Redactieblog

4497 x bekeken 5 reacties

'Melk, alles zit erin!'

Boeren zijn het levende bewijs dat je van volvette zuivel niet dik wordt, maar dat het vooral heel erg lekker en gezond is. Ik heb niets tegen veganisten, maar ze zien er vaak zo ongezellig grauw en bleek uit.

Als we bij onze Rabobank een thema-avond hebben over melk, kunnen we met vier leden uit de food & agri-sector uren vertellen over ons vloeibare witte goud. Het blijkt dat de grote concurrent van melk al jaren (duur bron-)water is. Melk bestaat voor 86% uit water, maar het zijn nu juist die overige 14% die het tot zo'n waardevol product maken.

Niet ingesteld op alleen plantaardig voedsel

De natuur heeft het zo mooi bedacht. Er bestaat geen hoogwaardiger eiwit dan melkeiwit. Het bevat alle essentiële aminozuren; bouwstenen van spieren die je lichaam niet zelf kan maken. Die moet je dus met je voeding binnen krijgen.

Verder komen er (vooral in rauwmelkse zuivel) belangrijke enzymen en immunoglobulines in voor, die je helpen bij de afweer tegen ziekten en bij de spijsvertering. Het menselijk lichaam is er niet op ingesteld alleen plantaardig voedsel te verteren. Daar is ons maagdarmkanaal te kort voor. Bovendien verloopt de opname van belangrijke stoffen veel minder efficiënt uit plantaardig dan uit dierlijk voedsel, laat staan uit pillen.

Zuivel helpt te beschermen tegen hart- en vaatziekten

Maar dan het vet uit zuivel. De verzadigde vetten uit zuivel zijn erg belangrijk bij het in stand houden van alle celmembranen. Samen met antioxidanten als Selenium en vitamine C en vitamine E, dat ook al in melk voorkomt naast de vitamines A,D,K en bijna alle B-vitamines, houden ze je zenuwen en vaatwanden gezond. Gladde vaatwanden geven geen kans tot plaquevorming. Hiermee helpt zuivel beschermen tegen hart- en vaatziekten!

Slechts 0,3% van het melkvet is cholesterol. Bovendien maakt je lichaam zelf gewoon cholesterol in je lever. Bij afromen raak je een deel van de vitamines kwijt. Bovendien zorgt volvette zuivel ervoor dat je lichaam de prikkel afgeeft dat je genoeg hebt gegeten. Dat helpt tegen snaaigedrag later op de dag. En wanneer je lactose (melksuiker) niet goed kunt verteren, kies dan voor gefermenteerde producten zoals kwark en kaas waarin de lactose al is omgezet.

Puur natuur

Ik zie echt geen enkele reden om geen volvette zuivel te gebruiken. En de voedingsindustrie komt met alle kennis en techniek in de verste verte niet in de richting van de toegevoegde waarde van zuivel. Want dat is puur natuur.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Volgens mij is eiwit van een kippenei nog hoogwaardiger dan eiwit uit koemelk. Hoe is het eigenlijk gegaan met het loslaten van de koeien?

 • bellmonde

  Eiwit van een kippenei is hoogwaardiger als je eiwit kwalificeerd op grond van hoeverre de aminozuren overeenkomen met onze spieren.. ALleen, we bestaan niet alleen uit spieren wat ons eiwit betreft. Botten zijn grotendeels ook eiwit maar die bestaan uit een heel ander aminozurenpatroon.. Pezen evenzo. En bindweefsel is ook eiwit maar ook heel anders. En de huid, ons grootste orgaan ook eiwit maar ander aminozurenpatroon dan spieren..
  Dus het is onjuist om een eiwitbron voor onze voeding te kwalificeren op grond van gelijkenis met onze spieren. Of de essentiele aminozuren in die spieren,

 • wittewelle1

  Dag @farmerbn en @bellmonde: in de blog over een onderwerp waar ik dagen over kan vertellen :) moet ik heel veel schrappen om binnen de maximale lengte te blijven. De essentiele aminozuren heb ik puur op basis van aanwezigheid gekwalificeerd (mn wei-eiwitten), maar daar kun je inderdaad een andere uitleg aan geven. Als voorbeeld van weefsels die voor een groot deel opgebouwd zijn uit aminozuren heb ik spieren genoemd, zoals er natuurlijk veel meer weefsels opgebouwd zijn uit eiwitten. Veel mensen weten niet wat aminozuren zijn. Dus puur als voorbeeld. Het is geen biologieles. Dat kan niet in 400 woorden. Maar er is inderdaad nog zoveel meer moois te vertellen over dierlijk eiwit als voedingbron!

 • Broederijbrok

  Dus,
  MELK
  en een
  EI
  Allebei niet DUUR

 • agro1

  alleen jammer, dat mensen met een koemelkintolerantie aan dat fermenteren enzo niks hebben. voor die mensen geldt: komt het uit een koe, dan is het voor mij (zij het niet dodelijk) gif. een speldekop zuivel volstaat. ben helaas al vele jaren lang ervaringsdeskundige. zal wel afwijzend/ontkennend op gereageerd worden. trouwens; voed de wereld en verhonger.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.