Melk, alles zit erin - Foto: ANP RundveeOpinie

‘Melk, alles zit erin!’

Boeren zijn het levende bewijs dat je van volvette zuivel niet dik wordt, maar dat het vooral heel erg lekker en gezond is. Ik heb niets tegen veganisten, maar ze zien er vaak zo ongezellig grauw en bleek uit.

Als we bij onze Rabobank een thema-avond hebben over melk, kunnen we met vier leden uit de food & agri-sector uren vertellen over ons vloeibare witte goud. Het blijkt dat de grote concurrent van melk al jaren (duur bron-)water is. Melk bestaat voor 86% uit water, maar het zijn nu juist die overige 14% die het tot zo’n waardevol product maken.

Niet ingesteld op alleen plantaardig voedsel

De natuur heeft het zo mooi bedacht. Er bestaat geen hoogwaardiger eiwit dan melkeiwit. Het bevat alle essentiële aminozuren; bouwstenen van spieren die je lichaam niet zelf kan maken. Die moet je dus met je voeding binnen krijgen.

Verder komen er (vooral in rauwmelkse zuivel) belangrijke enzymen en immunoglobulines in voor, die je helpen bij de afweer tegen ziekten en bij de spijsvertering. Het menselijk lichaam is er niet op ingesteld alleen plantaardig voedsel te verteren. Daar is ons maagdarmkanaal te kort voor. Bovendien verloopt de opname van belangrijke stoffen veel minder efficiënt uit plantaardig dan uit dierlijk voedsel, laat staan uit pillen.

Zuivel helpt te beschermen tegen hart- en vaatziekten

Maar dan het vet uit zuivel. De verzadigde vetten uit zuivel zijn erg belangrijk bij het in stand houden van alle celmembranen. Samen met antioxidanten als Selenium en vitamine C en vitamine E, dat ook al in melk voorkomt naast de vitamines A,D,K en bijna alle B-vitamines, houden ze je zenuwen en vaatwanden gezond. Gladde vaatwanden geven geen kans tot plaquevorming. Hiermee helpt zuivel beschermen tegen hart- en vaatziekten!

Slechts 0,3% van het melkvet is cholesterol. Bovendien maakt je lichaam zelf gewoon cholesterol in je lever. Bij afromen raak je een deel van de vitamines kwijt. Bovendien zorgt volvette zuivel ervoor dat je lichaam de prikkel afgeeft dat je genoeg hebt gegeten. Dat helpt tegen snaaigedrag later op de dag. En wanneer je lactose (melksuiker) niet goed kunt verteren, kies dan voor gefermenteerde producten zoals kwark en kaas waarin de lactose al is omgezet.

Puur natuur

Ik zie echt geen enkele reden om geen volvette zuivel te gebruiken. En de voedingsindustrie komt met alle kennis en techniek in de verste verte niet in de richting van de toegevoegde waarde van zuivel. Want dat is puur natuur.

Beheer
WP Admin