Redactieblog

8 reacties

Jaar van prijsval en schifting in zuivelsector

In de melkveehouderij doet het er steeds meer toe bij welk zuivelverwerkend bedrijf je zit als boer. Dat is een van de voornaamste lessen van 2015 en 2016. En hoe je er zelf in zit.

Over het eerste: zit je bij een innoverend bedrijf met sterke merken, veel innovatie en/of goede markten, dan kan de onderneming zich ook in een verslechterende markt goed handhaven en een stevige melkprijs blijven uitbetalen. Zit je daar niet bij, dan kan de dalende markt hard aankomen, voor bedrijf en lid/leverancier.

Aan de weg blijven timmeren

Hiermee is niet gezegd dat nu afvallers en blijvers moeten worden aangewezen. Daar verandert de melkprijs niet van en meestal kunnen melkveehouders toch niet overstappen. Wel geeft het oplopende verschil in uitbetaling aan hoe belangrijk het is dat een verwerker aan de weg blijft timmeren, de goede koers uitzet, partnerschappen zoekt. Daar kunnen ook coöperatieleden invloed op hebben.

Flexibiliteit in kosten en productie melkveebedrijf

Over het tweede: 2015 en 2016 maken ook duidelijk hoe nodig het is om het eigen melkveebedrijf flexibel te houden. Geen gemakkelijk opgave, maar verplicht zijn om tegen de klippen op te melken voor de cash-flow is ook niet houdbaar, en niet leuk. Nu is Nederland geen Nieuw-Zeeland of Australië. Toch zou iets meer van hun flexibiliteit in kosten en productie heel welkom zijn. Dat geldt in het bijzonder voor bedrijven die nu meer melken dan ze op grond van bijvoorbeeld hun fosfaatpositie zouden mogen doen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Had je enkele jaren geleden van de lopende rekening een maaier, schudder of opraapwagen gekocht dan hadden ze je voor gek gehouden. Momenteel kun je mooi oogsten zonder factuur van de loonwerker. Dus steeds maar denken dat de loonwerker alles goedkoper kan dan jezelf is misschien wel waar maar een jaar zonder veel loonwerkerskosten is ook ideaal.

 • Bennie Stevelink

  @farmerbn, je had enkele jaren geleden ook extra kunnen aflossen waarbij je tegelijk met de bank de afspraak had gemaakt dat je in een jaar van lage melkprijs niet hoeft af te lossen. Dan had je gemiddeld over meerdere jaren lagere mechanisatie+loonwerkkosten gehad en je had nu lagere financieringskosten gehad.

 • farmerbn

  Klinkt leuk maar het rentevoordeel bij extra aflossen van 50.000 euro à 2% rente is maar 1.000 euro. Loonwerkers sturen grotere rekeningen volgens mij.

 • Farmer4life2

  Ligt aan de rekensom.

  Stel je hebt 1 miljoen euro schuld.
  Rente = €25.000 bij 2,5% per jaar.
  Neem aan dat elke boer aan risico spreiding heeft gedaan over meerdere jaren vastzetten.
  Vandaar 2,5%.

  Aflossing 4% = €40.000

  Totale lasten = €65.000

  Nu heb je een jaar €50.000 extra afgelost.
  Met de afspraak in mindere jaren, minder af te lossen.

  Bij een aflossingsstop betaal je nu op jaarbasis €25.000

 • A1967

  Nog niet meegerekend de onderhoudskosten en slijtage van maaier en trekker en de diesel, enz enz

 • Bennie Stevelink

  Het schijnt dat de Rabobank momenteel experimenteert met financiering met flexibele aflossing. Hierbij is het aflossingspercentage gekoppeld aan de melkprijs. Bij hoge melkprijs een hoog aflossingspercentage en bij lage melkprijs een laag aflossingspercentage. Op deze manier heeft de boer een stabielere liquiditeit.

 • hooghoes

  Met machines kun je niks verdienen , behalve met de melkmachine

 • klaas.van.der.horst1

  @Bennie Stevelink: Het experiment is nog alleen in Ierland.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.