaanse aannemers. Nestlé is al fors aanwezig in Pakistan, dus waarom FC niet? Misschien exclusief zich op buffel melk richten?

 • safflower

  Ja Anton na Jan en mijn bezoek aan je geiten bedrijf en land voelde ik met je mee dat het op afstand boeren echt nog heel slecht zou gaan.Maar ja zulke positive ling als jij die red het wel.

 • ed12345

  Anton dat is leuk je weer te lezen
  Ik woon inmiddels in Belgie
  Groeten Ed

Of registreer je om te kunnen reageren.