Redactieblog

15 reacties

'FrieslandCampina kiest voor productiebeheersing'

Logisch, maar verrassend. Dat is het besluit van FrieslandCampina om het aannemen van boeren die willen omschakelen naar biologische melk, stop te zetten.

Er is zo veel belangstelling dat er te veel biomelk zal komen. Daarvoor is geen afzet.
"Omdat we niet willen dat door te veel melk de prijs van biologische melk gaat dalen, zijn we tot deze beslissing gekomen", aldus FrieslandCampina. Een begrijpelijke beslissing en goed voor de biologische boeren. Zij creëren krapte aan melk en kunnen zo de prijs op hoog niveau handhaven. Gewoon economie les één: vraag en aanbod bepalen de prijs. Door het aanbod te beperken, blijft het een markt van vragers. Met hoge prijzen.

FrieslandCampina is toch voor een vrije markt?

Tot zover logisch. Maar is het niet merkwaardig dat dit uit de koker van FrieslandCampina komt? Het zuivelconcern is toch voor een vrije markt? Het spel van vraag en aanbod moet de markt in evenwicht brengen. Daarom was FrieslandCampina ook voor de afschaffing van de melkquotering. "Wij verwerken alle melk van onze leden", zo werd er gezegd. "Er mag best 20% meer komen. Wij vinden er wel een markt voor."

'Die 20% meer melk is er gekomen en FrieslandCampina hoor je niet meer over nieuwe markten'

Welnu, de 20% meer is er gekomen en FrieslandCampina hoor je niet meer over nieuwe markten. Het concern was zelfs niet in staat de aangeleverde melk te verwerken. Begin dit jaar moest een premie worden gegeven om minder te melken. Kort gezegd, FrieslandCampina verzoop in de eigen melk. Een stroom, die het zelf over zich had uitgeroepen en die veel boeren op het verkeerde been zette. Kijk maar naar de nieuwe stallen, die voor een deel leeg staan.

Winst blijft op peil, maar boer betaalt de rekening

Ziedaar het resultaat. Te veel melk, te weinig nieuwe markten en verkopen tegen rotprijzen. Daar merkt FrieslandCampina zelf weinig van. De winst blijft goed op peil en de directie heeft nog steeds een miljoenensalaris. De rekening wordt betaald door de boer, die nu echt te lang te weinig voor zijn melk krijgt.

'Te veel melk, te weinig nieuwe markten en verkopen tegen rotprijzen; de boer betaalt de rekening'

Zelfs financieel sterke bedrijven krijgen het moeilijk. Daarvoor is FrieslandCampina mede verantwoordelijk door zo nadrukkelijk voor de afschaffing van de melkquotering te pleiten. En de boeren maar lekker maken voor de vrijheid van onbeperkte melkproductie. Een dure vrijheid op deze wijze.

Opmerkelijk: concern kiest bij biomelk voor productiebeheersing

In dit licht gezien is het zo opmerkelijk dat nu bij biologische melk is gekozen voor productiebeheersing. Indirect geeft FrieslandCampina daarmee toe dat het fout zat met zijn enthousiasme voor de afschaffing hiervan in Europa.

Zeker, het zal nu vast weer argumenten aanvoeren om zijn beslissing goed te praten. Geloofwaardig zijn die echter niet, omdat het concern met de biomelk volmondig erkent dat het aanbod de prijs bepaalt. Dat geluid hebben we nooit gehoord bij de discussie over de afschaffing van het Europese quotum.

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Waarom wel productiebeperking bij biologische melk en niet bij gangbare melk? Heel eenvoudig: biologische zuivel is een lokale markt met een lokaal evenwicht tussen vraag en aanbod.
  Gangbare zuivel is een wereldmarkt met een wereldwijd evenwicht tussen vraag en aanbod. Bij een wereldwijd evenwicht tussen vraag en aanbod heeft het geen enkele zin om lokaal de productie te beperken omdat de prijs daar geen haar anders van wordt.

 • daan1908

  Let op , die extra melk daar is binnenkort niets meer van over . Waarom , omdat de aangekondigde kortingen hun uitwerkingen niet zullen missen .

 • vraagteken

  hoe zit het met biologische mest de akkerbouwers kunnen zeker straks ook niet biologisch overstappen omdat er een tekort aan mest komt.

 • Bert Roeleveld

  Campina heeft al meer dan 10 jaar de regel dat er eerst afzet moet zijn voor ecomelk voordat de omgeschakelde melkveehouder de ecologische melkprijs betaald krijgt . niets nieuws onder de zon dus !

 • WJHDKremer

  Goed artikel. Iemand die de waarheid durft te schrijven

 • alco1

  Goed artikel?
  Het slaat kant noch wal!!!

 • farmerbn

  Wel een goed artikel! Waaarom wel de prijs kapot maken voor de gangbare boer en niet bij de biologische? Zou het te maken hebben met de politiek? Politieke partijen zien graag dat biologische boeren meer verdienen dan gangbare. Van ' zie je wel dat biologisch beter is?' Als dat niet meer het geval is zijn de biologische boeren hun status als Robin Hood kwijt.

 • 344412

  Voortschrijdend inzicht?

 • Schraar

  Beste stuk dat ik in tijden van Vergaderboer gezien heb, misschien inderdaad toch voortschrijdend inzicht.

 • oorspronkelijk

  voor de spreekwoorden fanaat.
  slaat de plank mis
  raakt kant noch wal
  .de huid verkopen voor de beer geschoten is

 • mldijkstra

  Ik lees hierboven dat het verschil is dat biologisch een lokale markt zou zijn en gangbare melk een wereldmarkt. Op zich juist, maar die wereldmarkt dan heb je het wel over melkpoeder en botervet. Daar kunnen wij in Nederland de tent niet van draaiende houden. De markten waar wij het van moeten hebben houden de groei van de gestegen gangbare melkproductie op geen stukken na bij en in die zin is het verschil dus ook niet zo groot.

 • Rip

  Vergaderboer was toch altijd zo voor de vrije markt? Hij toont nu zwakke knieen. EEn echte kerel staat voor zijn standpunt. Dit gedraai houd ik niet van.

 • koestal

  De melkaanvoer is bij FC sneller toegenomen dan verwacht,we zitten nu al op route 2020 ,daar is de verwerking nog niet op gebaseerd. Er is op dit moment wel honger in de wereld,maar daar is op dit moment geen koopkracht

 • alco1

  @koestal. De standstill is verre van coöperatief.
  Daarbij is het vreemd dat buitenlandse boeren er niet in mee hoeven doen.
  Er wordt gezegd omdat het een voorbode is van het reductieplan.
  Er wordt echter niets meer naar buiten gebracht over de aanvoer.
  Ik kan niets anders bedenken dan dat na de standstill nooit naar buiten mag komen dat verwerking het item niet is, maar een grote broek aan trekken van wij zullen wel even.

 • oorspronkelijk

  alle individuen hier vegen eigen straatje schoon.
  gelukkig is er nog een onderneming die staat voor de milieudoelen en probeert de meerwaarde van het Nederlands product te waarborgen
  onze inspanningen verdienen een surplus boven wereld bulk.
  helaas moest er steun van de coöperatieve oom Dagobert aan te pas komen
  hier wordt een vorm van warme sanering gecreëerd
  waarschijnlijk als wij maatschappelijk goodwill kweken komt er meer draagvlak voor budgettering van een ondersteunend verdienmodel
  want groter,groter loopt tegen de grenzen van implanteren in een dicht bevolkt land aan

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.