Weer belegen boer op de bok - Foto: ANP RundveeOpinie

‘Weer belegen boer op de bok’

Geen verkeerd woord over de nieuwe voorzitter van FrieslandCampina, Frans Keurentjes. We kennen hem al lang.

Keurentjes stelde eind vorige eeuw al vragen in de ledenraadsvergadering van FrieslandCoberco. Hij is sinds 2006 bestuurslid van FrieslandCampina en is Statenlid van het CDA in Groningen. Kortom, een lange, glanzende carrière als vergaderboer.

Vernieuwende leiding?

Maar daarmee is Keurentjes ook een belegen bestuurder; 3 jaar ouder dan de vertrekkende voorzitter Piet Boer. Als hij er volgend jaar zit, wordt hij 60 jaar. Kunnen we van iemand van die leeftijd nog een vernieuwende leiding verwachten?

Ik vrees van niet. FrieslandCampina kiest heel duidelijk voor continuïteit. Eerst Joosten, die de boeren lui noemde, als opvolger van Cees ’t Hart. Die formeerde de fusieonderneming voortvarend tot een hecht geheel. En stippelde de plannen tot na 2020 uit. Joosten, jarenlang bij het bedrijf, mag dit beleid nu uitvoeren. Wat hij overigens uitstekend lijkt te doen.

Wat is de opvolgingsvisie van FrieslandCampina?

Dan nu Keurentjes. Ook een man uit de oude doos. Een bestuurder, die het plan van ’t Hart als bestuurder mede heeft uitgestippeld en goedgekeurd. Ook een uitvoerder dus van de dynamiek uit het verleden. Een voorzitter ook, die thuis de koeien op stal houdt. Hoe kan hij straks het beleid van FrieslandCampina, om meer koeien in de wei te krijgen, geloofwaardig aan de achterban verkopen?

De komende jaren wordt er zeker goed op de coöperatie gepast. Daar staan beide heren wel borg voor. Maar daarna. Wat gebeurt er dan? Over een jaar of 6 komt er een eind aan de loopbaan van zowel de directeur als de voorzitter. Hoe zien de huidige bestuurders dan de opvolging?

Waar blijft de jonge boerenbestuurder?

Daar had nu al in moeten worden voorzien. Toen werd gekozen voor de uitvoerder Joosten had het bestuur van FrieslandCampina zich moeten realiseren dat daar een jonge opvolger van Piet Boer naast past. Om evenwicht te houden tussen ervaring en nieuwe dynamiek.

Een jonge boerenbestuurder, die ook weet hoe de boerenachterban denkt. Frans Keurentjes hoort bij het oude meubilair, dat het nog jaren volhoudt, maar geen extra kleur geeft aan het geheel.

Dat is jammer. Jonge boeren zouden zich moeten herkennen in een nieuw geluid, een nieuw gezicht, in jeugdige ideeën. Dat mogen we van Keurentjes niet verwachten na 10 jaar in het bestuur van FrieslandCampina te hebben gefunctioneerd.

Beheer
WP Admin