Redactieblog

11 reacties

'Kalverhouder op onnavolgbare wijze de klos'

Was Chris Naalden vleeskalverhouder geweest in Duitsland of België, dan had hij nu nog een normaal draaiende onderneming gehad. Of was hij zelfs maar een van die 102 afnemers van mengvoerbedrijf Coops in Halle geweest.

Ook dan had hij niet in de situatie gezeten waarin hij en zijn gezin nu al twee jaar zitten: technisch failliet, want voor €2,5 miljoen aan kalveren vernietigd en daarbovenop ook nog een rekening van €600.000 van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), voor 'verrichte werkzaamheden'. Op onnavolgbare wijze is hij de klos.

Eén crouton op 500 ton salade

Die gedachten schoten door mijn hoofd tijdens de rechtszitting bij het College van beroep voor het bedrijfsleven (CBB) waar Naalden, zijn vrouw en 4 van hun 5 jonge kinderen waren komen opdraven. Naalden maakte er bezwaar tegen de behandeling die hem en zijn naasten ten deel was gevallen: een aantal urinestalen van vleeskalveren met daarin het afbraakproduct AOZ, in alle gevallen minder dan 1 ppb per kilo. Of, om een toxicoloog te citeren: "Minder dan 1 crouton op 500 ton salade." In Duitsland, België en andere EU-landen oordelen dat er geen sprake is van besmetting bij een concentratie beneden de 1 ppb. De NVWA oordeelt anders. "Naalden heeft een verboden middel gebruikt bij het afmesten van vleeskalveren", oordeelt die. En bij zo'n 'feit' wordt het hele bedrijf geruimd en komt de rekening te liggen bij de overtreder.

Overigens is bij Naaldens vee alleen maar AOZ gevonden in urine van kalveren. Niet in (vlees van) de dieren zelf, of in voer. Terwijl de NVWA stelt dat voer de bron van de besmetting was.

Anderen vrijuit

Bij 102 afnemers van mengvoerbedrijf Coops in Halle (98 varkenshouders en 4 kalverhouders) is wel AOZ in vlees gevonden. Dat geeft de NVWA toe in de rechtbank. Toch gingen alle afnemers van Coops vrijuit, terwijl AOZ in vlees eigenlijk een nog sterkere indicatie is voor consumptie van een verboden stof. Wat mij betreft is het de 102 veehouders van harte gegund dat ze vrijuit gingen.

De staatssecretaris van Economische Zaken/Landbouw heeft immers al vrij snel gezegd dat er nooit een gevaar voor de volksgezondheid is geweest. En het is die veehouders ook maar overkomen. Ze kochten GMP-gecertificeerd voer en handelden in goed vertrouwen.

Dat deed Naalden echter ook. Toch moeten hij en zijn gezin op de blaren zitten, en dat op grond van zeker niet overtuigendere aanwijzingen.

Onvoorbereide NVWA

De juristen van de NVWA en het ministerie van Economische Zaken konden het eigenlijk ook maar moeilijk uitleggen, hoewel de college van rechters hen alle ruimte bood. Erger nog: EZ en NVWA hadden zich eigenlijk helemaal niet voorbereid op de zitting. Er was geen verweerschrift en voor hun beweringen putten ze uit stukken die anderen niet mochten inzien. Ook hadden ze geen compleet dossier bij zich en werd voorgelezen uit verouderde informatie. Bijna rijst de indruk dat de NVWA zich helemaal niet druk maakt om zo'n veehouder die komt protesteren tegen haar optreden. Zoiets van: "Wie doet ons wat? Wij gaan over de voedselveiligheid en wij maken en interpreteren de regels!"

Hopelijk hebben ze de rechters van het CBB niet in hun zak.

Laatste reacties

 • cornelis 22

  Ik hoop van ganser harte dat deze familie in het gelijk gesteld wordt en niet gesloopt door dat stelletje schobbejakken.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • alco1

  Fouten toegeven is voor ambtenaren een reden tot ontslag, dus zullen ze bekakt gedrag vertonen.
  Veel succes familie.

 • info36

  De Nederlandse overheid is voor de grootste crimineel van Nederland softer dan voor deze mensen. Willem Holleeder wordt financieel minder hard getroffen dan deze mensen. Pure schande en groot onrecht!

 • mariapeel

  Schandalig weer van nvwa. Zielige mensen die dit werk op deze manier doen

 • marco-vdb

  Als ik staatssecretaris Landbouw was, zou ik NU ingrijpen en de nVWA op zijn plek wijzen, deze familie schadeloos stellen en ingrijpende organisatorische maatregelen treffen bij nVWA. Dat hier een rechter aan te pas moet komen bewijst de zwakte van EZ om de eigen organisaties te beteugelen. Van Dam: NU ORDE OP ZAKEN STELLEN!

 • WGeverink

  Het is ronduit schandalig wat hier gebeurt. Met het telkens gevoeliger worden van de testen kunnen we er op rekenen dat er in de komende jaren parts per trillion aangetoond kunnen worden. Een nul tolerantie zal in de toekomst daarom helemaal onmogelijk worden. Een boer en zijn gezin worden op een laffe manier afgestraft. Niet omdat ze de voedselveiligheid in gevaar gebracht hebben maar omdat de test door een waanzinnig hoge gevoeligheid niet nul comma nul was.

 • agratax(1)

  Het lijkt er steeds meer op dat onze zo geprezen democratie en rechtsstaat aan haar eigen goed bedoelde Bureaucraten ten onder gaat. NVWA zal niet enige bureaucratische organisatie zijn die zich opstelt als Despoot. Het lijkt er op dat onze doorgeschoten Democratie afglijdt richting Dictatuur van de ambtenaren.

 • kenmvdwind

  Is het niet eens tijd, dat we als sector opstaan tegen dat boeventuig.
  Moeten we dit zomaar laten gebeuren, of moeten we ons maar zo af laten slachten?
  Laten we als één man achter deze kalverhouder gaan staan en desnoods het NVWA bureau bezetten tot er menselijk kan worden omgegaan met veehouders.
  Veehouders die 24/7 met hart voor hun vee bezig zijn, worden weggezet als criminelen.
  Het is ook te bizar dat deze kalveren vernietigd worden, terwijl de stof niet eens in het vlees gevonden kan worden.

 • THEOLD

  Van harte gun ik Naalden dat het CBB in zijn voordeel beslist en dat hij alle schade en kosten vergoed krijgt.
  Ik maakte als vleesexporteur naar IRAK in 1996 mee dat het Productschap Vee Vlees mij verdacht en miljoenen aan restituties inhield. Een brief van datzelfde Productschap van november 1999 aan het toenmalige LaNaVi waarin ze concreet stelden dat ze een foute beslissing maakten die ze wensten te corrigeren en volgend in 2003 een door minister Veerman ondertekende brief waarin hij concreet aangeeft dat door mij opgevraagde stukken vernietigd waren maar dat onbekend was welke stukken dat betrof, ofwel in huidig Nederlands een doofpot zaak heeft mij tot heden niet het geluk van een positieve oplossing gebracht. De overheid en ook de rechtelijke macht heeft zich in mijn geval vergaand onbetrouwbaar getoond. Dat ook omdat later concreet valse bewijzen van invoer die tegen betaling uit Irak waren verkregen en op het onjuiste waarvan de overheid door mij schriftelijk werd gewezen in gevallen van andere vleesexporteurs wel tot intrekking van de restitutie terugvorderingen hebben geleid.
  Ik gun van harte dat het bij Naalden wel tot een voor hem snelle positieve beslissing komt.
  Pieter J. den OUDEN - Heerde.

 • info48

  Het Zwartboek van ( verbijsterende en ongehoorde) misstanden bij de NVWA is dikker dan de Bijbel!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.