Boerenblog

'Goed kalf levert extra geld op'

Als we samen naar een robuust sterk kalf gaan, landt een deel van de extra marge zeker bij de melkveehouder.

De Vereniging van Kalverhouders (VVK), waarvan ik een paar maanden geleden tot voorzitter gekozen ben, organiseert elke vijf jaar een themadag. Vijf jaar geleden was het centrale thema dierenwelzijn, met de Welzijnsmonitor en de nieuwe innovatieve vloeren. Vorige week organiseerde de VVK de Dag van het Kalf met als thema ‘Gezonde kalveren, gezonde sectoren, samen op weg naar een robuust kalf’.

Veel biest, goede verzorging en op termijn nog minder antibiotica

Kalveren zijn geen biggen. Ze komen overal vandaan en zijn de eerste dagen allemaal op verschillende manieren verzorgd. Cruciaal voor onze sector is dat ze veel biest hebben gekregen en een goede verzorging hebben gehad, vergelijkbaar met de vaarsjes op het melkveebedrijf. Pas dan kunnen we verdere stappen zetten bij de antibioticareductie. We zijn al goed bezig met een reductie van bijna 50 procent sinds 2007. Ik denk dat we als kalverhouders moeten nastreven om het gebruik de komende jaren weer te halveren, ook al is het a hell of a job.

'Ik denk dat we als kalverhouders moeten nastreven om het antibioticagebruik de komende jaren weer te halveren, ook al is het a hell of a job.'

Grote Duitse melkveebedrijven werken met protocollen

Wij krijgen op ons bedrijf kalveren van veelal grote Duitse melkveebedrijven. Een vast personeelslid is daar verantwoordelijk voor de kalveren. Omdat er protocolmatig word gewerkt, komen er goede kalveren vandaan. In Nederland, waar veelal de eigenaar het enige personeelslid is, is het lastiger om altijd volgens een protocol te werken. Ik kan het me nog voorstellen ook. Het valt niet mee als je ’s nachts je bed uit moet om een kalf de noodzakelijke biest (eerste gift 4 liter!) te geven. Maar het wordt wel terugverdiend. Een stierkalf brengt bij goede verzorging zomaar €50 meer op en de toekomstige koe een veelvoud van dat bedrag.

Het idee van Alpuro Breeding vind ik gewoon top: €10 premie wanneer je topkalveren aflevert. Het zou ook geweldig zijn als de kalverhouderij de data kan uitwisselen met de melkveehouderij.

'Het idee van Alpuro Breeding vind ik gewoon top: €10 premie wanneer je topkalveren aflevert.'

Sector sceptisch bij nieuwe ideeën, achteraf valt het dan mee

25 jaar geleden dacht men dat groepshokken het einde van de kalverhouderij inluidden. Tien jaar geleden dachten we dat ook van de plannen om de helft van het voerpakket uit vast voer te laten bestaan, in plaats van 100 procent melkpoeder. En vijf jaar geleden waren we sceptisch over de Welzijnsmonitor en de rubberen vloeren. En nu zie ik in een heleboel bestaande stallen en in bijna alle nieuwe stallen rubber. Kortom: sommige zaken lijken lastig als ze voor je liggen, maar als we de stap eenmaal gezet hebben, vragen ons vaak af ‘was dit nu alles?’

'Frustratie in sector best begrijpelijk'

Ik weet dat het de laatste tijd in de melkveehouderij niet makkelijk is. Ik kan me dus de frustratie ook wel voorstellen: “De kalverhouderij heeft een hoop eisen maar betalen ho maar.” Maar als we met elkaar naar een robuust sterk kalf gaan, waar de kalverhouder enige marge op kan maken, belandt een deel van de marge zeker bij de melkveehouder. Ook bij ons geldt: profit is perception, cash is king.

Of registreer je om te kunnen reageren.