Holsteins of Friezen, een opvallend verhaal - Foto: Jan Sibon RundveeOpinie

‘Holsteins of Friezen, een opvallend verhaal’

Of het nu Holsteins of Friezen zijn, Amerikanen hebben ?alles wat niet bijdraagt aan de melkproductie zorgvuldig wegbezuinigd.

Het radioprogramma OVT besteedde in mei aandacht aan de geschiedenis van de Fries-Hollandse koe. Wat altijd terugkomt in zulke reportages is dat de Holstein-Friesian-koe (HF) eigenlijk hetzelfde ras is als de Fries-Hollandse koe (FH).
Een secretaresse van het Amerikaanse stamboek zou op de papieren per ongeluk Holstein ingevuld hebben in plaats van Holland. Wat dom van haar. Een opvallend verhaal eigenlijk. Een secretaresse was 150 jaar geleden immers al iets bijzonders.

Consequent Holstein invullen in plaats van Holland

Nog opvallender is dat een stamboek de hele dag namen van koeien, boeren en woonplaatsen correct invult, maar dan ineens consequent iedere keer per ongeluk Holstein invult bij ras in plaats van Holland. En dat bij alle 7.000 destijds geïmporteerde Nederlandse koeien.

Dat waren trouwens geen raszuivere koeien. De handelaren hadden ze gekocht bij Friese en West-Friese boeren. Vanwege de vele veeziektes hadden die vaak zwartbonte veestapels gekocht zo uit Noord-Duitsland (Holstein) en Denemarken (Jutland). Oorspronkelijk waren Friese koeien veelal roodbont, wat de roodbontfactor in FH en HF verklaart. Zodoende vonden de Amerikanen Holstein Frisian de correcte naam.

Grillen van de wereldmarkt

Tegenwoordig is maar een klein deel van de koeien in de Verenigde Staten stamboek. Het overgrote deel zijn wilde koeien, oftewel grades. De Amerikanen zijn al langer gewend aan de grillen van de wereldmarkt; alles wat niet bijdraagt aan de melkproductie is zorgvuldig wegbezuinigd.

Met de komst van de Holsteins kregen we er gratis ibr, mortellaro, blauwtong, cvm blad, maagdraaiingen bij.

Ik vind het jammer dat er behalve sperma van goede HF-stieren ook veel van slechte HF-stieren geïmporteerd is. De dochters van Chief Mark en Enhancer waren zo mager dat je nog geen bierdopje op hun rug kon leggen. Dat was ook geen wonder, want ze waren veelal kreupel door het slechte beenwerk.

Opfok in buitenland is altijd goedkoper

Kijk ook eens naar de afstamming van Big Boukje, de eerste 200.000 kilo koe. Cash x Labelle x F16 x Tops X Amos. Allemaal Holstein-stieren achter elkaar die een goede melkproductie combineren met gehaltes en goede gezondheidskenmerken en een aantal met veel ronde kenmerken. Dus geen broodmagere koeien.

Big Boukje 192 bij haar huldiging wegens 200.000 kilo melk.

Foto: CRV

In Nederland gaan we toe naar een zeer lage vervanging. Je hoort al dat de vaarzen weer duur gaan worden. Ik betwijfel dat. Buitenlandse vaarzen rijden immers voor een paar tientjes mee naar Nederland in lege varkenstrucks. Opfok in het buitenland zal altijd goedkoper zijn.

‘Het handhaven van een ras is een zinloze bezigheid’

Zo ontstaat in Nederland een iets andere koe. Niet raszuiver, op bijna alle bedrijven lopen wel wat kruislingen. Wat ronder en breder, maar vooral met veel beter beenwerk dan in andere landen. Gedwongen door de economie pikken boeren vanzelf de passende stieren ertussenuit. Zo veranderen de koeien voortdurend. Het handhaven van een ras is een zinloze bezigheid. Hoewel het in de toekomst handig kan zijn dat een handvol bedrijven het blijft doen.

Beheer
WP Admin