Boerenblog

4222 x bekeken 3 reacties

'Graanseizoen weer van start in Australië'

De gerst en kikkererwten steken alweer door het stro. We telen nu enkele jaren onze granen zonder grondbewerking en met vaste rijsporen.

De ervaringen zijn goed. Positief zijn de lage kosten, de hogere opbrengsten, het geringere vochtverlies en het feit dat er minder trekkracht nodig is door gebruik van de vaste sporen. Maar er zijn ook nadelen. De vaste sporen worden dieper en het zaaien gaat moeilijker als je de stoppel niet afbrandt.

Seizoen 2016 is alweer gestart. Het zaaien is afgerond op 2 juni. Een Deense backpacker die deel uitmaakte van de voorjaarsploeg, maakte een mooie video van het zaaien.

Foto

 • De eerste kikkererwten komen boven het stro uit. Door de droogte van de laatste jaren is weinig stro verteerd. Op plaatsen waar weinig stro de grond bedekt komt niets uit, omdat alle vocht is verdampt.<br /><em>Foto's: Gerrit Kurstjens</em>

  De eerste kikkererwten komen boven het stro uit. Door de droogte van de laatste jaren is weinig stro verteerd. Op plaatsen waar weinig stro de grond bedekt komt niets uit, omdat alle vocht is verdampt.
  Foto's: Gerrit Kurstjens

 • Met deze laag stro is het alleen mogelijk te zaaien met een speciale zware schijvenzaaimachine en dan alleen bij zonnig weer. 'S nachts, als de temperatuur daalt, lukt het niet meer en zijn er te veel verstoppingen, zodat dan wordt omgeschakeld naar een ander perceel met minder stro.

  Met deze laag stro is het alleen mogelijk te zaaien met een speciale zware schijvenzaaimachine en dan alleen bij zonnig weer. 'S nachts, als de temperatuur daalt, lukt het niet meer en zijn er te veel verstoppingen, zodat dan wordt omgeschakeld naar een ander perceel met minder stro.

 • Het ziet er allemaal wat ruw uit, maar de gerst ziet er gezond uit.

  Het ziet er allemaal wat ruw uit, maar de gerst ziet er gezond uit.

 • Hier is midden op de rij van vorig jaar gezaaid.

  Hier is midden op de rij van vorig jaar gezaaid.

 • Een helaas nog veel toegepast systeem, gebruikt door boeren die een normale zaaimachine hebben. Indien percelen van 100 hectare of meer de lucht ingaan, maakt dit een behoorlijk lawaai en geeft dit natuurlijk een flinke rookontwikkeling.

  Een helaas nog veel toegepast systeem, gebruikt door boeren die een normale zaaimachine hebben. Indien percelen van 100 hectare of meer de lucht ingaan, maakt dit een behoorlijk lawaai en geeft dit natuurlijk een flinke rookontwikkeling.

 • Waterbassins die nooit droogvallen staan dit jaar voor het eerst zonder water, waardoor alle vissen dood zijn.

  Waterbassins die nooit droogvallen staan dit jaar voor het eerst zonder water, waardoor alle vissen dood zijn.

 • De proef met de Fendt 936 zonder chauffeur is buiten verwachting goed gelopen. Dit seizoen is meer dan 2.000 hectare bewerkt. We denken eraan volgend seizoen een tweede trekker zonder chauffeur in te zetten.

  De proef met de Fendt 936 zonder chauffeur is buiten verwachting goed gelopen. Dit seizoen is meer dan 2.000 hectare bewerkt. We denken eraan volgend seizoen een tweede trekker zonder chauffeur in te zetten.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Hallo Gerrit. Hier in Ontario achakelen cash croppers steeds meer over van no till naar enige vorm van grondbewerking omdat men steeds meer last krijgt van de steeds grotere hoeveelheid maisstro die achter blijft na de teelt van korrelmais. De grond droogt slecht in het voorjaar en warmt minder snel op en de zaaimachines kunnen amper door die dikke laaag stro heen zaaien. Het maisstro verteert ook steeds langzamer omdat de mais steeds meer eigen afweermechanismen heeft tegen schimmels en andere organismen. Het zgn vertical tillage, moderne schijfeggen, zijn populair hier. Kennen jullie die daar ook ?

 • Jan-Zonderland

  Hallo Gerrit. Hier in Ontario achakelen cash croppers steeds meer over van no till naar enige vorm van grondbewerking omdat men steeds meer last krijgt van de steeds grotere hoeveelheid maisstro die achter blijft na de teelt van korrelmais. De grond droogt slecht in het voorjaar en warmt minder snel op en de zaaimachines kunnen amper door die dikke laaag stro heen zaaien. Het maisstro verteert ook steeds langzamer omdat de mais steeds meer eigen afweermechanismen heeft tegen schimmels en andere organismen. Het zgn vertical tillage, moderne schijfeggen, zijn populair hier. Kennen jullie die daar ook ?

 • G.Kurstjens

  Jan wat goed is bj jullie is het tegenovergetelde hier. Door de hogere temperature en lage regenval ( 50cm gemiddeld). Hebben we graag dat de grond koud blijft en niet opdroogd, we willen zo weinig mogelijk verdamping . Tot nu toe was het niet mogelijk in een dike laag stro en stoppels te zaaien. Men moest ales onderwerken of verbranden. Sommige farmers hebben hier ook een "vertical schijveneg" gekocht, echter die zijn na een seizoen al aan revisie toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.