Redactieblog

5 reacties

'Stageboeren van groot belang'

10 jaar na school zijn de meeste docenten vergeten, maar de stageboeren en wat leerlingen daar hebben ervaren, weet iedereen nog.

2 keer per jaar bezoek ik 30 stageboeren. Nuttig, nodig en ook voor mij verrijkend. Geen boer is hetzelfde. Om Nordwin-stageboer te kunnen worden, moet men Aequor gecertificeerd zijn. Een management-ict-programma is daarbij wenselijk, net zoals MPR, grond- en gewasanalyses en natuurlijk een diergezondheidsplan. Elke melkleverende boer heeft dat diergezondheidsplan tegenwoordig, want de zuivelborging vereist dat.

Aequor-certificering, erkend praktijkopleidingsbedrijf, zou in mijn beleving de criteria nog best wat kunnen opschroeven. Vaak is het zo dat leerlingen zelf stagebedrijven kunnen uitkiezen en de enige eis die de school stelt, is de Aequor-certificering. Dit in verband met de verzekering, waardoor de arbeidsrisico-analyse voldoet.

Stages belangrijk

De stages zijn voor de leerlingen erg belangrijk. Tien jaar na school zijn ze de meeste docenten vergeten, maar de stageboeren en wat ze daar hebben ervaren, weet iedereen nog. De tijd dat een leerling alleen een extra werknemer was die weinig kost, ligt achter ons. Stageboeren weten dat de schoolopdrachten vaak best veel begeleiding van hen vraagt. Soms stopt hierdoor wel eens een stagebedrijf, maar in meerderheid investeert de huidige generatie boeren graag in de toekomstige.

Vaak horen we ook: o, die opdracht scherpt mij zelf ook. Opdrachten waren onder andere over duurzaamheid, vee, bodemvruchtbaarheid, bedrijfskringloopwijzer, maar ook over de 2 cent van FrieslandCampina voor niet leveren en de bedrijfsconsequenties van de fosfaatproblematiek. Op het stagebedrijf komen theorie en praktijk samen en die interactie maakt een stage onmisbaar voor een MBO-opleiding.

Variatie in grootte en type bedrijven

Naast de begeleidingskwaliteit van de stageboer vind ik een flink niveau van dierwelzijn, milieubewustzijn en arbeidsklimaat van groot belang. En dan graag variatie in bedrijven, in grootte en type. De leerlingen op hun beurt doen veel aan uitwisseling.

Mijn eerste bezoek, liefst vroeg in het schooljaar, is om te zien of er een klik is tussen de leerling en de boer. Het tweede bezoek staat in het teken van de voorbereiding van de proeve van bekwaamheid. Zo doe ik 30 bedrijven en mijn collega’s nog 250. Samen zijn we trots op 280 stageboeren.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Het belangrijkste wat je een stageloper kunt leren op je bedrijf is arbeidsmoraal. Doen wat je doen moet op het juiste moment en op de (in jouw visie) juiste manier. Leuk werk maar ook rot klussen. Luisteren naar een ander en doen wat je opgedragen wordt. Ervaren wat het is om met je voeten onder andermans tafel te zitten. Tussendoor is er ook wel tijd om het cijfermatige aspekt te bespreken maar voor mij is dat niet de hoofdzaak. Zo heb ik vroeger mijn MAS stages ervaren.

 • moi !

  Niet alle scholen denken hier het zelfde over. Jan!

 • kemp01

  beste Jan. aequor bestaat al een jaar niet meer.
  Is nu sbb. niet dat dit een verbetering is, in tegendeel zelfs
  Ja, een stage loper maakt je ook weer scherp, is vaak ook erg gezellig

 • alco1

  Ik ken zelfs stagebieders van waaruit later louter succesvolle boeren ontstonden.

 • BO(skabout)ER

  @alco, heb jij daar ook stage gelopen ;)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.