Boerenblog

3 reacties

'Melken In Mongolië: een flinke uitdaging'

Uitgestrekte vlaktes, glooiende landschappen, woestijnen en hoge bergen. Dat is Mongolië.

Op 8.411 km van het ouderlijk huis sta ik hier tussen de koeien. Geen hutje op de hei. Zo'n hut noemen ze hier een Ger, tegenwoordig vaak met zonnepaneel op het dak en motor voor de deur, maar een west-Europese stal gevuld met 220 Montbéliardes. Op 5 minuten rijden is een dorpje met supermarkt, basketbalveld, burgemeester en arts. Dit dorpje heeft zo'n 600 inwoners, heb ik mij laten vertellen.

Kurkdroge zomers, koude winters

Op het melkveebedrijf werken op dit moment 20 mensen. Ze houden zich bezig met het melken, voeren, jongveeopfok, voer aanschuiven en boxen schoonmaken, land bewerken en diverse andere zaken. Er staan 4 bedrijfsgebouwen, 1 hiervan dient als ontvangstruimte en slaapkamer voor bijzondere gasten, 1 fungeert als kantoor en kantine/keukentje en 2 andere gebouwen zijn bedoeld als slaapkamers. In elk gebouw is sanitair aanwezig. Niet iedereen woont op het bedrijf, enkelen ook in het dorp hier in de buurt.

'Wat moet die jongen daar?', zult u misschien denken. De resultaten zijn op dit moment (nog) niet daverend. Dit zit voornamelijk is de kurkdroge zomer van vorig jaar en de extreem koude winter die net achter de rug is. Voervoorraden zijn bijna op en we zijn blij dat de dieren nog een soort van kwaliteit te eten krijgen.

<em>Foto's: Albert Boersen</em>
Foto's: Albert Boersen

Nomadisch volk

Daarnaast mist er een stuk kennis over moderne landbouw. De werknemers hier doen hun taak serieus genoeg, maar kijken niet verder. Ik hoorde afgelopen week iemand zeggen: 'Mongolen zijn er meesters in om om een probleem heen te werken, in plaats van het op te lossen.' Van origine is het een nomadisch volk en zijn ze niet gewend ver vooruit te kijken. 'Is het voedsel hier op, dan pas gaan we naar een andere plek', zo leeft nog steeds het grootste aantal melkveehouders in Mongolië. Mijn taak is dus om Nederlandse kennis over te dragen binnen de Mongoolse omstandigheden. Nu ik hier ruim een week ben is dit een grote uitdaging, maar wel een met toekomstperspectief.

'Melken In Mongolië: een flinke uitdaging'

Uitdagingen en verbeteringen

De werknemers hier nemen mij heel serieus (tenminste, ze doen wat ik zeg en betrekken mij in alle processen) en willen graag leren. Ik heb een aantal boekjes meegenomen met plaatjes die zij ook snappen, ondersteund met handen en voeten kom je dan snel een eind. Door zelf ook mee te werken en dingen voor te doen, wek je veel vertrouwen en kweek je krediet. Omdat ik hier voor langere tijd blijf vind ik het voor mijn eigen sociale leven ook fijn om hier geaccepteerd te worden door de werknemers. Dit is soms een behoorlijke uitdaging, merk ik al. Aan de ene kant er boven staan en aan de andere kant er tussen willen zitten.

Al met al kan ik na een week concluderen dat ik het aardig naar mijn zin heb, en hier veel verbeteringen kan aanbrengen.

'Melken In Mongolië: een flinke uitdaging'

Laatste reacties

  • WGeverink

    Hartstikke gaaf Albert!

  • Peltjes

    Veel succes en plezier daar in den vreemde. Ik ben benieuwd naar het vervolg verhaal.

  • el

    Mooie uitdaging , succes Albert!

Of registreer je om te kunnen reageren.