4 reacties

Droogzetters: mag het ietsje meer zijn?

Merijn de Bont
Het selectief droogzetten schiet om verschillende redenen door in te weinig droogzetten met antibiotica. Beter is om de richtlijn strikt te volgen en een sealer toe te passen.

Boeren zijn vreemde wezens ... Was men in 2012 nog huiverig om dieren zonder antibiotica droog te zetten, anno 2016 zien we zowel in onze praktijk als landelijk, dat een aantal veehouders doorschiet in het selectief droogzetten zonder antibiotica. Gedreven door de angst voor een hoge dierdagdosering, 'verkeerde zuinigheid' in tijden van een lage melkprijs of toch omdat men het nóg beter wil doen? Wanneer het kan, verdient dit alle aanmoediging, de praktijk wijst echter uit dat lang niet iedereen daar al klaar voor is ...

Behandeling van zieke dieren

Zieke dieren verdienen een behandeling. Sterker nog: als houder van een dier wordt u geacht goed voor uw dieren te zorgen. Maar wanneer is een dier ziek? Sinds begin 2012 is het preventief gebruik van antibiotica in de veehouderij verboden en dit gaf in de melkveehouderij een knelpunt bij het droogzetten. Een antwoord op bovenstaande vraag werd daarom gegeven door een groep experts vanuit verschillende disciplines en is te vinden in de richtlijn 'Antimicrobiële middelen bij het droogzetten van melkkoeien' (zie document onderaan dit artikel).

Hierin wordt m.n. verwezen naar een groot onderzoek van de Gezondheidsdienst waarin onder andere wordt gesteld dat een afname van het gebruik van droogzetters zal leiden tot een toename van het aantal gevallen van uierontsteking na het afkalven. Uiteindelijk concludeerden de onderzoekers dat koeien met een celgetal boven de 50.000 en vaarzen met een celgetal boven de 150.000 als geïnfecteerd moeten worden beschouwd. Als je deze dieren met antibiotica droog zet, zal dit leiden tot een daling van het gebruik van droogzetters en geen ontoelaatbare stijging van mastitis na het afkalven veroorzaken.

Voorkomen beter dan genezen

Een correct gebruik van droogzetters levert u direct geld op! Dagelijks begeleid ik bedrijven in de overtuiging dat gezonde dieren meer rendement leveren: Voorkomen blijft nog altijd beter dan genezen! Zeker na afschaffing van het quotum en nu de melkprijs laag is, is het belangrijk dat iedere geproduceerde liter melk ook geleverd kan worden aan de fabriek. Het voorkomen van mastitis is dus nog belangrijker geworden. Een goed gebruik van droogzetters en seals draagt hier op tenminste 2 manieren aan bij. Ten eerste zal er minder mastitis optreden in de eerste maanden na het afkalven. Dieren hoeven dan dus niet behandeld te worden, maar belangrijker nog; alle melk mag geleverd worden. Bovendien levert een koe die geen mastitis heeft gehad, altijd  meer liters dan wanneer ze wel een uierontsteking heeft gehad.

Ten tweede zorgt een goed gebruik van droogzetters tot meer genezing van dieren met een verhoogd celgetal. Dieren met een laag celgetal produceren meer melk. Daarnaast zijn de dieren met een hoog celgetal een bron van besmetting voor uw gezonde dieren. Een goede genezing van deze dieren is dus niet alleen goed voor de koe zelf, maar ook voor de andere dieren in uw koppel. Door deze groep dieren de kans te geven om te genezen, zorgt u op een eenvoudige manier voor een lager besmettingsrisico en meer melk in de tank.

Wanneer kan het dan wel? Antwoord hierop is een open deur; "Wanneer de hygiëne op uw bedrijf en de weerstand van uw koeien dit toelaten." Vele zaken spelen een rol in de uiergezondheid en in de droogstand. Van de grote lijnen tot in de kleinste details; hoe u alles georganiseerd heeft op uw bedrijf bepaalt of het mogelijk is om de grenzen van droogzetten te verleggen. Bespreek deze zaken de volgende keer dat uw dierenarts op bezoek komt!

Goede diergezondheid

Mijn advies als dierenarts; volg de richtlijn strikt als het gaat om toepassen van droogzetters bij uw koeien en pas daarnaast een seal toe om ze ook verder te beschermen tegen nieuwe infecties; Uw koeien zijn de belangrijkste medewerkers van uw melkveebedrijf. Ze verdienen het. Mocht u dan toch nog een hoge dierdagdosering hebben, kijk dan samen met uw dierenarts waar de hygiëne in de droogstand of de weerstand van uw koeien verbeterd kan worden. Immers; een lage dierdagdosering is geen doel op zich, maar een gevolg van goede diergezondheid!

Merijn de Bont is rundveedierenarts bij Gelre Dierenartsen

Laatste reacties

 • Bennie Stevelink

  Mijn ervaring is dat het belangrijkste punt van aandacht het goed droogvoeren is. Als officiële richtlijn wordt een maximale melkproductie van 12 liter per dag op het moment van droogzetten gegeven. Dit is naar mijn mening veel te hoog. Ik zet koeien het liefst pas droog als de melkproductie is gezakt onder de 6 á 7 liter per dag. Op de eerste plaats is de kans op uierontsteking bij koeien zonder droogzetter veel kleiner. Daarnaast is de kans op genezing bij koeien die wel een antibiotica droogzetter hebben gekregen veel groter.

 • kleine boer


  Langere tussenkalftijd komt een koe ook veel makkelijker droog maar ja dat hoort niet..... Maar het werkt bij ons al jaaaaren heel goed.

 • mtseshuis

  @kleine boer: heel goede opmerking, scheelt je heel veel trammelant en gedoe met droogzetten. Daarnaast een boel gevoer met kalveren en enorm veel rietjes duur sperma, net als veel opstartvoer...
  Zie daar de reden dat iedereen tegen langere TKT is: Slecht voor de handel, goed voor de koe én de boer! Hebben hier nu een vaars met 910 dgn lactatie, 28,5 kg per dag huidige produktie, 33.000 kg melk met 3,76 %vet en 3,79% eiwit, LW 153, gemiddelde dagproduktie 36,3 kg/dag. Waarom zou je die nu plagen met elk jaar een kalf??
  @Bennie, 8-10 kg is het optimum, daar beneden krijg je juist last van uierontsteking, zeker bij de door jou genoemde 6-7 kg per dag...

 • BO(skabout)ER

  @mtseshuis; die vaars van jou (dat nu eigenlijk al lang geen vaars meer is) is ook een waanzinnige uitzondering. (ook gezien de LW van 153). Ik heb er ook zo'n koe bij met 25000 liter en op dit moment nog 30 liter per dag met 5 procent vet en 4 procent eiwit en een lactatie waarde van ongeveer 120. (hij wil niet drachtig..) Maar je moet bij de meeste koeien gewoon vanaf 70/80 dgn insemineren. Zo houd je de productie vrij goed en wil het insemineren ook goed.

  Dat hele selectief droogzetten is eigenlijk een bull-shit verhaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.