Commentaar

8 reacties

'Jongvee bijtijds eronder'

Niet bij vijftien maanden beginnen met insemineren, maar vanaf een jaar als er genoeg gewicht op zit.

Jongveeopfok kan op steeds meer aandacht rekenen. De twee aanjagers daarvoor zijn de veranderende fosfaatwetgeving en niet minder belangrijk: de realiseerbare ­besparingen. In tijden van krapte telt immers elke euro harder dan in tijden van ruime marges.

Voerleveranciers hebben speciale opfokprogramma’s met het verlagen van de afkalfleeftijd als doel. Deelname aan zo’n programma is verstandig, maar vraagt wel inzet van de veehouder. Want de belangrijkste reden dat de gemiddelde afkalfleeftijd van vaarzen de afgelopen twintig jaar maar een paar weken is gezakt, is toch dat het jongvee, de toekomstige melkkoeien, niet de aandacht krijgt van de veehouder die nodig is. De volgende opmerking van een jongveespecialist tijdens een bijeenkomst is misschien heel kort door de bocht, maar legt wel de vinger op de zere plek: “Er wordt pas naar de pinken gekeken als ze op de inseminatieleeftijd van vijftien maanden zijn. Vervolgens vergeten we voor het gemak dat er 1,5 rietje voor een dracht nodig is.” Zo terugrekenend moet al vanaf een jaar elke tochtigheid benut worden, mits de dieren zwaar genoeg zijn.

'Niet schatten, maar meten'

Die laatste eis is cruciaal. Niet schatten, maar meten. Dat vraagt tijd, maar veel minder tijd en moeite dan iedereen inschat. Kruishoogtemeting gaat snel en makkelijk. Het geeft ook een veel betrouwbaardere indicatie van het gewicht dan het tijdrovende werken met een meetband.

Door jongvee beter en regelmatiger te monitoren en eerder te letten op tochtigheid is die 26 maanden met afkalven relatief makkelijk terug te brengen. Jonger afkalven ­bespaart de veehouder voerkosten en mestafzet en niet onbelangrijk: staan de dieren twee maanden korter te boek als jongvee, dan scheelt dat ook in de fosfaatruimte. Terugbrengen van de afkalfleeftijd van 26 naar 24 maanden levert €100 per opgefokt dier op, plus op het gemiddelde bedrijf een paar koetjes ruimte in fosfaatrechten.

Lees alles over een succesvolle opfok in het dossier

Laatste reacties

 • lepercheron 46

  ik vind dit maar gelul van heer bodde, je moet kijken naar de borstomvang en grote en niet naar de leeftijd, ook moet je kijken naar het ras, een vleckvieh en montbeliarde is later rijp als een holsteiner.

 • alco1

  Pas maar op. Straks noemen ze het plofkoeien.

 • DJ-D

  Gewoon opzouten met die fosfaat. Alleen maar nadelen. Slechte waterkwaliteit op sommige plekken is niet de schuld van de landbouw. Derogatie kan dus gewoon verstrekt worden.

 • agratax(1)

  @alco1. Het begint te lijken op het uithuwelijken van meisjes. Dit is verboden en daar gaan de veehouders op deze manier ook naar toe. Er lopen in Den Haag een groot aantsl van de 150 regenten, zonder enige kennis van koeien, maar met een -groot- gevoel voor dierenliefde en die zullen hier een stokje voor steken. Moeten de veehouders de grachtengordel + aanhang nog meer tegen zich in het harnas jagen? Laat de boeren niet erwille van enkele Eurootjes alles uit de kast trekken, wat de -dierenvrienden- niet willen.

 • farmerbn

  Als de pinken van onze dierenvrienden wat langer maagd moeten blijven dan ook voor hun dochters geen anticonceptiepil voor hun 18de.

 • Farmer4life2

  Uiteindelijk komen de wensen om méér liters, kortere afkalf leeftijd etc, maar van één groep.....
  De brokverkopers.

  Want zonder krachtvoer geen liters/groei.

  Zijn we nu langzamerhand zetboeren aan het worden????

 • WGeverink

  Jullie kunnen op geen enkele manier winnen. Je kunt een vaarskalf mesten tot er genoeg gewicht op zit en dan raps insemineren. Bij koeien is het echter niet anders dan bij varkens. Zeugen die rustig en met strategie zijn opgefokt zitten beter in elkaar(ontwikkeling). Ze gaan langer mee en halen een hogere productie.

 • gerben5

  vanaf een jaar als er genoeg gewicht op zit.....?????
  ´t ging toch over de kruishoogte?
  valt mij op dat in reportages over bedrijven die de opfok super fantastisch voor elkaar hebben, en jong insemineren, altijd veel jongvee hebben lopen. Maar over vervangingspercentage hoor je niemand.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.